Explicaţia a fost dată de magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti în motivarea deciziei din 18 iunie 2014 prin care au respins cererea lui Nicuşor Constantinescu de revocare a controlului judiciar, judecătorii nefiind nici de acord să-i prelungească acestuia şederea în SUA până în luna septembrie.
Astfel, judecătorii nu au încuviinţat solicitarea lui Nicuşor Constantinescu de a prelungi până la data de 1 septembrie 2014 perioada de părăsire a teritoriului ţării, deoarece acesta nu a depus documente, care să ateste că această dată este necesară pentru ameliorarea stării sale de sănătate.
„Având în vedere toate aceste considerente, judecătorul de Cameră preliminară apreciază că prelungirea, în mod nefiresc şi nejustificat, a îngrijirilor postoperatorii nu constituie altceva decât o modalitate atât de sustragere de la măsura preventivă a controlului judiciar, cât şi de tergiversare a procesului penal, aflat deja în cea de-a doua sa fază, a Camerei preliminare”, se arată în motivare.
Pe 23 iunie, Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă pe numele lui Nicuşor Constantinescu, după ce acesta nu s-a mai întors din SUA, la data stabilită de instanţa din România.
Nicuşor Constantinescu invocă faptul că nu se poate deplasa, după ce a suferit o intervenţie chirurgicală, fiind diagnosticat cu cancer.
Procurorii susţin însă că documentele medicale prezentate de avocaţii lui Nicuşor Constantinescu sunt false.
În 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de DNA, în dosarul în care este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi că nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene.