”Devreme, în această (joi) dimineaţa, corpul unui militar înjunghiat a fost descoperit în partea unei comunităţi (evreieşti) la nord de Hebron”, a anunţat armata israeliană într-un comunicat.
Corpul a fost găsit mai exact în apropierea coloniei evreieşti Migdal Oz, în sectorul Gush Etzion, între oraşele Betleem şi Hebron, teatrul recurent al unor ciocniri între palestinieni şi poliţia israeliană.
La scurt timp după anunţul morţii militarului, armata, poliţia şi membri ai serviciilor israeliene de informaţii interne Shin Bet împânzeau sectorul, a anunţat armata.
La faţa locului, o unitate de poliţie ţinea jurnaliştii la peste 100 de metri distanţă de scenă, joi dimineaţa. Un jurnalist AFP a putut însă să vadă desfăşurarea forţelor de securitate şi salvatorilor.
Armata israeliană nu a vorbit deocamdată despre circumstanţele acestei morţi, însă premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu a condamnat imediat acest ”atac cu cuţitul”.
”Forţele de securitate efectuează o operaţiune în vederea prinderii acestui terorist murdar şi reglării contului său”, a spus Netanyahu, aflat în campanie în vederea alegerilor legislative de la 17 septembrie, care ar urma să fie dur disputate.
TÂNĂR RECRUT
Militarul găsit mort era în vârstă de 18 ani şi studia într-o yeshiva – un centru de studii a Tora – în cadrul unui program special ce îmbină studiul religios şi serviciul militar, a declarat pentru postul naţional israelian de radio directorul şcolii acestuia.
”El a plecat la Ierusalim (miercuri) după-amiaza, pentru a cumpăra un cadou profesorilor săi”, a declarat rabinul Schlomo Wilk.
”Cu 30 de minute înainte să fie asasinat era în contact cu noi, în timp ce era într-un autobuz, în drum către yeshiva”, a adăugat el.
”Însă, cu 100 de metri înaintea opririi autobuzului, înaintea intrării în comunitate, el a fost asasinat”, a adăugat el.
Potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului, corpul militarului înjunghiat se afla la aproximativ 40 de metri de intrarea în colonie.
Acensiunea coloniilor evreieşti – care numără în prezent peste 600.000 de israelieni care duc o coexistenţă adesea conflictuală cu cele trei milioane de palestinieni în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est – este un subiect de tensiuni aprige.
COLONIILE
Săptămâna aceasta, autorităţile israeliene au aprobat construirea a peste 2.300 de locuinţe în colonii, în Cisiordania, şi au legalizat trei colonii care nu erau recunoscute în mod oficial de statul evreu.
”Expansiunea coloniilor nu are valoare legală şi constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a denunţat săptămâna aceasta reprezentantul ONU pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu Nikolai Mladenov.
Colonizarea Cisiordaniei ocupate şi Ierusalimului de Est anexat de către Israel a continuat în toate guvernele israeliene din 1967, însă ea a fost accelerată în ultimii ani, la iniţiativa premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi a aliatului său de la Washington Donald Trump.
Locatarul Casei Albe şi-a consolidat politica regională în favoarea Israelului, recunoscând Ierusalimul – revendicat de israelieni şi palestinieni – drept capitală a statului evreu şi tăind fonduri alocate palestinienilor.
Cu toate acestea, ginerele său Jared Kushner încearcă să ralieze puterile din regiune planului său în vederea rezolvării conflictului israeliano-palestinian, o iniţiativă respinsă de la bun început de către palestinieni, care denunţă faptul că administraţia lui Trump este proisraeliană.