CAB şi instanţele arondate au soluţionat în 2017 o jumătate de milion de dosare, aproximativ un sfert din totalul dosarelor din România

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) şi instanţele arondate au soluţionat în anul 2017 aproape o jumătate de milion de dosare, reprezentând aproximativ un sfert din totalul dosarelor aflate pe rolul instanţelor din România.
Filip Stan
21 feb. 2018, 10:57
CAB şi instanţele arondate au soluţionat în 2017 o jumătate de milion de dosare, aproximativ un sfert din totalul dosarelor din România

„Ca în fiecare an, Curtea de Apel Bucureşti se remarcă prin cel mai mare volum de activitate între instanţele de acelaşi grad, atât din punct de vedere al aparatului propriu, cât şi împreună cu instanţele arondate. Şi în anul 2017, ponderea cea mai mare a volumului şi complexităţii cauzelor la nivel naţional a avut-o tot Curtea de Apel Bucureşti, care a instrumentat aproximativ un sfert din numărul cauzelor la nivel naţional. Ca volum de activitate, în 2017, Curtea de Apel Bucureşti şi instanţele arondate au avut de soluţionat 22,95% din totalul cauzelor deduse judecăţii la nivel naţional”, se arată în raportul de activitate al CAB şi instanţelor arondate pe anul 2017, dat publicităţii miercuri.

Raportat la complexitatea cauzelor instrumentate în România, Curţii de Apel Bucureşti i-a revenit un sfert – 25,55% – din această complexitate.

„Din prisma punctelor de complexitate, la Curtea de Apel Bucureşti, media încărcăturii/judecător a fost, anul trecut, de 7.828 de puncte, peste media la nivel naţional. Acest lucru a făcut ca şi la acest capitol – încărcătură/judecător pe puncte de complexitate – Curtea de Apel Bucureşti să fie prima dintre cele 15 curţi de apel din ţară”, se mai arată în raportul de activitate.

Citeşte şi: Alerta cu bomba de la Curtea de Apel Bucureşti, falsă UPDATE

În anul 2017, Curtea de Apel Bucureşti şi instanţele arondate au soluţionat aproape o jumătate de milion de dosare.

Astfel, dintre cele 482.742 cauze, 330.570 au fost soluţionate de judecătoriile arondate, 114.854 de către tribunale, restul de 37.318 fiind soluţionate de către Curtea de Apel Bucureşti, faţă de anii precedenţi înregistrându-se o scădere a stocului de dosare de aproape 5 procente.

Din cele 482.742 de cauze soluţionate în anul 2017, ponderea cea mai mare a avut-o Tribunalul Bucureşti – cu 83.912 dosare (17,38%), urmat de Judecătoria Sectorului 1 – cu o pondere de 9,39 la sută (45.308 dosare), Curtea de Apel Bucureşti – cu 7,73% (73.318 dosare), Judecătoria Sectorului 3 – cu 7,41% (35.767 dosare) şi Judecătoria Sectorului 4 – cu 7,27% (35.086 cauze soluţionate).

Numărul dosarelor nou intrate la secţiile CAB a fost în uşoară descreştere, cu 1.591 mai puţin faţă de anul 2016, înregistrându-se o scădere procentuală de 4,02%.

„Această scădere a numărului de dosare nou intrate s-a resimţit în materia litigiilor de muncă şi asigurări sociale cu 31,06%, în materia litigiilor cu profesionişti şi faliment cu 10,28% şi în materie penală cu 9,53%. S-a înregistrat, în schimb, o creştere de dosare nou intrate în materia civilă cu un procent de 2,56% şi în materia contenciosului administrativ şi fiscal cu 21,66%”, se mai arată în raportul de activitate.

CAB susţine că analiza cumulată a indicatorilor de eficienţă măsuraţi cu ajutorul aplicaţiei STATIS indică, la fel ca pentru anul 2016, o activitate încadrată ca eficientă.

„Tribunalele arondate Curţii de Apel Bucureşti au înregistrat, de asemenea, o operativitate foarte bună în raport cu condiţiile în care s-a desfăşurat activitatea, respectiv deficitul de personal auxiliar şi complexitatea cauzelor. Tribunalul Ilfov, care şi în anul 2017 s-a remarcat din nou cu cea mai mare încărcătură medie la nivel naţional (de 2.146 de dosare/judecător, raportat la numărul efectiv de judecători, în creştere faţă de anul 2016), s-a confruntat cu un deficit de personal atât în rândul judecătorilor, cât şi în rândul personalului auxiliar de specialitate şi cu toate acestea a înregistrat cea mai bună operativitate dintre tribunalele arondate curţii, aceasta fiind de 1.352 de dosare soluţionate/judecător, în creştere faţă de anul anterior, când a fost de 1.230 de dosare soluţionate/judecător”, se precizează în raportul de activitate.

La Tribunalul Giurgiu s-a constatat cea mai mare rată de soluţionare a cauzelor comparativ cu celelalte tribunale arondate curţii, aceasta fiind de 107,84%.

„De asemenea, activitatea judecătoriilor arondate a fost una apreciabilă şi din punctul de vedere al operativităţii, iar în anul precedent, cu cea mai mare operativitate s-au remarcat Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti (94,88%) şi Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti (93,78%), ceea ce reprezintă o reală îmbunătăţire a activităţii acestor instanţe”, se mai arată în raportul de activitate.

Raportul de activitate al CAB şi instanţelor arondate a fost prezentat, marţi, la sediul Palatului de Justiţie, în prezenţa unor membri ai CSM, respectiv Lia Savonea, Evelina Mirela Oprina, Andrea Annamaria Chiş, Nicoleta Margareta Ţînţ, Gabriela Baltag şi Victor Alistar.

Totodată, la prezentarea raportului de activitate au participat Luminiţa Palade, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, avocatul Gheorghe Florea, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, preşedinţilor tribunalelor şi judecătoriilor arondate şi judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se modifică CNP-ul. Anunț pentru românii cu buletin. Cine schimbă actul de identitate
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Escrocherie periculoasă. Ți se fură datele de pe card
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bucurie maximă pentru Călin Georgescu. Anunțul care-l împinge pe locul 1: Majoritate absolută
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România