Câinele fascinat de o jucărie anti-stres VIDEO

Un câine este entuziasmat de cea mai în vogă jucărie antistres a momentului. Imaginile au ajuns virale pe Internet.
Alina Costache
06 iun. 2017, 07:05
Câinele fascinat de o jucărie anti-stres VIDEO

Un căţel se bucură cel mai mult când vede un spinner.

O jucărie aparent nouă, numită ”spinner”, un fel de titirez cu două sau trei petale, s-a răspândit de curând cu repeziciune în școli. Dar după aproximativ două luni de propagare a jocului, mulți profesori de pe ambele maluri ale Atlanticului s-au săturat deja de el și interzic aceste jucării care se presupune că ajută la calmarea stresului, relatează joi AFP.

”Spinner-ele au venit de nicăieri: dintr-o dată, toți copiii păreau să aibă unul, spunând + mă ajută să mă calmez +”, povestește Meredith Daly, profesoară într-o școală publică de la periferia orașului Phoenix, în Arizona. ”La început nu știam ce să cred”.

În realitate, spinner-ul a fost creat acum două decenii de Catherine Hettinger din Florida, pentru a o distra pe fiica ei de șapte ani. Ea nu și-a putut permite brevetul pentru jucăria devenită acum omniprezentă, așa încât nu primește niciun penny din vânzări, dar insistă că este „mulțumită” de popularitatea ei bruscă, conform unui articol publicat la 5 mai de The Guardian. Ea a deținut brevetul timp de opt ani, dar l-a predat în 2005 pentru că nu-și putea permite taxa de reînnoire de 400 de dolari. Hettinger declară că originea spinner-ului se află într-o „o vară oribilă” la începutul anilor 1990, când suferea de miastenia gravis, o tulburare autoimună care provoacă slăbiciune musculară și avea grijă și de fiica ei, Sara, acum în vârstă de 30 de ani.

Spinner-ele au mai ales meritul de a fi silențioase, continuă Meredith Daly, o ușurare după luni de ”bottle-flip”, un exercițiu ce constă în aruncarea peste cap a unei ”sticle” de plastic pline cu apă în încercarea de a o face să cadă în picioare, care a fost o ”tragedie” la începutul anului școlar.

Dar, în curând, spune această profesoară, „copiii din clasă nu-și mai luau ochii la titirezul lor sau al colegilor”, făcând imposibil orice proces de învățare. Așa că împreună cu alți profesori am decis să nu le mai permitem copiilor să le scoată din ghiozdan în timpul orelor.

La fel ca mulți profesori americani care s-au declarat sătui de ”spinners” pe Twitter, ea nu mai tolerează aceste jucării decât la solicitarea expresă a părinților. Sau atunci când nevoia este dovedită, așa cum este uneori cazul copiilor cu tulburare de deficit de atenție, hiperactivitate sau anumite forme de autism.

Citeşte şi Persoanele cu ADHD au un risc mai mare de a deveni părinţi în adolescenţă

Alte școli din Statele Unite ale Americii, Franța sau Anglia le-au interzis categoric, inclusiv în timpul pauzelor.

Spre regretul unor copii, ca Tom Wuestenberg, de opt ani, de exemplu. Chiar dacă el nu are nici o dificultate specială, acest mic newyorkez de origine belgiană spune că spinner-ul îl ajută să lucreze. ”Când nu mai am chef să lucrez, iau spinner-ul, rulez un pic și apoi revin la temele mele”, a spus el.

Noelle Cullimore, mamă a doi copii de șase ani, din Long Island, are o părere mai degrabă favorabilă față de jucărie. Copiii ei au în total șase ”spinners”. Fiul său hiperactiv de 10 ani, pe care l-a privat de tabletă și smartphone, de care era ”dependent”, ”se joacă în timp ce așteptăm autobuzul sau în mașină (…) și pare să-l relaxeze un pic ”, a explicat ea.

Oricât de enervante ar fi pentru ei acești titirezi, mulți profesori recunosc că un număr tot mai mare de copii au nevoie să fie dinamici sau să manipuleze ceva pentru a se concentra mai bine.

Având în vedere că nevoia de a face clic pe un pix sau de a bate din picior este mai puțin stigmatizată decât înainte, presarea bilelor sau pernele care-ți permit să te foiești pe scaun au devenit un lucru obișnuit în școli, spune Meredith Daly.

‘Oamenii, nu doar copiii, trebuie să se miște, să-și reducă stresul”, subliniază și Richard Gottlieb, de la firma de consultanță în jucării Global Toy Experts. ”Este nociv să se interzică spinner-ele”, a spus el, pentru că ”astăzi copiii sunt supuși la foarte mult stres”.

Întreaga problemă este de a găsi ceva care să nu perturbe cursurile. ”Am putea face, probabil, o mulțime de bani dacă am putea găsi o jucărie eficientă și silențioasă cu care copiii s-ar juca în timp ce scriu un eseu”, spune Meredith Daly.

Citeşte şi Copii dificili? Cine e de vină?

Așadar a început căutarea pentru jucăria perfectă. Printre cei mai recenți candidați ai acestei vânători de comori figurează Fidget Cube, un cub mic de plastic, care oferă posibilități de manipulare diferite. Prezentat ca un vector de calm la birou, la școală sau acasă, acesta a dat naștere la multe imitații după ce a fost unul dintre produsele vedetă ale platformei Kickstarter crowdfunding. Faptul de a nu avea astâmpăr ”nu mai trebuie să fie stigmatizat sau ridiculizat”, au pledat inventatorii săi, frații americani Matthew și Mark McLahan, cu ocazia lansării cubului, la sfârșitul anului 2016.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care locuiesc la bloc. Amendă de până la 3.000 de lei. NU puteți refuza accesul
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Ți se confiscă maşina. Atenție, prevederea nu e în Codul Rutier, dar e legal
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
StirileBZI
Codul Rutier 2025: Acești șoferi sunt obligați să dea examen auto, deși au permis de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”