CADOURI DE MOŞ NICOLAE. Jucării din lemn, eco sau vopsite în diferite nuanţe. Povestea fascinantă a unui meşteşugar

CADOURI DE MOŞ NICOLAE. Crescut la o casă de copii din Miercurea Nirajului, cu toate privațiunile care decurg din acest lucru, meșteșugarul Adrian Burian din Reghin, de profesie tâmplar, și-a descoperit în urmă cu câțiva ani o vocație, aceea de a da bucurie copiilor prin jucăriile de lemn pe care le confecționează și pe care acum le oferă ca alternativă ecologică la cele aduse de Moș Nicolae și Moș Crăciun.
Filip Stan
05 dec. 2016, 13:11
CADOURI DE MOŞ NICOLAE. Jucării din lemn, eco sau vopsite în diferite nuanţe. Povestea fascinantă a unui meşteşugar

CADOURI DE MOŞ NICOLAE. Aproape toți românii care locuiesc în mediul urban (88,4%) intenționează să cumpere cadouri pentru cei dragi de Moș Nicolae, dulciurile și jucăriile fiind pe primul loc în preferințele lor.

Pornind de la crezul că lemnul are viață și „dincolo de a fi copac”, iar dacă îl prelucrezi cu dragoste, atunci acesta va trăi prin sentimentele tale, Adrian Burian, în vârstă de 38 de ani, a rămas singurul meșteșugar din zona Reghinului, întrucât nu și-a pierdut răbdarea și a decis să continue să confecționeze jucării din lemn, chiar dacă acestea necesită multă muncă, migală și nu aduce venituri substanțiale.

Întrucât programul său este destul de aglomerat, având un contract cu o fabrică de instrumente muzicale din Reghin, Adrian Burian a spus că oferta sa de jucării ecologice pentru Moș Nicolae și Moș Crăciun este puțin cam limitată, după ce a vândut mare parte din marfă la târgurile la care a participat, însă stocul deținut este în continuare suficient.

„Fac jucării din lemn, eco sau vopsite în diferite nuanțe, cu baițuri sau vopsele care se găsesc în comerț. Pasiunea a pornit în urmă cu 12 ani, la ințiativa unui prieten care făcea jucării din lemn. Avea o firmă în care făcea jucării din lemn, eu eram interesat. Am început să prind plăcerea de a face aceste jucării. Între timp, el a renunțat și am rămas eu, chiar dacă de-a lungul timpului nu am continuat constant să le confecționez. Am încercat să revin, însă a fost destul de greu pentru că e nevoie de muncă multă, de investiții, de stocuri de marfă, de prezentări, de mers la expoziții și, din păcate, nu am beneficiat de toate deodată. Dar am luat-o mai ușor, pe rând (…) Jucăria de lemn este un lucru frumos, mă bucur că pot să fac asta, nu am mare concurență cel puțin în zonă la noi nu cunosc pe nimeni care face jucării din lemn. Sper să fie ceva de viitor și mizez pe faptul că vor exista întotdeauna copii și vor avea nevoie de jucării, poate din lemn, de la mine”, a declarat Adrian Burian.

Acesta a spus că materialele din care face jucăriile din lemn sunt în general fagul și paltinul, iar pentru cele mai mici mai folosește și bradul. Burian ne-a spus că deși lucrează de multă vreme, nu poate aprecia cât material intră într-o jucărie, întrucât de multe ori se apucă și de câte 10 jucării odată.

„Nu este greu, nu durează mult. Niciodată nu am făcut una singură și niciodată nu am făcut un calcul precis pentru unul dintre modele pe care le am. Eu fac 10 jucării, pentru că asta îmi permit, un stoc de 10 jucării. Lucrez astăzi cu ele, mâine nu și tot așa … într-o zi vor fi făcute toate 10. Jucăria din lemn nu e greu de făcut, trebuie să ai un pic de viziune, un pic de experiență în domeniu. Ca să ajungă o jucărie frumoasă și de calitate trebuie șlefuită bine și trebuie să-i găsești forma. Niciodată nu iese din prima. Dacă te gândești să faci un avion sau un trenuleț, poți să îl faci mai mic, mai mare, dar trebuie să faci de 2-3 ori o piesă ca să fie plăcută la privire”, susține Burian.

