Călătorii se coc la 40 de grade în RATB. DE CE NU funcţionează aerul condiţionat în autobuze – explicaţia RATB

Bucureştenii care utilizează mijloacele de transport în comun ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) se coc la temperaturi de 40 de grade Celsius. Dacă o parte din autobuze sunt dotate cu instalaţii de climatizare, mai mult sau mai puţin funcţionale în aceste zile caniculare, la capitolul tramvaie şi troleibuze stăm foarte prost: doar două tramvaie care circulă în Capitală au instalaţie de climatizare şi niciun troleibuz. Gabriela Firea, primarul Capitalei, anunţa recent că intenţionează să ofere transport gratuit cu RATB-ul, în afara orelor de vârf, pentru a încuraja bucureştenii să îşi lase maşinile acasă. 
Cristina Macuc
23 iun. 2016, 09:45
Călătorii se coc la 40 de grade în RATB. DE CE NU funcţionează aerul condiţionat în autobuze - explicaţia RATB

Vremea caniculară din ultimele zile a întins la maxim nervii călătorilor RATB. În mijloacele de transport în comun s-au depăşit frecvent 40 de grade Celsius, mai ales după-amiaza, pe traseele unde autobuzele NU au aer condiţionat.

În aceste condiţii, bucureştenii s-au copt la propriu pe scaune sau în picioare. 

Cum s-a ajuns în această situaţie

Potrivit RATB, în prezent, doar 400 din autobuzele care circulă în Capitală (dintr-un parc auto de 1.000 de autobuze în total) sunt dotate cu aer condiţionat. Maşinile au fost cumpărate, în urmă cu mai bine de opt ani, pe vremea fostului primar Adriean Videanu, însă doar jumătate din ele au fost dotate cu instalaţii de climatizare din cauza costurilor mari, după cum au motivat atunci autorităţile. 

„RATB a achiziţionat 500 de autobuze Euro 4 dotate cu instalaţii de aer condiţionat, din care în prezent mai sunt funcţionale doar 400, întrucât 100 de vehicule sunt imobilizate în autobaze din cauza unor defecţiuni sau după ce au fost implicate în accidente sau vandalizate.
În prezent, Regia utilizează un parc circulant efectiv de 690 de autobuze, adică 69% din totalul celor 1000 disponibile”, precizează RATB într-un răspuns formulat la solicitarea RomaniaTV.net 

Situaţia nu pare însă să se îmbunătăţească în perioada următoare, având în vedere faptul că NU se intenţionează instalarea de noi echipamente de climatizare în autobuzele RATB. 

„Consideram că echiparea vehiculelor vechi, care în prezent nu sunt dotate cu aceste sisteme nu este rentabilă, întrucât costurile unei astfel de operaţiuni sunt ridicate, iar aceste vehicule sunt deja la limita de uzură în exploatare.

Dar, având în vedere indicatorii şi factorii climatici din ultimii ani, RATB a luat decizia ca, de acum înainte, toate vehiculele achiziţionate să fie dotate obligatoriu cu instalaţii de aer condiţionat”, specifică RATB care menţionează, totodată, că autobuzele care au aer condiţionat sunt distribuite, în mod egal, pe toate traseele din Capitală.

DE CE NU face faţă sistemul de răcire în autobuzele dotate cu aer condiţionat

Chiar şi în mijloacele de transport public dotate cu aer condiţionat, atmosfera este sufocantă în aceste zile caniculare, iar sistemul de climatizare nu face faţă. RATB explică faptul că, astfel de situaţii se întmplă cel mai frecvent, pe traseele care au distanţă mică între staţii şi uşile autobuzelor se deschid frecvent. 

„În principiu, instalaţiile de pe vehiculele RATB sunt de tip climatronic, care declanşează în mod automat sistemul de ventilaţie, atât în cabina conducătorului de vehicul, cât şi în salon, în momentul în care temperatura depăşeşte 24 de grade Celsius. La pornirea în cursă în sezonul cald, toţi conducătorii de vehicule sunt instruiţi să pornească instalaţia de aer condiţionat. De asemenea, este necesar ca geamurile sa fie inchise in timpul functionarii sistemelor de aer conditionat.
Totodată, randamentul acestor instalaţii depinde în mod direct de tipul traseului parcurs de mijlocul de transport în comun, respectiv de lungimea staţiilor şi de timpul în care uşile salonului destinat călătorilor stau deschise în fiecare staţie. Astfel, dacă un anumit traseu are distanţa dintre staţii foarte scurtă, iar timpul în care uşile sunt deschise în staţie este mai lung, instalaţia asigură cu greutate confortul aşteptat de călători”, explică RATB într-un răspuns pentru RomâniaTV.net. 

Doar două tramvaie au aer condiţionat şi niciun troleibuz

Dacă bucureştenii care circulă cu autobuzul mai au o şansă să prindă unul cu aer condiţionat, în cazul celor care merg cu tramvaiul sau troleibuzul situaţia este şi mai tristă: doar două tramvaie care circulă în Capitală sunt dotate cu intalaţie de climatizare, însă niciun troleibuz. 

„Recent, RATB a pus în circulaţie pe linia 1 (care are cel mai lung traseu din oraş), primele două tramvaie tip Bucur LF (n.r. – cele cu podea joasă) echipate cu aer condiţionat şi intenţionează să mărească numărul tramvaielor dotate cu astfel de instalaţii, în funcţie de gradul de uzură al parcului”, specifică RATB care menţionează totodată că investiţiile Regiei trebuie aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. 

De curând, primarul Capitalei Gabriela Firea anunţa că intenţionează să ofere transport public GRATUIT în Bucureşti, câte o oră dimineaţa şi seara, în afara orelor de vârf, pentru a încuraja bucureştenii să îşi lase maşinile acasă. Ideea, nu este însă pe placul tuturor călătorilor RATB, care se revoltă în mediul virtual şi cer să li se respecte drepturile călătorilor, aşa cum prevede legea. 

RATB, AMENDĂ de 150.000 de lei de la Protecţia Consumatorului

În urmă cu un an, tocmai lipsa aerului condiţionat în mijloacele de transport în comun a fost unul dintre motivele pentru care RATB a fost amendată de Protecţia Consumatorului cu 150.000 de lei. 

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au verificat atunci 6 depouri de autobuze, troleibuze şi tramvaie din Capitală, la plecarea în cursă a acestora şi au descoperit:

– Condiţii de transport improprii, neigienice;
– Spărturi ale plăcilor de melamină din interiorul vagonului în dreptul scaunelor, care pot pune în pericol viaţa şi siguranţa consumatorilor;
– Pavimente pătate, pline de grăsimi şi praf;
– Podele exfoliate cu risc mare de accidentare a consumatorilor;
– Tapiserii neigienizate şi rupte, pline de grăsimi şi resturi de mâncare;
Lipsa aerului condiţionat sau aerul condiţionat era nefuncţional;
– Protecţiile barelor de susţinere deteriorate;
– Geamuri murdare şi pline de calcar;
– Lipsa neoanelor pentru iluminat interior;
– Anvelope uzate sub limita admisă de 4 mm;
– Lipsa ciocanelor de spart geamuri în caz de pericol;
– Lipsa verificării periodice a extictoarelor cu care sunt echipate mijloacele de transport;
– Lipsa unui regulament de aplicare a normelor de igienă pentru transportul de persoane;
– Neefectuarea dezinsecţiilor şi dezinfectarea elementelor cu care intră în contact direct consumatorul. Mai multe amănunte, găsiţi aici. 

Călătoria cu RATB, mai ieftină ca în Braşov, Timişoara sau Cluj

Un abonament nominal lunar pe toate liniile RATB ajunge la 50 de lei. Comparativ, tarifele pentru un abonament similar sunt de 125 de lei în Braşov şi Cluj-Napoca, 93 de lei în Timişoara, 65 de lei în Craiova şi 70 de lei în Oradea. Ultima majorare a tarifului a fost aprobată în 2008, de la 1,1 la 1,3 lei pe călătorie, cât este şi în prezent.

Transportul cu RATB este mai ieftin şi decât cel cu metroul, unde cartela cu două călătorii este 5 lei (o călătorie cu RATB pe liniile urbane costă 1,3 lei), iar pentru un abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii, pasagerii scot din buzunar 70 de lei. RATB şi Metrorex (din subordinea Ministerului Transporturilor), ambele subvenţionate (RATB are o subvenţie medie anuală de 400-500 mil. lei, iar Metrorex de 300 mil. lei), sunt cele mai mari companii de transportul urban local.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Planta care te scapă de mirosurile neplăcute din bucătărie. Ajută la creșterea calității aerului din încăpere și are un aspect plăcut
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Averea lui Victor Ponta. Cât primește Daciana după divorț
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
O turistă coreeană a vizitat cel mai izolat sat din România, unde singura cale de acces e o scară din lemn. A rămas uimită când a văzut cum trăiesc oamenii aici
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Protest spontan în Senat împotriva tăierilor de posturi anunțate de Ilie Bolojan
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!