Magia cafelei – sau dependența de cafeină – face parte din ritualul multora care, ajunși la birou, la ora 11 sau după prânz beau mai multe cești de cafea pe zi, ca și când capacitatea de a sta treaz și concentrat ar depinde numai de acest lucru.
Acest obicei ce are ca efecte nedorite îngălbenirea dinților și o respirație nu prea plăcută ar putea dispărea dacă se dă crezare cercetătorilor de la Școala Politehnică din Lausanne și Universitatea din Zurich care, în colaborare cu grupul Nestle, lucrează la dezvoltarea unei cafele de nouă generație apte să furnizeze într-o singură ceașcă, băută dimineața, cafeina „necesară” întregii zile.
Oamenii de știință ar lucra în prezent la niște „cubozomi”, alcătuiți din „molecule de lipide și apă” ce „imită structurile naturale ale organismului”. Cubozomii de cafeină acționează ca niște micro-cești de cafea, care se rup de-a lungul orelor, furnizând cafeina în doze controlate și în momente prestabilite. Idee futuristă și oarecum îngrijorătoare, acest proiect al celei mai mari firme de produse alimentare din lume ca venituri este un mod de a face primii pași în cercetarea asupra unor produse cu potențial în viitor, arată un purtător de cuvânt al Nestle.