Cafea caldă vs. cafea rece: care este mai sănătoasă?

Un nou studiu arată diferenţele dintre cafeaua caldă şi cea rece şi care este cea mai sănătoasă alegere.
Alina Costache
02 feb. 2022, 23:23
Cafea caldă vs. cafea rece: care este mai sănătoasă?

Pentru iubitorii de cafea, odată cu schimbările de sezon apar şi schimbările în privinţa obiceiurilor de dimineaţă. Mai exact, cafeaua caldă este înlocuită cu cea rece şi, chiar dacă amândouă vin la pachet cu aceeaşi cantitate de cofeină, un nou studiu sugerează că în privinţa beneficiilor pentru sănătate cafeaua caldă este mult mai bună decât cea consumată cu gheaţă.

Cum faci cea mai bună cafea la ibric, trucul lui Cătălin Scărlătescu. Câte cafele se pot bea pe zi, verdictul Mihaelei Bilic
În noul studiu, publicat în jurnalul Scientific Reports, cercetătorii universităţii Thomas Jefferson din Philadelphia, au comparat aciditatea şi activitatea antioxidantă a cafelelor sub diferite forme: calde şi reci. Vestea bună în ceea ce priveşte cafeaua caldă? Nivelul activităţii antioxidante este mult mai crescut. Să ne reamintim că antioxidanţii sunt benefici pentru sănătate, iar consumul de cafea poate duce la scăderea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare, a diabetului şi a decesului timpuriu.

Ingredientul secret care face cafeaua mai puțin amară. Ce să pui în ibric

”Cercetarea arată că (n.r.- cafeaua) poate fi chiar foarte bună pentru sănătate (…) Am descoperit că o capacitate antioxidantă crescută se regăseşte în cafeaua caldă”, a menţionat co-autorul studiului, Meghan Fuller, medic şi profesor de chimie la Universitatea Thomas Jefferson. ”Mai este nevoie de alte cercetări pentru a înţelege complet posibilele diferenţe în privinţa efectelor cafelei asupra sănătăţii, în funcţie de timp şi temperatură”, a continuat Fuller.

Acest studiu îi informeaza pe pasionații de cafea despre modul în care ar putea dori să-și prepare propria cafea acasă, bazată pe știință și pe chimie analitică”, declara Meghan Grim, unul dintre participanții la proiect. „După ce am încercat prima oară cafeaua rece, am vrut să o fac acasă, dar nu a ieșit prea grozav”, spune Niny Z. Rao, principalul coordonator al proiectului. Cu colaboratoarea ei, Megan Fuller, Rao a studiat literatura de specialitate pentru a-si da seama ce nu a functionat corect. Asa a constatat că nu existau studii referitoare la cafeaua rece, așa că a decis să aprofundeze ea problema.

În procesul de preparare „la rece”, cafeaua măcinată a fost amestecată cu apa la temperatura camerei sau cu apă mai rece și răcită timp de două zile, într-un frigider. În procesul de preparare „la cald”, cafeaua măcinată a fost amestecată cu apă clocotită sau aproape în clocot și fiartă cel mult câteva minute. În ambele cazuri, cafeaua a fost uneori presata, iar băutura a fost apoi filtrată pentru a îndepărta zatul.

Cercetătorii au evaluat apoi aciditatea și antioxidanții din bautura, fierbinte și rece, cu cafea provenind din boabe ușor prăjite. Separat, au analizat efectul prăjirii medii și indelungate și a măcinării medii și grosiere, pe câteva tipuri de cafea. Apoi au facut o analiza mai profundă prin prăjirea boabelor de cafea la cinci temperaturi diferite, de la prăjirea ușoară, la 174 C si până la prăjirea puternica, la 209 C, studiind apoi impactul asupra acidității, a antioxidanților și a altor substanțe chimice, la cald și la rece.

In cazul prăjirii ușoare, echipa lui Rao constată că, conținutul de cofeină și antioxidanți este destul de similar în ambele băuturi, calda și rece. Cu toate acestea, diferențe semnificative apar la prajirea mai puternica. „Bautura fierbinte extrage mai mulți antioxidanți decât cea rece, iar această diferență crește odată cu gradul de prăjire”, spune Rao. Deci, fierberea cafelei provenite din boabe bine prajite duce la o băutură potențial mai sănătoasă. Cafeaua fierbinte conține, de asemenea, mai multe tipuri de acizi totale dizolvati. PH-ul este aproximativ același, atât pentru prepararea caldă cât și pentru cea rece la prajire echivalentă, deși ambele devin mai puțin acide pe măsură ce temperatura de prăjire crește.

