De mulți ani, nutriționiștii recomandă să fie preferate uleiurile vegetale, pe baza observațiilor care au arătat că acestea fac să scadă colesterolul și că sunt bune pentru inimă.
Dar această ipoteză a fost contestată în revista medicală „British Medical Journal” (BMJ), care a publicat miercuri un studiu al unei echipe americane de cercetători. Această echipă a reluat un studiu vechi „randomizat” asupra acestui subiect, efectuat în Minnesota (SUA) între 1968 și 1973, dar ale cărui rezultate nu fuseseră făcute publice integral.
Citeşte şi Dezvăluiri ŞOCANTE despre o substanţa larg folosită în toate bucătariile
În studiile „randomizate”, participanții sunt repartizați în mod aleator în grupul supus experimentului și în cel rămas în afara lui, considerat de control. În schimb, în studiile observaționale, cercetătorii observă pur și simplu o populație fără să intervină.
Prin comparație, din aproape 10.000 de persoane, dintre care jumătate primise o alimentație incluzând grăsimi saturate (carne, unt, smântână) și cealaltă jumătate, uleiuri vegetale bogate în acid linoleic (omega 6), cum ar fi ulei de porumb sau de floarea-soarelui, cercetătorii americani au observat o scădere a nivelului colesterolului de aproximativ 13 la sută, dar nici o reducere a bolilor cardiovasculare sau a mortalității, indiferent de cauze.
Descoperă ce părerea specialiştilor pe feminis.ro