Vezi si: SUPERSTIŢII de Sfântul Nicolae. Ce trebuie să faci neapărat în ziua de 6 decembrie

CADOURI DE MOŞ NICOLAE. Meșteșugarul a spus că deși jucăriile sale sunt ecologice, nu conțin niciun cui sau un alt material în afară de lemn, în România acestea nu au foarte mare căutare, chiar dacă există mulți oameni interesați.

„Am participat la târguri împreună cu Primăria Reghin și cu Muzeul Anton Badea (Muzeul de Etnografie din Reghin, n.r.), particip la târguri la Răstolița, la Zilele Reghinene și am observat că jucăriile ecologice se vând în general, se caută. Lumea se miră, toți pun întrebări — de unde vine pasiunea, unii se miră că eu le fac, ceilalți îmi spun despre trecut, că bunicii lor aveau jucării din lemn, nu la fel de frumoase sau poate mai frumoase. Cred că până să ajungem să vindem foarte bine jucăria de lemn mai e nevoie de timp. Trebuie să mai ies, să le vadă lumea, să le cunoască. Nu îmi spun oamenii un motiv pentru care nu le cumpără — că e prea grea sau că e prea scumpă. Nu prea cumpără, se uită și cam atât. Prețurile diferă, între 20 de lei și ajunge până la 400 de lei, care sunt deja machete, nu jucării. Am avut o buburuză pe care am creat-o în 2016, foarte frumoasă, am făcut două piese și le-am vândut pe amândouă, fiecare costa 80 de lei”, a spus meșteșugarul.

Adrian Burian ne-a arătat că a făcut foarte multe jucării, că a reparat și jucării vechi, dar cel mai bine s-a vândut mobilierul Barbie.

„Acum nu mai am mobilier Barbie, dovadă a faptului că se vinde și se cere. E bună jucăria. Din produsul respectiv am făcut cele mai multe piese. Toate jucăriile pe care le fac sunt de suflet, dacă nu pui și suflet nu cred că poți să faci jucăria din lemn, nu știu dacă se poate realiza o jucărie din lemn doar pentru bani, doar pentru comerț, fără puțin suflet. E nevoie de răbdare foarte mare pentru că piesele sunt mici. Sunt greu de creat până când ajunge jucărie, pentru că toate piesele au altă dimensiune, au altă formă. Cu cât e mai complicată jucăria, cu atât e mai mult de lucru, asta înseamnă că și prețul e mai mare comparativ cu una simplă. Dacă începem să le mai și complicăm, facem mai multe zorzoane. Elicopterul de aici e ceea ce am văzut prin reviste, la televizor, are tot felul de faruri, becuri, geamuri. Se apropie de realitate. E foarte important ca jucăria să fie bine făcută și bine finisată. Lumea le pipăie, pune degetul să vadă dacă nu e un pericol pentru copii — dacă e cu muchie copilul se poate tăia, dacă e cu colț, copilul poate lovi peretele”, susține meșteșugarul, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Miraculoasa întâmplare a veniri mâinii Sfântului Nicolae la Mihai Viteazul

Pentru distracția copiilor, Burian a spus că în general nu colorează jucăriile și lasă lemnul curat, astfel încât copilul să îl coloreze după pofta lui. Acum însă meșteșugarul va scoate pe piață — pe lângă mobilierul Barbie, mașinuțe, cisterne, Jeep-uri, trenulețe și autocamioane, elicoptere, avioane — și o mașină de epocă, inspirată din desenele animate.