Sfatul meu pentru consumatori a fost întotdeauna să bea ceea ce le place”, spune Rao. „Dar dacă doriți să preparați o cafea tinand cont de continutul de antioxidanți sau de aciditate, trebuie să luati in calcul gradul de prajire. Dacă doriți o băutură cu conținut scăzut de acid, folosiți o cafea din boabe mai bine prajite. Dar nu uitați că diferenta dintre conținutul de antioxidanți din cafeaua caldă și rece este mult mai mare in cazul boabelor foarte bine prajite”.

Provocarea majora din acest gen de studii este reproductibilitatea. „Am efectuat experimente în care folosim aceleași tip de boabe de cafea, aceeași mașină, aceleași setări și nu am obtinut aceleasi rezultate de la un lot la altul”, spune Rao. „La fel se întâmplă și cand se prepara bautura. Sa obtii aceeasi ceasca de cafea este cu adevărat dificil. Am foarte mult respect pentru barmanii care pot face asta.” Pentru a rezolva aceasta problema cat mai bine, cercetătorii au standardizat cu atenție toate procesele. De exemplu, au pus la punct o procedură pentru momentul în care trebuie adăugată apa în cafeaua măcinată, cum să fie turnata apa și pentru cât timp, cum să amestece soluția, cum să preseze cafeaua preparată și cum să o analizeze. Au stabilit limite de timp pentru fiecare etapa, cu marje de doar câteva secunde. Această rigoare a produs rezultate mult mai reproductibile.

Echipa a început acum să compare impactul celor două procese de preparare și impactul gradului de prăjire, asupra compușilor aromatici prezenți în boabele de cafea crude, care sunt, de asemenea, generate prin prăjire. Acești compuși sunt deosebit de importanți, la rece,neavand aceeași aromă distinctă ca băutura fierbinte, deoarece lipsește aburul pentru a transporta compuși organici volatili catre nas.

Fuller şi Rao, cei doi autori ai studiului, au descoperit că aciditatea din cafeaua caldă şi cea rece era similară. În trecut, cafeaua rece era considerată mai puţin acidă, adică mai uşoară pentru stomac însă, noul studiu arată că nivelul pH-ului in cafeaua caldă şi cea rece variază între 4.85 şi 5.13.

Cu toate astea, dacă îţi place să bei cafeaua rece, cu gheaţă, îţi reamintim că şi aceasta conţine antioxidanţi, polifenoli şi minerale. În plus, pentru că este mai aromată, nu vei mai fi tentată să adaugi îndulcitori, lapte sau frişcă, iar astfel consumi mai puţine grăsimi şi calorii.

DailyBusiness
Decizie radicală privind banii cash în România. BNR face anunțul momentului pentru toți românii
Spynews
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Bzi.ro
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță! Ce sumă încasează lunar medicul
Fanatik.ro
Ce a pățit o româncă după ce a ajuns la o pensiune aflată în Delta Dunării. Plătise avans pentru rezervare, dar a trăit un șoc: “Plin de praf și insecte, jeg în bucătărie”
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Vin direct în plic. Anunț de la Poșta Română
Playtech.ro
ȘOC! Valeriu Gheorghiță, schimbare ULUITOARE înainte de nunta cu Monica. Dana Budeanu a văzut imediat, ce intervenție și-a făcut medicul
DailyBusiness
Ai planuri pentru azi? Iată cum va fi vremea în toată țara
Adevarul
Ce ne facem cu bolnavii noștri? Avertismentul medicilor după ce un om a fost ucis, iar altul grav rănit
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Oana Ciocan, avertisment pentru Jador, după ce cântărețul a spus că a văzut-o cu noul ei iubit: ”M-ai filmat...” | FOTO
Spynews
Florinel Coman și Ioana Timofeciuc se cunună religios! Când va avea loc marele eveniment
Evz.ro
Google Maps simplifică viața șoferilor. Funcție nouă, extrem de utilă
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
kanald.ro
România introduce „salariul minim european” de la 1 ianuarie 2025. Cât vor câștiga angajații începând cu anul viitor
Cancan.ro
Delia Matache reacționează după derapajul Andrei Măruță: „Ești…” + Mesajul ei GENIAL pentru fanii care cred că umilesc artiștii
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Comisia Europeană a dat ordinul pentru statele UE. România este obligată!
StirileBZI
Pensiile s-ar putea majora cu 2,7%! Guvernul intenționează să umble la pensii
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
stirilekanald.ro
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi, mărturisiri emoționante despre starea de sănătate
substantial.ro
Poștașii livrează scrisori privind amnistia fiscală în colaborare cu ANAF
MediaFlux
DONALD TRUMP a dat LOVITURA! KAMALA HARRIS, în CĂDERE LIBERĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ryanair schimbă politica de bagaje: Costurile suplimentare vor dubla prețul biletului