Analizele ADN ale oaselor şi dinţilor unor cai din Epoca de Piatră arată că o mutaţie genetică ar fi cauzat modelul ciudat al cailor: animalele erau albe, cu buline negre, precum câinii dalmaţieni din ziua de azi.
Cercetătorii de la Universitatea York şi colegii lor au analizat ADN-ul a 31 de fosile de cai sălbatici, descoperite în 15 locuri din Europa, din Franţa, până în Siberia.
Şase din ele aveau o genă asociată cu petele de „leopard”.
Din cele zece fosile descoperite în Europa de Vest, în situri din sud-vestul Franţei şi din Spania, patru aveau gena de „leopard”, sugerând că aceşti cai ar fi fost des întâlniţi pe atunci.
Două alte fosile cu gena de leopard au fost găsite în Ucraina, dar ar fi putut fi aduse acolo de negustori.
Caii, de cele mai multe ori negri sau maro, erau des pictaţi de oamenii peşterilor. Unul dintre cele mai impresionante desene, denumit „Caii pătaţi de şa Pech-Merle” şi realizat în urmă cu 25.000 de ani în Franţa, înfăţişează cai leopard.
Descoperit în 1920, a provocat numeroase controverse pe tema existenţei acestor animale. În ziua de azi există rase de cai cu pete de „dalmaţieni”, însă se credea că este un fenomen modern.
„Oamenii desenau ce vedeau, iar reprezentările lor ne aduc multe informaţii despre mediul de atunci”, a declarat profesorul Terry O’Connor, de la departamentul de arheologie de la Universitatea York.
„Caii au căpătat acest model din motive legate de mediul înconjurător, pe care nu le înţelegem încă”, a spus profesorul.