”Spre exemplu, trenulețul e demontabil și pot să îl coloreze cum vor — cu carioca, cu marker, cu creioane. La mașini de epocă am un nou model. Am mai făcut câteva modele. Am început după mașina Cruellei din 101 Dalmațieni, m-am inspirat de acolo, am încercat să caut din calendare, de pe Internet, mă inspir de oriunde numai ca să iasă frumos. Nu am încă o mașină de epocă realizată într-adevăr de mine, dar vreau să fac mașini de epocă. E prea mult de lucru pentru un prototip, nu se va plăti niciodată. Dar dacă îmi va ieși un model de genul acesta, poate are căutare. Voi încerca în viitor de toate. Se întâmplă să merg la târguri și să văd la unii dintre comercianți — că nu mai sunt meșteri populari sau nu le fac ei — au la fel. Atunci vin acasă, descompun piesa și fac altceva ca să am un altfel de produs. Nu am bani să omologhez produsul, dar pot să creez altceva nou tot timpul”, a afirmat acesta.

CADOURI DE MOŞ NICOLAE. Visul lui Adrian Burian este acela de a continua să facă jucării și, eventual, să își deschidă un magazin de jucării din lemn concepute de el.

„Nu dețin un spațiu, poate nu am căutat destul. Am nevoie de un spațiu, de un angajat, să pot să îl plătesc… nu am încă posibilitatea, am renunțat deocamdată la idee. Nu stă nimeni să îmi vândă jucăria la marginea străzii. Vreau să îmi fac un magazin, sper să și reușesc. Formele la jucării le stabilesc eu. Mă apuc și vreau să fac un Jeep — am zis să fac un Jeep, am avut o mașină de Formula 1 — nu am reușit să fac un Jeep cunoscut, dar a ieșit o mașină safari. Poate un pic mai mare la început, nu arăta chiar bine și am rămas la ceea ce vedeți”, a mai arătat Adrian Burian.

CADOURI DE MOŞ NICOLAE. Urmând trendul de anul trecut, intenția de a face surprize de Moș Nicolae este mai ridicată în orașele mici (93,8%) comparativ cu orașele mari (peste 100.000 locuitori), unde 88% dintre respondenți au de gând să ofere cadouri. Față de anul trecut, în cazul orașelor mari, care au peste 100.000 locuitori, procentul celor care intenționează să cumpere cadouri cu această ocazie este constant.

Cele mai întâlnite cadouri rămân și anul acesta dulciurile (72,1%) și jucăriile (49,2%), conform studiului realizat de Mednet Marketing Research Center. Cadourile sunt însă dintre cele mai diverse, începând cu cele mai banale și mai puțin costisitoare (dulciuri, jucării, articole vestimentare, fructe) și ajungând la unele mai sofisticate și mai scumpe (electrice, electronice, electrocasnice, articole IT și telecom, călătorii etc).

CADOURI DE MOŞ NICOLAEPotrivit Agerpres, bugetul pe care respondenții din mediul urban spun că îl vor aloca achiziționării cadourilor pentru ziua de Moș Nicolae va fi, în medie, de 318 lei, în ușoară creștere față de cel de anul trecut (305 lei). De altfel, conform studiului, cei mai mulți intenționează să cheltuiască între 100 și 250 lei (43,8%).

Citeşte şi Mesaje de Sfântul Nicolae pentru prieteni şi familie

În orașele mari cu peste 100.000 de locuitori suma medie alocată pentru cumpărăturile de Moș Nicolae își continuă trendul ascendent și ajunge la 321 lei.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Județul din România care s-ar fi schimbat total. Un proiect început de Nicolae Ceaușescu transforma definitiv zona și harta României. Sute de oameni lucrau non stop ca să termine totul în 3 ani de zile. S-a ales praful de tot
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Fermierii polonezi blocază un punct de frontieră cu Ucraina în semn de protest
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy