Traian Băsescu a explicat că noul Guvern are şanse să treacă de Parlament.
„Eu cred ca va avea… Practic discutăm de Guvernul PNL-UNPR, cel puţin in faza actuala. Sunt doua partide consistente – PNL şi UNPR. Sigur, Oprea va aduce partea de onoare si interes national si vor trece prin Parlament„, a arătat Băsescu.
Liderul Mişcării Populare a mai spus că el nu crede în guvernele de tehnocraţi:
„Eu nu cred in guvernele de tehnocrati. Nicaieri in Europa nu functioneaza guverne de tehnocraţi. Asta e o gaselnita care noi romanii credem ca mai functioneaza. Viata, deciziile, mersul inainte trebuie asumat de oameni politici.”
„Era previzibil că Predoiu s-a încălzit, a transpirat la incălzire şi acum a pus treningul pe el. ce să vă spun mai mult”, a mai comentat ironic Băsescu.
CITEŞTE ŞI PSD îi pune TREI condiţii lui Dacian Cioloş pentru a-l susţine. Dâncu, propus în noul Guvern – surse
Conform prevederilor constituţionale, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi.
În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL – 176, UNPR – 64, ALDE – 37, UDMR – 25, PND – 12, grupul minorităţilor naţionale – 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.
Un guvern condus de tehnocratul Cioloş nu ar avea, cel puţin matematic, probleme la votul din Parlament, în condiţiile în care UNPR şi-a anunţat susţinerea pentru varianta propusă de Iohannis.
În acest moment, PNL, UDMR, independenţi şi minorităţile pot asigura 246 din cele 274 de voturi necesare învestirii noului guvern. Cu voturile UNPR acestea ar ajunge la 310.
„După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură„, mai stipulează Constituţia.