Atunci când este consumat în exces, alcoolul influenţează negativ performanţele din dormitor ale bărbaţilor, însă un pahar cu bere sau vin, consumate ocazional, pot să amelioreze fertilitatea masculină şi funcţia sexuală, afirmă autorii unui studiu recent, scrie descopera.ro.
În schimb, consumul de cafea şi de alte băuturi cu cofeină reduce capacitatea reproductivă a bărbaţilor. Potrivit unui alt studiu, consumul moderat de carne creşte densitatea spermei, în comparaţie cu bărbaţii vegetarieni şi cu adepţii dietei vegane.
Cercetătorii care au participat la cea de-a 70-a conferinţă anuală organizată la Honolulu, în Hawaii, de Societatea Americană de Medicină Reproductivă au dezvăluit impactul pe care diversele stiluri de viaţă le au asupra capacităţii reproductive a bărbaţilor.
Cercetătorii de la Universitatea Rochester din New York au chestionat un grup de 753 de bărbaţi care urmau tratamente contra infertilităţii, între 2003 şi 2011, invitându-i să răspundă la o serie de întrebări despre consumul de alcool, fumat, sănătatea sexuală şi nivelul de satisfacţie. Vârsta medie a respondenţilor a fost de 35 de ani.
Citeşte şi Cele mai CIUDATE recorduri SEXUALE. 15 „PERFORMANŢE” care te lasă FĂRĂ CUVINTE
Aproape trei sferturi (73%) dintre participanţii la studiu au spus că obişnuiesc să consume alcool şi doar 16% s-au declarat fumători. Rezultatele au arătat că bărbaţii care consumă alcool au raportat performanţe sexuale mai bune decât abstinenţii, în timp ce bărbaţii care nu beau alcool prezintă un risc mai mare de a suferi de disfuncţii erectile şi un risc mai mare în ceea ce priveşte incapacitatea de a finaliza actul sexual.
Prin comparaţie, 8,4% dintre fumători au prezentat forme moderate sau severe de disfuncţie erectilă şi au raportat niveluri de satisfacţie sexuală mai scăzute decât nefumătorii.
Totuşi, nu toate băuturile alcoolice au un impact pozitiv. Între 2007 şi 2013, bărbaţii care au urmat tratamente contra infertilităţii la Massachusetts General Hospital au fost chestionaţi în legătură cu dietele lor de dinainte de tratament, incluzând întrebări despre consumul de alcool şi cafea.
Analiza datelor a evidenţiat faptul că acele cupluri în care partenerul masculin consumă peste 265 de mililitri de cafea pe zi (trei ceşti) au cu 50% mai puţine şanse de a obţine o sarcină viabilă în comparaţie cu familiile în care bărbaţii consumă mai puţin de 88 de mililitri de cafea pe zi.
De asemenea, cercetătorii de la Universitatea Loma Linda din California au descoperit că bărbaţii vegetarieni au o spermă cu o concentraţie şi o mobilitate considerabil mai mici decât aceia care consumă carne.