Cabinetul Ponta II, în Parlament. Victor Ponta: „Nu este un Guvern al Apocalipsei”

După audierile-maraton, deputaţii şi senatorii s-au reunit, vineri după-amiaza, în plen, în noua sală destinată şedinţei comune, pentru învestirea cabinetului Ponta II. Victor Ponta a prezentat, în faţa parlamentarilor, lista noului Guvern şi programul de guvernare. Traian Băsescu nu a onorat invitaţia de a participa la lucrările plenului.
Romania TV
21 dec. 2012, 13:51
Cabinetul Ponta II, în Parlament. Victor Ponta:

UPDATE  19.41 Guvernul Ponta II a fost validat de Parlament.

UPDATE 19.33 Votul s-a încheiat.

UPDATE 18.33 A început votul pentru Guvernul Ponta. Votul este secret, cu bile. Guvernul este învestit dacă în favoarea programului de guvernare şi a componenţei sale se pronunţă majoritatea deputaţilor şi senatorilor.

UPDATE 18.20 Victor Ponta răspunde atacurilor şi acuzaţiilor venite din partea Opoziţiei:

– Vreau să-l asigur pe distinsul meu coleg că nu este un guvern al Apocalipsei. Pentru prima dată, România este în faţa altor ţări. În România, guvernul Apocalipsei a căzut pe 27 aprilie.

– Vreau să-i mulţumesc dlui Orban, cel împotriva căruia reprezentanţii PDL au votat în Parlamentului European, semn că ura orbeşte şi în străinătate.

– (Către Vasile Blaga) Să fii liderul PDL să vorbeşti de corupţie şi minciună este ca şi cum ar spune ardelenii, e să vorbeşti de frânghie în casa spânzuratului sau cum ar spune vameşii, să fluieri în biserică. Auzindu-vă vorbind, domnule Blaga, începe să-mi pară rău că nu a vorbit doamna Udrea.

-La alegerile locale, PDL a avut 20%, cu actuala conducere a obţinut 16%. Vă dorez succes.

– Domnul Barbu are mulţi colegi care au mai făcut politică ca PSD, PNL sau PDL. Să-i întrebe pe ei cum de s-a ajuns în această situaţie.

– Vreau să-i asigur pe reprezentantţii minorităţilor că eu voi garantul respectării drepturilor tuturor minorităţilor în România. Este nevoie de reprezentanţii lor, de respect pentru minorităţi.

UPDATE 17.45 Senatorul PPDD, Tudor Barbu:

– Dl. Ponta a vorbit de marea migraţie a românilor din istoria ştiută. Este o tragedie naţională că de două ori populaţia Sloveniei lucrează sau fac sclavagism sub egida celor 23 de ani de la guvernarea Iliescu-Roman. 4 milioane de locuri de muncă pierdute în ţară în aceşti 23 de ani, 1256 de fabrici, uzine, întreprinderi, combinate închise, puse pe butuci, vândute sau transformate în zone rezidenţiale

– Biografia economică, socială şi politică a României, zic eu dezatruoasă – dar girată secundă de secundă – şi nu exagerez – exact de oamenii care acum vin şi compun alianţa care va guverna România. Nu a existat o secundă în cei 22 de ani în care alianţa pe care Victor Ponta o conduce şi cu care vine să învestească un Guvern să nu fi fost la putere într-un cuantum mai mic sau mai mare. Acesta este motivul pentru care grupurile parlamentare PPDD nu vor vota Guvernul Ponta, deşi programul de guvernare frizează impecabilul.

UPDATE 17.30 Preşedintele PDL, Vasile Blaga:

– Nu văd niciun motiv pentru care să susţinem guvernul Ponta. PDL nu poate da girul unei guvernări născute din manipulare, minciună şi ipocrizie. Pe 7 mai, am spus că nu credem în garanţiile date de domnul Ponta. Ne-am exprimat îndoiala cu privire la competenţa, integritatea unor membri ai cabinetului Ponta. Temerile noastre s-au îndeplinit cu vârf şi îndesat. Nu o să înşir lista demnitarilor plagiatori şi incompatibili votaţi în 7 mai.

– V-aţi angajat să aduceţi pe 7 mai „respectarea legii în actul de guvernare”. La o lună aţi procedat exat pe dos. V-aţi pus pe demolat instituţii ale statului, aţi ignorat decizii ale instanţelor, aţi încălcat Constituţia.

