Astfel, costul unei călătorii cu metroul va urca de la 3 lei la 5 lei, iar abonamentele vor înregistra la rândul lor majorări importante. Noile tarife au fost deja publicate în Monitorul Oficial și vor afecta atât utilizatorii obișnuiți, cât și pe cei care beneficiază de reduceri, precum studenții.
Printre schimbările majore se numără și creșterea abonamentului lunar de la 80 lei la 100 lei și al celui anual de la 700 lei la 900 lei. De asemenea, o cartelă cu 10 călătorii va costa 40 lei, față de 25 lei anterior, iar abonamentul de 24 de ore va ajunge la 12 lei, comparativ cu 8 lei cât era prețul anterior. Studenții vor plăti mai mult, abonamentele lor crescând de la 8 lei la 9 lei, iar 10 călătorii vor costa 4 lei, față de 2,5 lei anterior.
Metrorex justifică această majorare a tarifelor prin necesitatea de a acoperi cheltuielile de exploatare și pentru a asigura resursele financiare necesare întreținerii și dezvoltării rețelei de transport subteran. Potrivit unui comunicat oficial al companiei,
„Metrorex SA propune ajustarea tarifelor de călătorie cu metroul începând cu 01.01.2025, diferenţiat pe tipuri de titluri de călătorie, în sensul echilibrării preţului unitar per călătorie, concomitent cu încurajarea utilizării abonamentelor lunare cu plata în avans care asigură resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de exploatare, dar care protejează călătorii fideli, creşterea medie fiind de circa 45%, ceea ce înseamnă o creştere lunară în valoare absolută a veniturilor din transportul călătorilor de circa 11 milioane lei.”, se arată în comunicat, potrivit Economedia.
Decizia de a crește prețurile vine în contextul în care, în ultimii ani, gradul de subvenționare a transportului public de metrou a scăzut semnificativ. În prezent, subvenția acoperă doar 50% din cheltuielile de operare, comparativ cu 57,35% în 2021.
„Gradul de acoperire al subvenţiei în veniturile totale a scăzut de la an la an, fapt care se datorează în principal creşterii ponderii veniturilor din transport călători cu metroul, respectiv ponderii altor venituri din exploatare, în veniturile totale, ca urmare a măsurilor întreprinse de managementul companiei”, se arată în documentul oficial al Metrorex.
Potrivit sursei citate, „în scopul îmbunătăţirii permanente a rezultatului exerciţiului financiar, respectiv al micşorării diferenţei dintre venituri şi cheltuieli, legiuitorul a dat posibilitatea companiei ca, periodic, să facă ajustări ale tarifelor de călătorie cu metroul cu respectarea unor condiţii minime impuse”. Ultima ajustare tarifară a avut loc în 2021, când prețurile au fost majorate pentru prima dată în ultimii ani.
„Titlurile de călătorie cu metroul achiziţionate până în ziua precedentă aplicării noilor tarife vor putea fi utilizate până la terminarea numărului de călătorii sau expirarea duratei de valabilitate a acestora”, precizează Metrorex.
Se anticipează ca măsura să genereze o creștere semnificativă a veniturilor companiei, estimată la aproximativ 10,7 milioane lei pe lună, contribuind astfel la reducerea deficitului de finanțare și îmbunătățirea sustenabilității financiare a transportului cu metroul în București.
Citește și: Semne dure anul are. Anunţul făcut de Ministerul Finanţelor despre banii românilor