Consumul zilnic de cafea ne face mai deştepţi şi ne ajută să ne îndeplinim activităţile intelectuale şi fizice. Mai mult, această băutură contribuie la ameliorarea stărilor de depresie şi anxietate.
Datorită proprietăţilor sale stimulante date de conţinutul de cofeină şi antioxidante prin fitonutrienţi, cafeaua sporeşte cu 10% viteza de transmitere a informaţiilor spre creier, ameliorează timpul de reacţie şi creşte forţa, atenţia şi eficacitatea.
Consumul moderat de cofeină este recomandat şi în curele de slăbire, deoarece accelerează metabolismul, ajută la arderea caloriilor şi are efect laxativ. În plus, cofeina grăbeşte absorbţia glucozei din intestin şi furnizează energie muşchilor.
Potrivit unui studiu realizat de National Cancer Institute din Statele Unite, adulţii cu vârste cuprinse între 50 şi 71 de ani, care beau cel puţin trei ceşti de cafea pe zi, beneficiază de o reducere cu 10% a riscului de deces în comparaţie cu persoanele care nu beau cafea.
Consumul de cafea
Cafeaua care nu conţine îndulcitori are un conţinut caloric egal cu 0. În ceea ce priveşte cafeaua cu lapte şi capuccino, acestea sunt recomandate să fie consumate dimineaţa, deoarece sunt mai indigeste decât cafeaua neagră şi rămân în stomac până la 4 ore.
Cafeaua turcească sau la ibric este preparată prin fierberea laolaltă a apei şi zaţului, ceea ce duce la creşterea colesterolului.
Atunci când este consumată în exces, această băutură provoacă tremurături, transpiraţii şi insomnie.
Pentru a păstra prospeţimea cafelei, aceasta nu trebuie ţinută în frigider, ci într-un recipient opac, la temperatura camerei.