– Aţi spus trei ani că noi am fost românii răi, iar USL-iştii românii buni. Acum spuneţi că austeritatea va continua. Chiar dacă veniţi azi ca un nou-născut politic, nu putem scăpa că aţi fost la putere timp 7 luni, 7 luni de creştere a preţurilor, de nerespectări ale legii, 7 luni în care aţi fost ocupaţi să inventaţi noi Grăjdani.

Promiteaţi un guvern suplu, iar acum propuneţi un colos cu 28 de tentacule. Sunteţi europeanul convins sau cel care ataca şefii guvernelor europene. Aţi reuşit să staţi 7 luni la guvernare în care nu aţi guvernat nicio clipă. Vă asigur că PDL vă va aminti la tot pasul de promisiunile făcute la tot pasul. Vom relua din promisiunile voastre şi le vom susţine ca amendamente la bugetul de stat, să vedem dacă vă veţi asuma aceste promisiuni.

– Ne declarăm dispuşi să contribuim la revizuirea Constituţiei, la stabilirea unui nou Cod Electoral, la reorganizarea administrativă.

UPDATE 17.20 Preşedintele Senatului, Crin Antonescu:

– USL este o construcţie ce are amploarea unui proiect de unitate naţională unind valori şi idei de centru-dreapta şi de centru-stânga. Vreme de 2 decenii, PNL a pledat şi a acţionat în baza unor valori ale liberalismului clasic, de care era nevoie într-o societate care redescoperise libertatea, în care se construia economia de piaţă. Aceste lucruri nu mai sunt suficiente azi şi în anii următori. Salut excepţionala deschidere a unui premier social-democrat către faptul că o economie nu se mai poate dezvolta cu lozinci. Salut deschiderea extraordinară a premierului atunci când înţelege că statul nu poate crea locuri de muncă, că locurile de muncă ce aduc bani sunt cele create de economia reală.

– Ca liberal, spun că plecăm împreună cu partenerii noştri cu toată încredrea că putem obţine dezvoltare economică, cu deplinul înţeles că acum nu mai sunt suficiente politici flexibile, fiscalitate redusă. E nevoie acum de creativitate în domeniul economic.

Suntem un Parlament neobişnuit de mare, avem un guvern neobişnuit de mare. Este esenţial pentru democraţia noastră să fim un Guvern şi un Parlament nu doar mare, ci şi puternic. Un Parlament puternic nu înseamnă doar o majoritate consistentă. Aveţi în spate, domnul prim-ministru, cea mai puternică majoritate din 1992. Un guvern puternic nu este un guvern care doar şi-a anexat o majoritate parlamentară. Am avut din nefericire o asemenea majoritate în ultimii trei ani. Nu aveţi niciun şef, domnule prim-ministru. Dacă mai apare un preşedinte care să pretindă asta, nu-l băgaţi în seamă.

– Avem nevoie şi de o opoziţie puternică. Cu cât opoziţia va fi mai slabă, cu atât calitatea puterii va fi mai slabă. Să facem noi, cea mai temeinică şi legitimă majoritate, să facem ca opoziţia să fie puternică, să fie respectată pentru că ea nu este ce mai rămâne după ce scazi majoritatea din Parlament. Opoziţia este o instituţie.

– Ca partid naţional, suntem interesaţi strategic de ceea ce evoca premierul, de faptul că trebuie să răspundem unui proiect de mai mare anvergură decât durata unei legislaturi, de un proiect al unei Românii puternice pe care dorim să-l începem cu contribuţia tuturor. Am văzut că există resurse în această naţiune de a se respecta pe ea însăşi. A cui este obligaţia dacă nu a noastră să dăm glas acestei nevoi?

– Nu invidiaţi miniştrii. Ei sunt cei pe care îi sacrificăm, pe care îi trimitem în linia întâi. Le mulţumesc pentru că au avut curajul să-şi asume asta. Le doresc din toată inima să reuşească pentru că reuşita lor ar fi şi reuşita României.

UPDATE 16.20 Victor Ponta se adresează plenului comun:

Lumea creată de divinitate nu se sfârşeşte nici pentru creştini, nici pentru mayaşi, dar o lume politică se poate sfârşi

– Românii şi-au câştigat în 2012 întâi în stradă, apoi la vot dreptul de a solicita o schimbare fundamentală, de a pune capăt unui regim politic, de a-şi pune speranţe într-o nouă societate. Să nu uităm că democraţia reprezentativă presupune să ştim pe cine reprezntăm , să ne facem datoria faţă de cei care ne-au trimis în Parlament şi în Guvern.

Sper să lăsăm în urmă o lume politică marcată de dispute politice meschine, de ură, de ceartă, de dezbinare, de austeritate dublată de delapidarea banilor publici, de incompetenţă şi aroganţă. Cu toţii trebuie să facem un angajament că aceste lucruri rele să le evităm în viitor şi să le considerăm erori comune şi o lecţie comună pentru toţi cei care ne aflăm azi în Parlament. Îmi doresc ca lumea nouă pe care vrem să o construim să arate că există lucruri mult mai importante decât disputa politica. Să vorbim despre cei 2 milioane de români care au părăsit ţara, despre tinerii care cei mai mulţi nu au venit la vot neavând speranţe nici în majoritate, nici în opoziţie, despre sportivi şi artişti cu care ne mândrim, nu despre cei care ne fac de ruşine, despre pacienţi care aşteaptă să fie trataţi decent, despre funcţionari incoruptibili, despre plătitori corecţi de taxe favorizaţi faţă de cei care înţeleg că mita şi birocraţia sunt în avantajul lor, despre majoritatea tăcută care nu a venit la vot, sancţionându-ne practic pe toţi.

– Obligativitatea noastră este ca 2013-2016 să fie anii reconstrucţiei şi ai reconcilierii între membrii societăţii, anii stabilităţii şi ai predictibilităţii. Nu vreau să uităm un lucru esenţial: cred că trebuie să facem dreptate oamenilor, să avem o justiţie independentă şi imparţială, dar mă refer şi la dreptate socială.

– Vreau să vorbesc despre mandatul special de 7 luni. Vreau să mulţumesc vicepremierului Florin Georgescu, celorlalţi miniştri care mi-au fost alături, a fost o onoare să lucrez alături de ei. Cred că am reuşit să dovedim că putem guverna altfel, că putem să ne ţinem de cuvânt, că putem învăţa din greşelile celor dinaintea noastră.

– Va urma un mandat decisiv pentru viitorul României. În 2018 vom aniversa 100 de ani de la Marea Unire, iar în 2019 vom asigura preşedinţia uniunii Europene. Ţine doar de noi că trebuie să facem po România mai bună pentru cei din afara graniţelor ţării, pentru a spune tuturor că suntem o naţiune demnă, că putem să ne construim un viitor european şi un viitor democratic.

– Cei care ne-au votat ne-au acordat o mare onoare dar şi o mare responsabilitate. Cei care nu ne-au votat vor fi trataţi egal şi corect.

– S-a vorbit despre pacte, despre convenţii între preşedinte şi premier, dar cel mai important pact pe care un guvern naţional este pactul cu cetăţenii României. Acela va fi pe primul loc şi vreau să spun celor care au semnat pactul cu guvernul în 10 iunie, 29 iulie şi 9 decembrie că acest guvern va încerca să respecte pactul. Vom încerca să evităm greşelile care i-au costat atât de mult pe cei care au fost la guvernare. Aroganţa, lipsa de comunicare, necinstea nu sunt apanajul unei singure forţe politice şi trebuie să am grijă ca aceste boli să nu apară şi în această guvernare.

– Lupta cu sărăcia este o prioritate pentru guvern, că măsurile de asigurare a şcolilor, a sigurnaţei fiecăruia dintre noi va fi o prioritate.

– Fac un apel sincer la dialog cu opoziţia, cu instituţiile statului în beneficul cetăţenilor.

– Vom folosi toate şansele pe care Rpomânia le are pentru a se dezvolta: fondurile europene pe care am reuşit să le deblocăm cu mair eforturi, dezvoltarea unotr domenii cu mari posibilităţi, precum agricultura sau energia, crearea de locuri de muncă mai bine plătite şi mai stabile.

– Nu tot ceea ce ne propune FMI, CE sau BM este totdeauna perfect, dar avem obligaţia să arătăm seriozitate şi să arătăm că este nevoie din ce în ce mai puţin de cineva care să ne controleze dacă facem ceea ce trebuie. Trebuie să avem un nou acord preventiv şi să ne îndreptăm din nou spre creştere economică. Eu personal, toţi membrii guvernului pe care vi-l propun sunt oameni care cred sincer că viitorul României este un viitor european alături de ţările din UE.

– Va consituti o prioritate gestionarea corectă a banilor publici şi reducerea risipei. Dv, parlamentarii, sutneţi mai mulţi ca număr. Anunţ încă o dată: cheltuielile guvernului central nu vor creşte cu niciun leu. Fac un apel şi la dv. să arătăm împreună că nu vom cheltui în această perioadă dificilă în care cerem sacrificii medicilor, profesorilor, pensionarilor că nu vom cheltui niciun leu în plus.

