Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 135 de lei, în ianuarie 2014, până la 1.625 lei

Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.625 lei, în ianuarie 2014, în scădere cu 135 lei (7,7%), față de decembrie 2013, a anunțat, vineri, Institutul Național de Statistică.
Iulian Tudor
07 mart. 2014, 10:35
Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 135 de lei, în ianuarie 2014, până la 1.625 lei

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.250 lei, cu 7,4% mai mic decât în luna decembrie 2013, informează Agerpres. Comparativ cu luna ianuarie 2013, în ianuarie acest an câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%, iar indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 103,9%.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4.144 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (972 lei).

Citeşte şi Câştigul salarial mediu net a ajuns la 1.650 de lei în noiembrie, cu 2,2% mai mult decât în octombrie

Indicele câștigului salarial real pentru luna ianuarie 2014, față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 91,5%.

În comparație cu evoluția prețurilor de consum, față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost, în ianuarie 2014, de 121,4%, cu 11,2 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna decembrie 2013.

În prima lună a anului 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2013 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sărbători, sfârșitul de an și pentru performanțe), plății sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou și tichete de masă). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte) sau a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici.

Citeşte şi Numărul pensionarilor a scăzut cu 62.100 persoane

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net, între 21% și 25%, au fost consemnate în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, tranzacții imobiliare, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie.

Reduceri între 15% și 20% s-au produs în sectorul fabricării produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, activități profesionale, științifice și tehnice, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), industria metalurgică.

Scăderi între 12% și 14,5% au fost consemnate în extracția cărbunelui superior și inferior, extracția minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, construcții, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicala; activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, alte activități extractive, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură).

Câștigul salarial mediu net din sectorul bugetar a scăzut, în ianuarie 2014, față de decembrie 2013, cea mai mare reducere, de 1,2%, fiind înregistrată în sectorul de sănătate și asistență socială.

În administrația publică salariul s-a redus cu 1,1%, iar în sectorul de învățământ scăderea a fost de 0,6%.

Potrivit INS, creșteri ușoare ale salariului mediu net, față de decembrie 2013, s-au înregistrat în sectorul economic în hoteluri și restaurante (3,4%), activități de poștă și de curier (0,7%), alte activități de servicii (0,4%) și au fost generate în principal de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an, precizează INS.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Dragoș Pătraru a dezvăluit care sunt legumele care scad riscul de cancer. Se găsesc la aproape orice magazin și diminuează șansele de îmbolnăvire
Capital.ro
Marele actor român a părăsit scena. România toată e în doliu: ,,Ne vom aduce aminte de el mereu.”
Playtech.ro
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se poate face și acasă
Spynews
Roxana Blagu, dezvăluiri cutremurătoare despre cea mai mare durere a ei! Vedeta nu poate de 11 ani să își vadă fiica: ”Nu avem niciun contact”
Evz.ro
Adăposturi antiatomice și stocuri de alimente. Milioane de europeni au primit notificări
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Marele actor Lucian Iancu s-a stins din viață la 84 de ani! Când va fi înmormântat acesta
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu pune TUNURILE pe Honorius și Silvius Prigoană! 'Intră trupele speciale. Ca la Caracal'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Rusia interzice promovarea vieții fără copii și adoptarea de către cetățeni din țările ce permit tranziția de gen
MediaFlux
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Moartea lovește în Bee Gees. Al doilea membru al trupei decedat în ultima săptămână