Calculatorul, prieten sau duşman pentru copilul tău

Din ce în ce mai mulţi copii devin "specialişti" în utilizarea computerului, a tabletelor sau a smartphone-ului, iar asta se întâmplă la vârste din ce în ce mai fragede. Acesta nu este, fără îndoială, un lucru rău, dar poate deveni în măsura în care adulţii uită că un copil trebuie să aibă şi alte preocupări.
Narcisa Tomulescu
09 oct. 2012, 05:16
Calculatorul, prieten sau duşman pentru copilul tău

Tot mai mulţi părinţi îşi lasă copiii să folosească computerul încă de la vârste fragede. „O să aibă nevoie în viitor de aceste cunoştinţe”, este justificarea cel mai des auzită. Una plauzibilă, dar care de multe ori riscă să se transforme într-un alibi pentru adultul prea ocupat să se implice activ în viaţa copilului său.

Pe tema folosirii tehnologiei de către copii s-au realizat numeroase studii, care arată că aptitudinile conversaţionale ale copiilor au de suferit, iar capacitatea lor de a învăţa este, de asemenea, afectată. Mulţi cercetători au arătat, totodată, că utilizarea excesivă a gadget-urilor creează dependenţă şi poate fi sursa unor comportamente antisociale. Toate astea pe lângă problemele reale de sănătate care pot apărea, cum ar fi afecţiuni ale ochilor sau obezitate dobândită în urma sedentarismului, dublat de un program alimentar neadecvat.

Expunerea la tehnologie şi aptitudinile pe care copiii le dobândesc în domeniu sunt utile, dar în măsura în care nu iau locul unor deprinderi elementare de viaţă, atenţionează cercetătorii. Un studiu realizat în 2011 de AVG, pe un eşantion de 2.200 de mame şi copii cu vârste între 2 şi 5 ani, arăta că majoritatea micuţilor nu ştiau să înoate, să-şi lege şireturile sau să-şi facă singuri micul dejun, dar ştiau foarte bine cum să pornească un computer, să folosească mouse-ul şi să joace jocuri pe calculator. De asemenea, 28 la sută dintre copiii participanţi la studiu ştiau să folosească telefonul mobil, dar doar 20% dintre ei ştiau numărul serviciilor de urgenţă din ţările lor.

ROMÂNIATV.NET a stat de vorbă cu psihologul Alina Plăişeanu, care a explicat că dozarea timpului petrecut la calculator este esenţială, precum şi gestionarea cu atenţie a activităţilor.

Este foarte important ca micuţii să aibă un program bine definit. Aşa cum ar trebui să aibă un program de somn, de mers în parc, de joacă, de desene animate, trebuie să aibă program şi la calculator. Un astfel de program înseamnă, până la urmă, organizare mentală. Iar copilul mic îşi face tabieturile după cum e învăţat. Un program clar este un semn de ordine şi e mai uşor şi pentru părinte să gestioneze lucrurile. Pentru că, aşa cum adultul învaţă că trebuie să respecte regulile de circulaţie, şi copilul respectă programul care i se face„, spune psihologul.

Părinţii trebuie să monitorizeze atent activitatea copilului la calculator, în condiţiile în care cei mici riscă să fie bombardaţi cu informaţii pe care nu le pot asimila la vârste fragede sau le pot asimila într-o manieră care să le facă mai mult rău decât bine. „Nu e în regulă ca un copil să stea în faţa calculatorului exclusiv pentru a se juca. Folosirea computerului poate fi şi învăţare. Există o sumedenie de material didactic şi de lucruri educative pe care copiii le pot face la calculator, există de exemplu posibilitatea să urmărească posturi ca Animal Planet dublate în limba română„, a punctat Alina Plăişeanu.

De cele mai multe ori, părinţii preferă să lase copilul în faţa calculatorului doar pentru a avea un moment de respiro. Psihologul ne explică în ce măsură reprezintă acest lucru un alibi pentru adulţi: „Dacă copilul este lăsat să facă doar lucruri inutile, este un alibi pentru părintele care are nevoie să-şi tragă sufletul. Nu este neapărat vorba de dezinteres, ci de o portiţă pentru adulţii care nu pot gestiona multitudinea de lucruri care vin spre ei„.

Specialiştii sunt de părere că este greu să ţii copiii departe de computer sau de smartphone şi arată că este foarte important modul în care este gestionat acest aspect de către părinţi. Ei punctează faptul că accesul trebuie să fie limitat la o oră pe zi pentru copiii de până la 12 ani şi la două ore pe zi pentru cei ceva mai mari.

Totodată, aşa cum au acces la calculator, la jocuri video sau la gadget-uri, copiii ar trebui să aibă un interval de timp cel puţin egal rezervat cititului, conversaţiei şi socializării.

Prea mult timp petrecut în faţa monitorului unui calculator poate duce la un soi de mini-izolare a copilului. Nu este în regulă, spre exemplu, ca un copil mai mic de patru ani să fie lăsat ore în şir în faţa calculatorului, în condiţiile în care el nu înţelege oricum foarte multe. Nu este în regulă nici să fie lăsat doar să se joace pentru că devine un lucru plăcut, iar cu trecerea timpului copilul va fi tot mai greu de ‘rupt’ din acest mediu şi învăţat, treptat, să socializeze„, a mai spus psihologul Alina Plăişeanu.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Municipiul din România care s-a umplut de bani. Se află într-unul dintre dintre cele mai frumoase județe ale României. E campion la absorbția de fonduri europene, a luat peste 180 de milioane de euro și orașul s-a schimbat la față
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Marcel Ciolacu va demisiona de la conducerea PSD dacă nu ajunge în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni