Cabinetul Ponta, în Parlament. Miniştrii avizaţi pe bandă rulantă

Toţi cei 20 de miniştri şi miniştri delegaţi propuşi de Victor Ponta pentru a face parte din Cabinetul său au primit luni aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate.
Romania TV
07 mai 2012, 04:16
Cabinetul Ponta, în Parlament. Miniştrii avizaţi pe bandă rulantă

Miniştrii propuşi au fost avizaţi în cadrul unor audieri-maraton, desfăşurate pe parcursul a câteva ore, înainte ca noul Guvern să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a obţine votul de învestitură.

UPDATE 15.00 Victor Paul Dobre, ministru desemnat al Administraţiei, a primit avizul comsiilor reunite de administraţie, cu 24 voturi pentru, unul contra şi o abţinere.

UPDATE 14.50 Ioan Mang, nominalizat pentru funcţia de ministru al Educaţiei, a primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare de specialitate.

UPDATE 14.15 Comisiile de politică externă şi cele pentru românii de pretutindeni ale Senatului şi Camerei Deputaţilor l-au avizat favorabil, într-o şedinţă care a durat peste două ore, pe Andrei Marga pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe. Avizul comisiilor a fost dat cu 28 de voturi „pentru” şi şapte voturi „împotrivă”.

UPDATE 14.10 Ministrul desemnat al Sănătăţii, Vasile Cepoi a primit aviz favorabil din partea comisiilor de sănătate din Camera Deputaţilor şi Senat, cu unanimitate de voturi. Ministrul desemnat a primit vot favorabil inclusiv din partea parlamentarilor PDL din comisiile reunite. În total, Cepoi a primit 21 de voturi „pentru”.

UPDATE 13.55 Ministrul desemnat al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a fost avizat, luni, de comisiile reunite ale Parlamentului, cu 37 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi o abţinere.

UPDATE 13.35 Comisiile parlamentare reunite l-au avizat, luni, pe Florin Georgescu în funcţia de ministru al Finanţelor Publice şi vicepremier în Guvernul Ponta, cu 28 de voturi „pentru” şi şase „împotrivă”. Audierile au durat circa două ore, într-o şedinţă comună a comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor şi Senat.

UPDATE 13.16 Liviu Pop, nominalizat pentru funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social, a primit avizul favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Audierea lui Liviu Pop a durat doar câteva minute, timp în care acesta a prezentat ce doreşte să facă în funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social: deblocarea activităţii CES, regândirea acordului tripertit încheiat în 2008 şi încheierea unui acord social între reprezentanţii patronatelor, sindicatelor şi cei ai societăţii civile.

UPDATE 13.15 Dan Nica a primit, luni, votul comisiilor reunite din Parlament pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cu 21 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”.

UPDATE 13.10 Comisiile de apărare reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor l-au avizat favorabil pe Corneliu Dobriţoiu pentru funcţia de ministru al Apărării. Avizul pentru Corneliu Dobriţoiu a fost dat cu 20 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi două abţineri.

UPDATE 13.05 Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor l-au avizat favorabil, luni, pe Mircea Duşa pentru postul de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul. Avizul a fost dat cu 24 de voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” şi 2 abţineri.

UPDATE 12.50 Propunerea Rovanei Plumb pentru portofoliul Mediului a fost avizată de parlamentarii din comisiile de specialitate reunite, cu 40 de voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi şase abţineri, aceasta mulţumindu-le pentru încredere şi promiţându-le o bună colaborare.

UPDATE 12.44 Mariana Câmpeanu, nominalizată pentru funcţia de ministru al Muncii, a primit avizul favorabil din partea comisiilor de specialitate, de la vot lipsind parlamentarii PDL, care au părăsit sala.

UPDATE 12.42 Lucian Isar, nominalizat pentru funcţia de ministru delegat pentru Mediul de Afacer, a primita, luni, avizul favorabil al comisiilor parlamentare de specialitate.

UPDATE 12.15 Ministrul desemnat al Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, a primit, luni, votul comisiilor parlamentare reunite, cu 34 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi două abţineri.

UPDATE 12.10 Actualul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a fost avizat, luni, în unanimitate de comisiile parlamentare reunite de afaceri europene pentru a conduce MAEur şi în Cabinetul Ponta.

UPDATE 11.58 Senatorul Mircea Diaconu, nominalizat pentru funcţia de ministru al Culturii, a primit, în unanimitate, avizul favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

UPDATE 11.57 Titus Corlăţean, propus pentru portofoliul Justiţiei, a primit avizul favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Nominalizarea lui Corlăţean a fost avizată de parlamentarii din comisii cu 35 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” şi 2 abţineri.

UPDATE 11.50 Daniel Constantin a primit avizul comisiilor parlamentare reunite pentru portofoliul Agriculturii, cu 22 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi trei abţineri, ministrul desemnat propunând reducerea costului energiei pentru agricultori cu 10-20% pe hectar şi diminuarea TVA la alimentele de bază.

UPDATE 11.37 Ioan Rus, nominalizat de premierul desemnat Victor Ponta pentru funcţia de ministru de Interne, a primit avizul favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Rus a fost avizat cu 36 de voturi „pentru, opt „împotrivă” şi două abţineri.

UPDATE 11.08 Daniel Chiţoiu a primit, luni, votul comisiilor de specialitate din Parlament pentru funcţia de ministru al Economiei, cu 38 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi două abţineri. El a fost audiat de către comisiile pentru politică economică, reformă şi privatizare, respectiv pentru industrii şi servicii din Calera Deputaţilor şi comisiile economică, industrii şi servicii, respectiv pentru privatizare şi administrarea activelor statului din Senat.

UPDATE: Audierile miniştrilor Cabinetului Ponta au început. Liderul PC, Daniel Constantin, este audiat de Comisiile de Agricultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. 

Iată care sunt miniştrii cu care Victor Ponta se prezintă în faţa Parlamentului:

Florin Georgescu, pentru portofoliul Finanţelor, este propus totodată pentru unicul post de vicepremier; Daniel Chiţoiu (PNL) a fost nominalizat ministru al Economiei, Ioan Rus (PSD) – ministru de Interne, Andrei Marga (PNL) – ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean (PSD) – ministru al Justiţiei, Corneliu Dobriţoiu (PNL) – ministru al Apărării Naţionale, Leonard Orban – ministru al Afacerilor Europene, Mircea Diaconu (PNL) – ministru al Culturii, Daniel Constantin (PC) – ministru al Agriculturii, Ovidiu Silaghi (PNL) – ministru al Transporturilor, Eduard Hellvig (PNL) – ministru al Dezvoltării Regionale, Dan Nica (PSD) – ministru al Comunicaţiilor, Vasile Cepoi – ministru al Sănătăţii, Ioan Mang (PSD) – ministru al Educaţiei, Rovana Plumb (PSD) – ministru al Mediului, Mariana Câmpeanu (PNL) – ministru al Muncii, Victor Paul Dobre (PNL) – ministru delegat pentru Administraţie, Lucian Isar – ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Mircea Duşa (PSD) – ministru pentru relaţia cu Parlamentul, Liviu Pop – ministru delegat pentru Dialog Social.

Iniţial, lista conţinea şi propunerea ca Victor Alistar să fie ministru delegat pentru strategii guvernamentale, însă în urma criticilor premierul desemnat a decis ca acesta să nu fie printre miniştrii pe care îi va propune acum Parlamentului, el nefăcând însă o altă nominalizare.

Faţă de lista membrilor Cabinetului anunţată iniţial, şi propunerea pentru Ministerul Educaţiei a fost schimbată, senatorul PSD Ioan Mang înlocuind-o pe Corina Dumitrescu.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, duminică seară, că va solicita, luni, votul Parlamentului pentru învestirea Guvernului bazându-se pe cei 232 de parlamentari care costituie grupurile parlamentare ale USL, dar şi pe voturile UNPR şi ale grupului minorităţilor.

Preşedinţii PSD şi UNPR, Victor Ponta şi, respectiv, Gabriel Oprea, au semnat, miercuri, un protocol pentru susţinerea Guvernului USL.

Potrivit lui Ponta, acordul dintre USL şi grupul minorităţilor a fost deja finalizat, acesta urmând să fie semnat luni dimineaţă.

Ponta urmează să se întâlnească luni dimineaţă şi cu reprezentanţii UDMR.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că va avea luni, la ora 10.00, o întâlnire cu premierul desemnat Victor Ponta, cu care va discuta „teme politice”, spunând că el nu a întrerupt niciodată dialogul cu Ponta şi cu liderii USL.

Senatorul UDMR Marko Bela susţine însă că este „cam greu” pentru Uniune să susţină un guvern care promite, ca primă măsură, anularea unei HG privind drepturile minorităţilor, afirmând că „ar fi o premieră foarte tristă şi foarte periculoasă în România să se anuleze un drept deja dobândit”.

PDL va vota împotriva învestirii Guvernului Ponta, atât în comisiile parlamentare cât şi în plen.

Preşedintele Traian Băsescu nu crede că Guvernul Ponta va avea probleme la votul în Parlament. „Aşa cum se prefigurează majoritatea, nu cred că are niciun fel de probleme să treacă”, a spus el.

Chestionat pe cine ar desemna premier dacă acest guvern nu ar trece, Băsescu a spus: „Ar fi un dezastru să prelungim criza politică”.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care se va da vot asupra listei Cabinetului Ponta este programată să înceapă la ora 16.00. Conform Regulamentului, după aprobarea ordinii de zi, preşedintele de şedinţă dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, în vederea prezentării programului de guvernare şi a listei Guvernului. În continuare, iau cuvântul reprezentanţii grupurilor parlamentare pentru exprimarea punctelor de vedere, iar după încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, astfel că, pentru aprobarea Cabinetului Ponta sunt necesare 231 de voturi „pentru”.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Conform Constituţiei, preşedintele poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Patru zodii care intră sub protecție divină de pe 16 mai, de la ora 16.00. Noroc din plin, prosperitate și oportunități uriașe pentru ele
Capital.ro
România a pierdut geniul filmului. A fost cel mai cunoscut din țară. Toți românii l-au îndrăgit. Nu poate fi uitat niciodată
Playtech.ro
Cum să-i pui poprire pe conturi și proprietăți unui prieten care refuză să-ți dea banii înapoi!
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Sharon Osbourne regretă că a luat Ozempic pentru slăbit: „Am mers prea departe. Nu mai pot face multe operații pe față”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Eliberarea adeverințelor de vechime, informații importante. Ce faci dacă angajatorul nu mai există
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela Iliescu, în lacrimi la botezul micuței Miray: „Mi se face pielea de găină!”. Surpriza de care a avut parte cuplul
Cancan.ro
Așa își îneacă amarul Dan Alexa: A 'atacat' și n-a ratat! Aflat în divorț după ce a fost tradus de soția Andrada cu Alex Bodi, antrenorul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru toate mașinile din România. Amendă 4.500 de lei pentru șoferii care NU achită. Nu există excepții
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Eugen Cristea e la pamant dupa moartea sotiei sale. Ce spune despre ultimele clipe de viata ale Cristinei Deleanu: „„In august implineam 41 de ani de cand eram impreuna. A fost…”
MediaFlux
Angajări la stat pe salarii de 5.000 de euro net! Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație