Calamităţi naturale produse în 2019. Fenomenele care produc îngrijoare şi în 2020

În anul 2019 au avut loc numeroase calamități naturale la nivelul planetei: incendii de vegetație, recorduri de temperatură, inundații, erupții vulcanice, cutremure, uragane. Au existat foarte multe pierderi de vieți omenești, informează descoperă.ro.
Romania TV
31 dec. 2019, 12:21
Calamităţi naturale produse în 2019. Fenomenele care produc îngrijoare şi în 2020

Iată câteva fenomene care au îngrijorat nu numai autoritățile dar și pe climatologi.

Australia a înregistrat noi recorduri de căldură. Ziua de 18 decembrie a devenit cea mai călduroasă zi din istorie, depăşind orice record de temperatură înregistrat vreodată. Tot în această perioadă au izbucnit acolo și cele mai mari incendii de vegetaţie. Temperatura maximă medie în toată ţara a fost de 40,9 grade Celsius pe data de 17 decembrie, încălcând recordul anterior de 40,3 grade stabilit în ianuarie 2013. Temperaturile extrem de ridicate cu care se confruntă Australia în ultima lună din 2019 a afectat atât flora cât şi fauna întrucât peste 2.000 de urşi koala au murit din cauza incendiilor au anunţat experţii.

Foarte cald a fost și în Europa în această vară. Aproximativ 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma valurilor de caniculă care au afectat Franța. În primul val de caniculă, de la finalul lunii iunie şi începutul lunii iulie au murit 567 de persoane, iar alte 868 au decedat în urma celui de-al doilea val, de la finalul lunii iulie. Vara acestui an a marcat o depăşire a recordului de temperatură din Franţa, când pe 28 iunie s-au înregistrat 46 de grade Celsius în localitatea Vérargues, potrivit Météo France.

Incendiile de vegetație nu s-au produs doar în Australia ci și în Pădurea Amazoniană, unde au fost afectate circa 7,4 milioane de kilometri pătraţi. Pădurea Amazoniană ocupă 43% din suprafaţa Americii de Sud şi găzduieşte aproape trei milioane de indigeni. În Amazonia se găsesc 20% din cantitatea de apă dulce de pe planetă, 34% dintre pădurile virgine şi 30 – 50% din fauna şi flora lumii. Se întinde pe teritoriile a nouă dintre cele 12 ţări din America de Sud, majoritar în Brazilia (67%), Bolivia (11%) şi Peru (13%).

De incendii nu a scăpat nici Siberia. Incendiile de vegetaţie din Siberia şi fumul degajat au fost vizibile din spaţiu, conform imaginilor obţinute prin sateliţi difuzate de NASA. Suprafaţa afectată a fost cuprinsă între 2,5 milioane şi 4,3 milioane de hectare.

Vulcanul de pe Insula Albă din Noua Zeelandă, o destinaţie populară pentru excursioniştii de zi, a erupt la începutul lunii decembrie. Autorităţile din Noua Zeelandă au informat că bilanţul erupţiei vulcanice produse pe Insula Albă a fost de 17 morţi, iar 13 persoane care au fost rănite sunt în continuare tratatate în patru spitale din Noua Zeelandă, în timp ce alte 13 au fost transferate în Australia. 

Anul acesta s-au înregistrat mai multe cutremure puternice, unele dintre ele cu efecte devastatoare: cutremurul din Albania (26 noiembrie), cu o magnitudinea de 6,4; cutremurul din Iran (noiembrie) soldat cu cel puţin cinci morţi şi peste 300 de răniţi; cutremurul din provincia San Bernardino, California (iulie) cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter;

Nici furtunile nu au fost foarte blânde în acest an: numărul persoanelor decedate în urma uraganului Dorian care a devastat Arhipelagul Bahamas este de cel puţin 50, cele mai multe victime înregistrându-se pe insula Grand Abaco. Dorian a fost unul dintre cele mai puternice furtuni produse vreodată în Caraibe, fiind catalogat drept un uragan de categoria 5, viteza vântului atingând 320 de kilometri pe oră. S-a abătut peste Bahamas timp de aproape două zile, la începutul lunii septembrie, devenind cel mai puternic dezastru din istoria naţiunii insulare.

Japonia a trebuit să se confrunte cu taifunul Hagibis, bilanțul fiind 70 de morţi. Taifunul a cauzat zeci de alunecări de teren în 15 prefecturi din Japonia.

Un alt taifun a lovit estul Chinei, Lekima. Numărul deceselor provocate de acest taifun a fost de 30, 18 persoane fiind date dispărute. Taifunul Lekima, din august, a provocat alunecări de tern în estul provinciei Zhejiang, rafale de vânt de până la 187 km pe oră, mii de zboruri fiind anulate, iar traficul feroviar suspendat. Au fost afectate peste 173.000 de hectare de culturi şi 34.000 de locuinţe în Zhejiang. 

Și desigur, harta nu ar putea fi completă dacă nu amintim inundaţii în estul Indiei care au ucis cel puțin 113 persoane. Sezonul musonilor din India, care începe în iunie, de obicei se retrage până la începutul lunii septembrie, dar ploile abundente au continuat în unele părţi ale ţării în acest an, provocând inundaţii.

 

Citește și:

În Australia mistuită de incendii de vegetaţie, un cangur epuizat s-a răcorit într-o piscină


DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Destinul tulburător actorului român, trădat de soție. I se spunea Sfinxul
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Războiul din Ucraina contribuie la răspândirea infecțiilor rezistente la antibiotice
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București