Calculatorul, prieten sau duşman pentru copilul tău

Din ce în ce mai mulţi copii devin "specialişti" în utilizarea computerului, a tabletelor sau a smartphone-ului, iar asta se întâmplă la vârste din ce în ce mai fragede. Acesta nu este, fără îndoială, un lucru rău, dar poate deveni în măsura în care adulţii uită că un copil trebuie să aibă şi alte preocupări.
Narcisa Tomulescu
09 oct. 2012, 05:16
Calculatorul, prieten sau duşman pentru copilul tău

Tot mai mulţi părinţi îşi lasă copiii să folosească computerul încă de la vârste fragede. „O să aibă nevoie în viitor de aceste cunoştinţe”, este justificarea cel mai des auzită. Una plauzibilă, dar care de multe ori riscă să se transforme într-un alibi pentru adultul prea ocupat să se implice activ în viaţa copilului său.

Pe tema folosirii tehnologiei de către copii s-au realizat numeroase studii, care arată că aptitudinile conversaţionale ale copiilor au de suferit, iar capacitatea lor de a învăţa este, de asemenea, afectată. Mulţi cercetători au arătat, totodată, că utilizarea excesivă a gadget-urilor creează dependenţă şi poate fi sursa unor comportamente antisociale. Toate astea pe lângă problemele reale de sănătate care pot apărea, cum ar fi afecţiuni ale ochilor sau obezitate dobândită în urma sedentarismului, dublat de un program alimentar neadecvat.

Expunerea la tehnologie şi aptitudinile pe care copiii le dobândesc în domeniu sunt utile, dar în măsura în care nu iau locul unor deprinderi elementare de viaţă, atenţionează cercetătorii. Un studiu realizat în 2011 de AVG, pe un eşantion de 2.200 de mame şi copii cu vârste între 2 şi 5 ani, arăta că majoritatea micuţilor nu ştiau să înoate, să-şi lege şireturile sau să-şi facă singuri micul dejun, dar ştiau foarte bine cum să pornească un computer, să folosească mouse-ul şi să joace jocuri pe calculator. De asemenea, 28 la sută dintre copiii participanţi la studiu ştiau să folosească telefonul mobil, dar doar 20% dintre ei ştiau numărul serviciilor de urgenţă din ţările lor.

ROMÂNIATV.NET a stat de vorbă cu psihologul Alina Plăişeanu, care a explicat că dozarea timpului petrecut la calculator este esenţială, precum şi gestionarea cu atenţie a activităţilor.

Este foarte important ca micuţii să aibă un program bine definit. Aşa cum ar trebui să aibă un program de somn, de mers în parc, de joacă, de desene animate, trebuie să aibă program şi la calculator. Un astfel de program înseamnă, până la urmă, organizare mentală. Iar copilul mic îşi face tabieturile după cum e învăţat. Un program clar este un semn de ordine şi e mai uşor şi pentru părinte să gestioneze lucrurile. Pentru că, aşa cum adultul învaţă că trebuie să respecte regulile de circulaţie, şi copilul respectă programul care i se face„, spune psihologul.

Părinţii trebuie să monitorizeze atent activitatea copilului la calculator, în condiţiile în care cei mici riscă să fie bombardaţi cu informaţii pe care nu le pot asimila la vârste fragede sau le pot asimila într-o manieră care să le facă mai mult rău decât bine. „Nu e în regulă ca un copil să stea în faţa calculatorului exclusiv pentru a se juca. Folosirea computerului poate fi şi învăţare. Există o sumedenie de material didactic şi de lucruri educative pe care copiii le pot face la calculator, există de exemplu posibilitatea să urmărească posturi ca Animal Planet dublate în limba română„, a punctat Alina Plăişeanu.

De cele mai multe ori, părinţii preferă să lase copilul în faţa calculatorului doar pentru a avea un moment de respiro. Psihologul ne explică în ce măsură reprezintă acest lucru un alibi pentru adulţi: „Dacă copilul este lăsat să facă doar lucruri inutile, este un alibi pentru părintele care are nevoie să-şi tragă sufletul. Nu este neapărat vorba de dezinteres, ci de o portiţă pentru adulţii care nu pot gestiona multitudinea de lucruri care vin spre ei„.

Specialiştii sunt de părere că este greu să ţii copiii departe de computer sau de smartphone şi arată că este foarte important modul în care este gestionat acest aspect de către părinţi. Ei punctează faptul că accesul trebuie să fie limitat la o oră pe zi pentru copiii de până la 12 ani şi la două ore pe zi pentru cei ceva mai mari.

Totodată, aşa cum au acces la calculator, la jocuri video sau la gadget-uri, copiii ar trebui să aibă un interval de timp cel puţin egal rezervat cititului, conversaţiei şi socializării.

Prea mult timp petrecut în faţa monitorului unui calculator poate duce la un soi de mini-izolare a copilului. Nu este în regulă, spre exemplu, ca un copil mai mic de patru ani să fie lăsat ore în şir în faţa calculatorului, în condiţiile în care el nu înţelege oricum foarte multe. Nu este în regulă nici să fie lăsat doar să se joace pentru că devine un lucru plăcut, iar cu trecerea timpului copilul va fi tot mai greu de ‘rupt’ din acest mediu şi învăţat, treptat, să socializeze„, a mai spus psihologul Alina Plăişeanu.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Elena Lasconi acuză guvernul că neglijează persoanele vulnerabile
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!