Sorin Oprescu a fost eliberat din arest preventiv pe 29 octombrie, fiind plasat în arest la domiciliu, iar printre obligațiile impuse atunci de instanță se afla și interdicția de a lua legătura cu partenera lui de viață, care are calitatea de martor în dosar.
În urmă cu o săptămână, Sorin Oprescu a explicat că s-a operat la Institutul „Marius Nasta” și are nevoie de partenera lui, deoarece nu se descurcă singur. „E vorba de a avea pe cineva care să aibă grijă de mine, că în situația asta, vă dați seama, dacă trebuie să mă duc să cumpăr pâine trebuie să cer voie. E mai complex. E și din nevoia de a avea pe cineva, nu?„, declara atunci Oprescu.
Sorin Oprescu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat.
În același dosar, au fost deferiți justiției Bogdan Popa, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane; Mircea Octavian Constantinescu, directorul Direcției Economice din Primăria Generală; Florin Șupeală, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești; Claudiu Bengalici, administrator al unei societăți comerciale; Cristian Stanca (fost șofer al lui Oprescu); Ruxandra Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești.
Potrivit DNA, în perioada 2013 — 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelora, cu titlu de mită, unor factori de decizie din instituție.
Pe 5 septembrie, Sorin Oprescu a primit la locuința sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupție.