Traian Băsescu a avut cea mai strălucită carieră, dintre toţi colegii promoţiei 1976. El a comandat nava amiral a flotei naţionale, tancul petrolier „Biruinţa”, de 164.004 tdw. Apoi, a ajuns, în două rânduri, ministru al transporturilor, şef de partid, primar general al capitalei şi preşedinte al ţării timp de 10 ani. Conform Nautical Institute, din Londra, Traian Băsescu este primul comandant de cursă lungă, din lume, care a ajuns şef de stat. Ion Iliescu, cu pălăria neagră sau cu căciula de astrahan
În perioadele reci, fostul preşedinte Ion Iliescu nu ieşea din casă fără celebra pălărie neagră.
Odată cu înaintarea în vârstă, fostul şef al statului a preferat căciula de astrahan. S-a întâmplat acest lucru şi în ziua în care procurorii Parchetului General i-au adus la cunoştinţă lui Ion Iliescu faptul că are calitatea de inculpat în dosarul „Mineriadei” din 13 – 15 iunie 1990, după aproape 27 de ani de la evenimente.
Traian Băsescu şi fesul negru
Traian Băsescu este considerat unul dintre cei mai carismatici foşti şefi de stat. Spre deosebire de predecesorii săi, Traian Băsescu nu s-a sfiit să se afişeze în ipostaze care mai de care mai insolite.
În 2006, pe când mersese în zone inundate pe Valea Oltului, Traian Basescu a purtat un fes produs de o renumită firmă din Italia, care nu se găsea la acea vreme în magazinele din România. Căciula lui Traian Băsescu costa 100 de lei la acea vreme şi putea fi adus la Bucureşti numai pe comandă specială.
„Fesul este de la un magazin Paul&Shark, de când navigam. L-am cumpărat din Singapore, în 1979, cu o lira engleză”, spunea la acea vreme Basescu.
În 2009, „Baciul” Traian Băsescu a făcut senzație cu brâu şi cu cojoc de oaie.
Traian Băsescu şi soția sa, Maria, au fost oaspeții de onoare ai celei de doua ediții a serbărilor câmpenești dedicate urcatului oilor la munte, „Hora Bucovinei”. Băsescu a urcat pe scenă purtând o bundiță tradițională bucovineană, cu bordură de jder.
După discursul rostit în fața mulţimii adunate la Bucșoaia, Traian Băsescu a mers să viziteze stânele organizate în zonă. După ce a tun o oaie şi a stat de vorbă cu mai mulţi ciobani, Băsescu a primit în dar o pălărie de cioban și sumanul unui oier, pe care le-a şi îmbrăcat, spre deliciul presei.
Preferata lui Traian Băsescu rămâne totuşi şapca de marinar.
Fotografia a fost făcută în august 2016, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, unde a avut loc întâlnirea absolvenţilor din prima promoţie. Fostul Institut de Marină Civilă a lansat prima promoţie de absolvenţi în 1976. Circa 90% dintre cei 209 absolvenţi au ajuns comandanţi de cursă lungă, şefi mecanici şi şefi electricieni.
Dacă Traian Băsescu a preferat căciulile produse peste hotare, Klaus Iohannis a ales cuşma românească.
Prezent la sărbătoarea Unirii, la Iaşi, în ianuarie 2016, Klaus Iohannis s-a afişat purtând pe cap o căciulă de nurcă.
„Iohannis ne-a arătat la Ziua Unirii, la Iaşi, că are o căciulă cu care putem să îl facem şi muftiu la moschee”, glumea Traian Băsescu.
În noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Medalia „Meritul Cultural” unui număr de 26 de artişti populari, iar la finalul ceremoniei s-a pozat cu aceştia purtând un clop, un cap de cerb de colindat şi alte articole populare.
Liviu Dragnea şi căciula din blană de oaie
Nici preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Liviu Dragnea, n-a scăpat de căciula din blană de oaie. În octombrie 2017, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a vizitat, împreună cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, târgul agricol Indagra Bucureşti, prilej să se familiarizeze cu mediul pastoral şi să deguste bunătăţile expuse la standurile târgului.
La ieşirea din pavilion, preşedintele Camerei a oprit la un stand la care se vindeau căciuli din blană de oaie şi a probat vreo trei modele.
Dragnea a testat şi o bâtă de cioban, încrustată cu motive populare. „E grea!”, a constatat după ce a ţinut-o într-o mână preţ de câteva clipe.
Tot anul trecut, liderul PSD, Liviu Dragnea, a publicat mai multe fotografii cu el în costum popular din zona Teleormanului. Nu a lipsit nici pălăria de paie.
„Astăzi am fost alături de cei peste 10.000 de oameni îmbrăcaţi în portul tradiţional, care şi-au propus ca, de Ziua Costumului Popular, să intre în Cartea Recordurilor. O onoare şi o mândrie pentru mine!”, a scris Dragnea.
Fesul purtat de Dacian Cioloş la proteste, promovat de Ambasada Suediei
Şi fostul premier Dacian Cioloş a ajuns subiect de presă din cauza „fesului”. Fesul purtat de Dacian Cioloş la protestele de anul trecut din Piaţa Victoriei a fost remarcat de oficialii Ambasadei Suediei la Bucureşti, care s-au folosit de o fotografie a premierului cu fesul pe cap pentru a promova un producător de îmbrăcăminte suedez.
„Impresionat de fesul fostului premier Dacian Cioloș văzută în imaginile de la TV? Este o căciulă suedeză, produsă de Fjällräven. Încă din 1964, Fjällräven produce pentru Suedia îmbrăcăminte practică. Acum, produsele Fjällräven sunt purtate în întreaga lume”, scrie pe pagina de Facebook Ambasada Suediei din Bucureşti.
Mesajul postat de Ambasada Suediei şi-a primit o replică pe măsură din partea fostului premier.
„Mulțumesc Ambasada Suediei din Bucureşti / Sveriges ambassad i Bukarest pentru atenția acordată fesului pe care l-am purtat duminică la protest.
Pentru plimbări iarna, pe seară, în Piața Constituției sau Piața Victoriei, țin bine și șosetele de lână, lucrate manual, cum sunt cele împletite de femeile de la Roșia Montană.
Pe testate! Tocmai i-am trimis cadou doamnei ambasador o pereche, ca-s bune sigur și în Suedia. Pare că vine o iarnă grea”, a scris Dacian Cioloș, pe pagina lui de Facebook.
Ludovic Orban şi căciula de astrahan
Căciula de astrahan nu l-a ocolit nici pe liderul liberal Ludovic Orban. În 2014, în timpul campaniei electorale din Dâmboviţa, Ludovic Orban a fost fotografiat purtând o căciulă de blană neagră.