În timpul stării de urgenţă, companiile au la dispoziţie câteva variante legale de adaptare a contractelor de muncă la volumul redus de activitate. Cu ajutorul calculatorului creat de Deloitte, angajatorii pot estima costurile salariale pentru fiecare variantă în parte, folosind două variabile: salariul brut și numărul de persoane aflate în întreținerea angajatului, conform cursdeguvernare.ro.
Cele mai recente modificări aplicate legislaţiei privind piaţa muncii permit angajatorilor să ia măsuri pentru a-şi diminua povara salarială în perioada în care se confruntă cu dificultăţi financiare.
Practica a demonstrat că trei dintre acestea sunt de luat în considerare pentru implementare în mod individual sau combinat. E vorba despre intrarea în șomaj tehnic conform legislației anterioare, intrarea în șomaj tehnic în condițiile prevăzute de OUG 30/2020 pentru angajatorii afectați direct sau indirect de COVID-19 și acordarea de zile libere părinților pentru supravegherea copiilor.
„Fiecare dintre aceste scenarii are un tratament fiscal aplicabil diferit, iar angajatorii trebuie să treacă printr-un proces complex pentru a stabili datele referitoare la costurile salariale și la impactul aplicării acestor soluții raportat la venitul net al angajaților. În acest sens, companiile pot utiliza acest calculator, care analizează două variabile, salariul brut și numărul de persoane aflate în întreținerea angajatului, și estimează costurile salariale în baza acestora”, a declarat Monica Țariuc, Senior Manager Global Employer Services, Deloitte România, conform sursei citate.
De exemplu, la un salariu brut de 3.000 de lei, cu două persoane în întreținere, în cazul menținerii contractului de muncă în varianta inițială, costul salarial total al angajatorului este de 3.068 de lei.
În cazul în care angajatorul optează pentru șomajul tehnic conform legislației anterioare, costul salarial se diminuează la 2.301 lei.
Pentru șomajul tehnic suportat de la bugetul de stat, costul total este de 2.250 de lei, dar nu cade în sarcina angajatorului. Dacă angajatul își ia zile libere pentru supravegherea copiilor, costul salarial ajunge la 2.301 lei (910 lei la angajator și 1.390 de lei la stat).