Pe impozitauto.ro puteți calcula foarte ușor impozitul pe care trebuie să-l plătiți, în funcție de capacitatea motorului, dar și după localitate, marca și modelul mașinii.
Însă, autorităţile au veşti proaste pentru proprietarii de mașini mai vechi de 15 ani. Impozitul în cazul acestor vehicule ar putea ajunge și la 900 de lei, dacă primăriile vor decide acest lucru.
O altă măsură anunțată de autorități este acordarea unor subvenții de aproximativ 3.000 de euro celor cu posibilități financiare mai reduse pentru a-și putea schimba mașinile vechi.
România deține un parc auto învechit, cu un total de 8 milioane de mașini. Patru din zece șoferi conduc mai vechi de 17 ani, declara recent ministerul Mediului, Tanczos Barna.
Potrivit legislației în vigoare, impozitul pe care îl datorează posesorul unui autovehicul se calculează ținând cont de capacitatea cilindrică a motorului autovehiculului, măsurată în centimetri cubi.
Codul fiscal stabilește o sumă corespunzătoare pentru fiecare categorie de mijloace de transport, sumă cu care se va înmulți fiecare grupă de 200 centimetri cubi (cm3) sau fracţiune din aceasta.
Există mai multe modalități de plată a impozitului auto:
Nivelul dobânzii este de 0,02% – pentru fiecare zi de întârziere.
Doar pentru motociclete și autoturismele cu o capacitate cilindrică mai mică de 1.600 cmc impozitul auto rămâne neschimbat – 8 lei/200 cmc.
– 1.601 – 2.000 cmc: 21 lei/200 cmc în 2022, de la 20 lei în 2021
– 2.001 – 2.600 cmc: 81 lei/200 cmc în 2022, de la 79 lei în 2021
– 2.601 – 3.000 cmc: 163 lei/200 cmc în 2022, de la 159 lei în 2021
– peste 3.000 cmc: 328 lei/200 cmc în 2022, de la 320 lei în 2021
Din 2021 cei cu motoare puternice sunt penalizați și scot mai mulți bani din buzunare. Impozitul auto se plătește de către orice persoană care deține un mijloc de transport care trebuie înmatriculat sau înregistrat pe teritoriul României. Acesta trebuie plătit în fiecare an.
Sunt şi mașini scutite de la plata impozitului auto: vehiculele istorice, mijloacele de transport folosite pentru transportul stupilor în pastoral, mijloacele de transport folosite la intervenții, mijloacele de transport ale instituțiilor și unităților care funcționează sub comanda MECS sau a MTS şi altele.
Impozitul auto se poate plăti online, prin intermediul portalului ghiseul.ro, prin ordin bancar sau prin mandat poștal la orice Oficiu Poştal din România. În ceea ce priveşte achitarea impozitului auto pentru mijloacele de transport, acesta se plătește în fiecare an, în doua transe egale. Prima se poate achita până la data de 31 martie a anului iar cea de-a doua până la data de 30 septembrie inclusiv.
Plata impozitului se poate efectua și integral, până la data de 31 martie, situație în care contribuabilul poate beneficia de o reducere de până la 10% inclusiv, reducere stabilită în urma hotărârii consiliului local.
În fiecare an, orice persoană care deține un mijloc de transport, care este înmatriculat sau înregistrat pe teritoriul României, trebuie să plătească impozitul auto. Valoarea acestuia crește, cu o sumă fixă, în funcție de capacitatea cilindrică a fiecărui vehicul. Începând din 2021, cei cu motoare de o capacitate cilindrică mare sunt nevoiți să plătească mai mult.
Există și excepții însă de la plata acestui impozit. Aici menționăm vehiculele istorice, mijloacele de transport folosite pentru transportul stupilor în pastoral, mijloacele de transport folosite la intervenții, mijloacele de transport ale instituțiilor și unităților care funcționează sub comanda MECS sau a MTS şi altele.
Impozitul auto se poate achita cash sau cu cardul la ghișeul administrațiilor financiare sau online. În cazul în care alegeți varianta online, plata se face prin intermediul platformei ghiseul.ro, prin ordin bancar sau prin mandat poștal la orice Oficiu Poștal din România.
În cazul în care nu achitați la termen obligațiile fiscale veți trebui să plătiți dobânzi și penalități de întârziere.
Astfel, dobânda este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar penalitatea este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.
Codul fiscal prevede scutiri și reduceri de la plata impozitului auto pentru anumite mijloace de transport cum ar fi:
Pentru a fi scutit de la plata impozitului auto, solicitantul trebuie să depună documente doveditoare, iar reducerile se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor. De 50% reducere la plata impozitului auto pot beneficia și persoanele fizice cu domiciliul în anumite localități care beneficiază de sprijin economico-social acordat în baza legislației în vigoare.