– Îmi doresc să nu las viitorului guvern o datorie din cen în ce mai mare. În 2013 vom plăti ce a împrumutat România la nevoie, dar aş vrea să fiu un guvern care lasă cât mai puţin datorii. Relansarea economică este o obligaţie pentru România. Avem nevoie de predicitibilitate în anii următori, de finalizarea reformelor structurale în zonele în care interesele politicie au fost mari-energie, companiile de stat. Acestea trebuie să fie resurse pentru politicile economice ale guvernului, nu puşculiţe ale oamenilor politici.

– Vreau să explic prezenţa unui ministru al Fondurilor Europene. Am vrut să pregătim finalizarea exerciţiului bugetar 2007-2013 şi să pregătim capacitatea administrativă a României, pentru ca perioada 2014-2020 să nu ne găsească la fel de slabi în folosirea celor mai ieftine resurse, banii europeni. Guvernul actual se va bate pentru ca fermierii din România să aibă zun tratament egal cu fermierii din celelalte ţări UE. Nu vom putea fi competititvi dacă agricultorii români nu vor avea resurse egale cu fermierii europeni.

-Cele mai nedreptăţite domenii din România ultimilor ani au fost educaţie şi sănătatea. Nu vin cu promisiuni nerealiste, ci trasnmit că respectul putem să-l oferim imediat şi că strategia de investiţii şi dezoltare a celor două domenii esten esenbţială pentru viitorul României.

-Sărăcia extremă: există oameni aflaţi dincolo de limita suportabilă a sărăciei. Sunt convins că reducerea inechităţilor sociale reprezintă o obligaţie pentru noul guvern. Vreaus să vorbesc desore tiberii din ţară. Cel mai tânăr guvern pe care România l-a avut, guvernul cu cele mai multe doamne în compoziţia sa. Tinerii care nu votează care nu cred că au un viitor în România-vreau să gândim o strategie ca tinerii să poată spune că au un viitor aici. Mă gândesc în special la tinerii din zonele rurale, cei petnru care singura soluţie a fost să le arătăm drumul spre Spania şi Italia.

– Un ultim cuvânt către 2 categorii de care vorbim doar de 1 Decembrie. Vreau să spun că armata, alături de biserică, au rămas pe drept instituţiile cu cea mai mare încredere. Vreau să transmit poliţiştilor, pompierilor, celor care sunt prezenţi la momentele celel mai dificile că guvernul pe care îl conduc îi va trata cu respect.

– Priorităţi politice: Vă rog să fiţi de acord să colaborăm pentru o nouă Constituţie care să instituie mecanisme clare de evitare a conflictelor instituţionale. Va fi extrem de important şi domnul Dragnea va avea această responsabilitate, ca România să treacă la reorganizare administrativ-teritorială care să corespundă nevoilor modernităţii. Nu vreau să mai văd primari venind de la Satu mare să facă anticameră la Bucureşti, la uşa unui ministru. Avem o obligaţie să modificăm actualul sistem electioral care a generat grave derapaje de la ce înseamnă voinţa electoratului. NU doar să reducem numărul de parlamentari, ci să delimităm foarte clar atribuţiile celor două Camere.

-Cred că putem dezvolta mari proiecte de infrastructură cu condiţia să facem acel proiect şi nu doar să ne facem că îndeplinim acest proiect. O reindustrializare a României este o responsabilitate absolută într-o lume globală în care competiţia se poartă între companii aflate la mii de kilometri distanţă una de alta.

-Aş vrea să vorbesc de faptul că România trebuie să aibă o poziţia mult mai clară şi mai demnă în construcţia europeană. Nu vreau să cred că în anii următori România va lua act de ce se hotărăşte la Bruxelles. România nu mai poate fi un membru de rangul doi al Uniunii Europene.

-MCV-ul Comisiei Europene este important, dar este doar o mică parte a ceea ce înseamnă justiţia în România. Pentru românul care are un proces de retrocedare de 8 ani este important dacă un parlamentar este trimis în judecată. Salut ideea de independenţă a justiţiei, dar aceasta trebuie să fie în primul rând eficientă. Îmi doresc să promovăm România în afara graniţelor ţării cu o imagine corectă, realistă, nu prin campanii costisitoare. România poate să aibă o altă imagine în lume câtă vreme românii vor vorbi bine de România.

– România a avut guverne de sacrificiu, de tranziţie, generaţii de sacrificiu şi generaţii dezamăgite. Aş vrea să fac un apel să fim parteneri la un proiect numit România Puternică. Vreau să spun că forţa guvernului şi majorităţii nu va veni doar din numărul de parlamentari, ci doar dintr-un proiect naţional care să ne unească după foarte mulţi ani de dezbinare.

UPDATE 16.00 A început şedinţa de plen în care se va acorda votul de învestitură a cabinetului Ponta II. Şedinţa se desfăşoară pentru prima oară în sala Al. Ioan Cuza din Palatul Parlamentului, ca urmare a numărului mare de parlamentari. Sunt prezenţi la şedinţă 402 parlamentari şi absentează 184. La şedinţă asistă reprezentanţi ai mai multor instituţii, între care Patriarhul Daniel, preşedintele Curţii Constituţionale, preşedintele Curţii de Contrui, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti.

_________________________________________________________________________________________

Traian Băsescu a fost invitat să participe la şedinţa în care se dă votul de învestitură, însă acesta s-a limitat la a adresa un mesaj de mulţumire.

Domnul preşedinte Traian Băsescu mulţumeşte Parlamentului pentru invitaţia de a participa la votul de învestitură a Guvernului României. Precizăm că prezenţa preşedintelui României în Parlament este strict reglementată de textul Constituţiei întocmai cum Constituţia prevede în mod clar şi care este rolul preşedintelui României în procesul de învestire a unui guvern (desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru, emiterea decretului pentru numirea Guvernului şi depunerea jurământului de credinţă a membrilor Guvernului în faţa preşedintelui României)”, a precizat purtătorul de cuvânt al președintelui României, Bogdan Oprea, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Parlamentarii au avizat, vineri, pe bandă rulantă miniştrii din cabinetul Ponta II. Comisiile de specialitate din cele două camere ale Parlamentului au avut două ore la dispoziţie pentru a-i audia pe cei propuşi în noul Guvern, înainte ca aceştia să intre la votul din plenul comun. 

CITEŞTE ŞI NEGOCIERI încheiate în USL. Liderii Uniunii au netezit „asperităţile”

Premierul Victor Ponta a declarat, la România TV, că a discutat în cursul zilei de joi cu Traian Băsescu şi că îl va informa în permanenţă în legătură cu desfăşurarea evenimentelor de vineri din Parlament.

Ponta a mai spus că nu a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre venirea acestuia în Parlament, la şedinţa de învestire a Cabinetului şi că nu crede că şeful statului va fi prezent, el apreciind că invitarea sa a fost una normală, conformă protocolului.

„Nu am discutat acest lucru, nu cred. Din câte ştiu eu, protocolar, e normal să fie invitat, dar din câte ştiu niciun preşedinte, nu doar domnul Băsescu, nici domnul Iliescu, nici domnul Constantinescu, nu au venit la învestire. În general preşedinţii, patriarhul, guvernatorul vin la şedinţele festive”, a spus Ponta, întrebat dacă şeful statului va veni la învestirea Cabinetului, dând curs astfel invitaţiei adresate de către conducerea Parlamentului.

El a spus că e absolut normal, în conformitate cu protocolul, să se adreseze invitaţii.

„Dar protocolar, faptul că sunt invitaţi e un lucru absolut normal şi ar fi fost anormal să nu fie invitaţi. Atunci era o ştire, că nu au fost invitaţi, nu faptul că au fost, că de invitat sunt invitaţi întotdeauna. Aşa e normal. Protocolul se bazează pe respectul între instituţii, indiferent cât de prieteni sau neprieteni suntem cei care ocupăm tempoar şi efemer funcţii de conducere”, a spus Ponta.

 


DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Cum trebuie să așezi antenele routerului Wi-Fi ca să ai un semnal bun la internet. Greșeala pe care multe persoane o fac
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Corb la corb... Medicii blochează ancheta de la Târgu Jiu, unde un copil a fost lăsat să moară
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Carambol cu 16 mașini pe o stradă din Alba Iulia. Traficul în zonă a fost restricționat
Cancan.ro
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l cunoască
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim este incomensurabilă
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Procurorii Parchetului European desfășoară percheziții în Maramureș pentru presupusă fraudă cu subvenții UE
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Au anunțat data. KIEVUL a lansat RACHETELE în RUSIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine beneficiază de indemnizație la pensie de 50%