Deputaţii au aprobat, în acest sens, cu 323 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi trei abţineri, un proiect privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului.
Propunerea legislativă a fost iniţiată în legislatura trecută de senatorii PSD Toni Greblă, Adrian Ţuţuianu, Lazăr Sorin şi Ion Rotaru şi senatorul PNL Ichim Paul şi propune asigurarea materialului didactic necesar disciplinelor de anatomie ale universităţilor de medicină utilizat în scopul pregătirii profesionale a viitorilor medici.
Potrivit proiectului, serviciile pentru exploatarea cadavrelor ale disciplinelor universitare de anatomie, părţi componente ale departamentelor universitare de specialitate, sunt obligate să întocmească o listă de arondare spitalelor şi altor unităţi sanitare care au servicii de anatomie patologică şi prosectură iar spitalele respective, în baza listei, sunt obligate să încheie un protocol cu departamentele universitare de specialitate.
Secţiile de anatomie patologică şi prosecură din spitale şi alte unităţi sanitare care deţin cadavre nerevendicate sau fără aparţinători au obligaţia de a informa de îndată disciplinele universitare de anatomie, iar aceste departamente universitare de specialitate trebuie să îşi manifeste „de îndată” disponibilitatea de a prelua cadavrul în termen de trei zile de la primirea informării.
Serviciile pentru exploatarea cadavrelor ale disciplinelor universitare de anatomie sunt obligate să conserve cadavrele în termen de 30 de zile de la deces înaintea introducerii acestora în sala de disecţie.
O altă prevedere a proiectului se referă la faptul că primăriile vor acorda sprijin de înmormântare departamentelor universitare funcţionale în baza actelor de deces şi protocolului încheiat cu serviciile de anatomie patologică şi prosectură ale spitalelor sau altor unităţi. Proiectul mai prevede că departamentele de morfologie vor asigura serviciul religios şi, după caz, incinerarea sau înmormântarea cadavrelor după ce acestea au fost folosite în scop didactic sau ştiinţific.
Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.