Spre deosebire de Crăciun sau Paşte, nu se pot acorda cadouri de 1 iunie decât în beneficiul copiilor minori. Asta înseamnă că angajaţii fără copii nu pot beneficia de astfel de cadouri netaxabile, scrie Avocatnet.ro.
„În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei: (…) (iii) cadouri oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie”, prevede Codul fiscal.
Similar, nu se aplică nici contribuții de asigurări sociale.
Citeşte şi: Zile libere pentru părinţi. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea
În 2022, noutatea este că firmele pot oferi aceste cadouri angajaţilor, pentru fiecare copil în parte într-o limită de 300 de lei, adică o sumă de două ori mai mare decât înainte. Orice depășește suma aceasta se impozitează corespunzător, notează sursa citată.
Cadourile nu se mai acordă salariaților, ci, indirect, copiilor minori ai acestora, cu ocazia zilei de 1 iunie. Conform Legii nr. 296/2020, cadourile acordate direct pentru salariați, cu ocazia de 1 iunie, indiferent de cuantum, au devenit din 2021 sume pentru care se datorează la stat impozit pe venit. Astfel, acest beneficiu fiscal este, indirect, doar pentru angajații care au copii minori, iar nu și pentru cei care nu au copii.
De asemenea, legea prevede că dacă o companie privată sau de stat are printre salariați ambii părinți ai unui copil, fiecare dintre părinți trebuie să primească tichete cadou.
Potrivit Avocatnet.ro, angajatorul e liber să-și construiască o politică prin care să ofere tuturor angajaților tichete cadou sau alte beneficii extrasalariale – singura diferență care trebuie să fie atent monitorizată este cea privind regimul fiscal.
Citeşte şi: Trei zile libere în iunie pentru români! Care e perioada cu weekend prelungit