„Călăul din Balcani” Ratko Mladici, condamnat la închisoare pe viaţă de TPI

Fostul şef militar al sârbilor în Bosnia Ratko Mladici a fost găsit vinovat miercuri de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii de către Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, care l-a condamnat la închisoare pe viaţă, relatează AFP.
Filip Stan
22 nov. 2017, 11:23

Afectat de trei accidente vasculare cerebrale, cel supranumit ”călăul Balcanilor” este, la vârsta de 74 de ani, ultimul acuzat important de TPI, înfiinţat în 1993 cu scopul de a judeca persoane suspectate de comiterea unor crime de război în timpul conflictelor din Balcani.

Mladici a fost evacuat miercuri din sala de audieri a TPI, la Haga, după ce s-a ridicat şi a ţipat, enervat, la judecători.

Judecătorul TPI Alphons Orie a ordonat ca Ratko Mladic să fie evacuat, după ce a refuzat să dea curs cererii apărării de a întrerupe audierea din cauza tensiunii arteriale ridicate a acuzatului.

”Ei mint, minţiţi. Nu mă simt bine”, a strigat el.

Acuzatul a fost instalat într-o sală adiacentă pentru a asculta instanţa în continuare, iar apărarea a cerut să i se ia din nou tensiunea, după ce a încercat, fără rezultat, mai multe zile, să amâne acest verdict istoric.

După mai bine de 20 de ani de la războiul (1992-1995) care s-a soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de strămutaţi, fostul şef militar s-a prezentat în faţa instanţei, după ce a lăsat planeze suspansul cu privire la prezenţa sa.

La sosirea în sala de şedinţe, ”călăul din Balcani” a făcut un semn cu degetul mare ridicat în sus şi le-a zâmbit fotografilor.

Purtând un costum închis la culoare şi o cravată roşie satinată, el a refuzat să se ridice atunci când au intrat judecătorii, salutându-şi familia, în galerie, în plublic aflându-se fiul său Darko Mladici.

Când zâmbind, când dând dezaprobator din cap, generalul Mladici a cerut o pauză să se ducă la toaletă, după 40 de minute. Avocatul său l-a întrerupt pe judecătorul Alphons Orie care citea dispozitivul.

”Sunt foarte îngrijorat faţă de sănătatea sa”, a declarat pentru AFP fiul său, în timpul întreruperii. ”Sunte pe cale să-i ia tensiunea arterială”.

Judecătorul Orie a început să enumere faptele din dosar, descriind moartea a 24 de deţinuţi morţi asfixiaţi, privaţi de apă şi forţaţo să consume sare înaintea unui transfer de nouă ore către un centru de detenţie.

”Numeroşi autori care au prins musulmani bosniaci au arătat puţin sau deloc respect faţă de demnitatea umană şi nici demnitate”, a declarat judecătorul.

”Circumstanţele erau brutale”, a subliniat el. ”Cei care au încercat să-şi apere casa se confruntau cu o forţă fără milă. Execuţii în masă au avut loc, iar sute de victime au murit din cauză că au fost bătute”.

”CEL MAI MIC REGRET?”

Un mic grup de manifestanţi – supravieţuitori şi apropiaţi ai victimelor persoanelor date dispărute în Războiul din Bosnia – s-a adunat miercuri dimineaţa într-o piaţă, în faţa sediului TPI.

Aproximativ zece poliţişti patrulau în faţa incintei, unde au fost afişate fotografii cu 300 de tineri musulmani – soţi şi fii ucişi de forţele lui Ratko Mladic – în faţa familiilor şi jurnaliştilor din întreaga lume.

”Sper să se facă dreptate prin acest verdict, pentru ca oamenii să nu mai sufere”, a declarat pentru AFP Fikret Alic, care a suferit de frig şi de foame într-o tabără din nord-vestul Bosniei în 1992.

TPIY, înfiinţat în 1993 cu scopul de a judeca presupuşi responsabili de crime de război în timpul conflictelor din Blacani, a pronunţat miercuri ”unul dintre verdictele cele mai importante din istoria” sa, înainte să-şi închidă definitiv porţile pe 31 decembrie, a declarat procurorul Serge Brammertz.

Acuzarea a cerut condamnarea la închisoare pe viaţă. Apărarea a cerut în schimb achitarea. Fostul comandant militar nu şi-a recunoscut vina vreodată.

ÎNTRE EROU ŞI CĂLĂU

El continuă să împartă, în prezent, Bosnia.

Acuzat, la Haga, că este ”creierul din spatele uciderii a mii de persoane”, el este în continuare un ”idol” acasă la el, în Republica Srpska, entitatea etnicilor sârbi în Bosnia.

Ratko Mladici, împreună cu perechea sa politică Radovan Karadzici, este considerat un ”arhitect al politicii de curăţare etnică” a unei părţi a Bosniei, potrivit lui Brammertz.

”Vom vedea astăzi”, declara pentru AFP Munira Subasici, preşedinta Asociaţiei Mamelor din enclavele Srebreniţa şi Zepa, cu puţin înainte de şedinţă. ”Va fi găsit vinovat sau va fi văzut ca un erou?”.

Ratko Mladici a fost inculpat pe 25 iulie 1995, la câteva zile după masacrarea a aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebreniţa (nord-est), în care a fost găsit vinovat de genocid.

Tot lui i s-au reproşat răpirea unor angajaţi ONU şi asediul oraşului Sarajevo, timp de 44 de luni, în care au fost omorâţi 10.000 de oameni.

Arestat acasă la un văr, după 16 ani de fugă, şi transferat la Haga, procesul său a durat cinci ani.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Peste 800.000 de români s-au prezentat la vot. Update
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cum a izbucnit cel mai scurt război din istorie. Conflictul sângeros a durat numai 38 de minute
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriză colosală la ora 9:00. Cele 2 județe care s-au mobilizat masiv duminică dimineața, la urne
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Putin interzice adopția de copii ruși în țări unde tranziția de gen este legală
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy