CAB decide marţi dacă şeful Camerei de Comerţ Bucureşti rămâne în libertate

Recursul procurorilor anticorupţie faţă de punerea în libertate a preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industriei a Capitalei, Sorin Dimitriu, a consilierului acestuia, Gabriela Dumitriu şi a directorului general al instituţiei, Gabriel Mihuţ, se judecă, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).
Romania TV
10 apr. 2012, 06:42
CAB decide marţi dacă şeful Camerei de Comerţ Bucureşti rămâne în libertate

Sorin Petre Dimitriu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru constituire a unui grup infracţional organizat, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată şi trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, informa, în 3 aprilie, Direcţia naţională Anticorupţie (DNA).

Alături de acesta sunt cercetaţi Gabriel Dan Mihuţ, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată şi trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, şi Gabriela Dumitriu, consilier al preşedintelui CCIB, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi opt infracţiuni de şantaj în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada iunie 2010 – martie 2012, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Sorin Petre Dimitriu, în asociere cu alte persoane cu funcţii de conducere în cadrul aceleiaşi instituţii, între care Gabriel Dan Mihuţ şi Gabriela Dumitriu, au constrâns opt angajaţi ai instituţiei, prin ameninţarea cu încetarea contractului de muncă, să dea lunar o sumă de bani cuprinsă între 30 şi 70 la sută din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum şi să semneze, lunar, un înscris intitulat „contract de sponsorizare” cu instituţia, având ca obiect aceste sume de bani.

Până în prezent s-a stabilit că sumele reţinute nejustificat totalizează peste 300.000 de lei, au precizat procurorii DNA.

„În cazul a trei dintre salariaţii care au solicitat plata integrală a drepturilor băneşti cuvenite, conducerea CCIB a procedat la desfacerea contractelor de muncă, fără a invoca un motiv plauzibil”, potrivit procurorilor.

Celor trei inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, iar în 2 aprilie procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pentru 24 de ore, propunând Tribunalului Capitalei arestarea acuzaţilor.

Tribunalul a respins cererea, iar DNA a făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).

La Tribunalul Capitalei, procurorul DNA a susţinut în cererea de arestare a şefilor Camerei de Comerţ că aceştia din iunie 2010 îşi şantajau subalternii de la care au obţinut până în prezent, „cu ritmicitate”, 800.000 de euro, astfel că măsura preventivă se impune ca o necesitate, solicitând în 3 aprilie 2012 încarcerarea.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a arătat – în susţinerea cererii de arestare a lui Sorin Dimitriu şi a celorlalţi doi acuzaţi – că pericolul social concret în cazul acestora rezultă şi din faptul că inculpaţii s-au folosit în scop de şantaj de atribuţiile lor de serviciu, făcând din exercitarea lor o sursă constantă de venituri ilicite, iar lăsarea lor în libertate şi, implicit, în funcţiile pe care le deţin, ar aduce o gravă atingere drepturilor părţilor vătămate, precum şi desfăşurării activităţii în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti.

„De asemenea, din probele administrate rezultă că infracţiunile săvârşite sunt de o gravitate deosebită, faptele s-au derulat pe o perioadă lungă de timp (iunie 2010 – prezent), cu ritmicitate (constrângerea angajaţilor în vederea realizării sponsorizării a avut caracter continuat, respectiv lunar), iar valoarea totală a prejudiciului este ridicată – în jurul a 3.000.000 RON (aproximativ 800.000 de euro), motiv pentru care măsura arestării preventive se impune ca o necesitate, fiind întrunite condiţiile prevăzute de art. 148, litera f, Cod procedură penală”, a arătat procurorul DNA, aspect consemnat în motivarea Tribunalului Bucureşti a deciziei prin care a respins propunerea de arestare a celor trei.

Tribunalul Bucureşti consemnează şi opinia apărării care afirmă că faptele care fac obiectul învinuirii sunt forţat privite ca infracţiuni, scoase din contextul în care au avut loc şi interpretate tendenţios şi exacerbat.

„În acest context, se impune constatarea inexistenţei unuia din temeiurile care permit luarea măsurii arestării preventive ( existenţa unor probe sau indicii privind existenţa infracţiunilor imputate făptuitorului). Pentru aceste motive, se impune a se constata că măsura arestării preventive tinde în realitate spre ulterioara constrângere a instanţelor de a condamna pe fond făptuitorul in situaţia în care încadrarea juridică, arestarea preventivă şi trimiterea in judecată nu se bazează pe probe legale, sens in care solicită respingerea propunerii parchetului de luarea a măsurii arestării preventive a inculpaţilor”, notează instanţa.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy