Pe fondul amenințărilor economice, în criza care se preconinează, Vladimir Putin ar putea fi nevoit să-și asume măsuri de austeritate, care vor revolta populația, scriu cei de la Fortune.
Prețul barilului de petrol „Ural” importat din Rusia a scăzut constant odată cu introducerea plafonării prețului de pe 5 decembrie, deci profiturile mult mai mici ale Moscovei au început să se simtă.
„Prețul țițeiului Ural este foarte scăzut față de (n.r. – țițeiul) Brent de la începutul plafonării G7”, a scris Robin Brooks, economist șef al grupului de lobby IIF. „Asta e bine, pentru că Putin primește mai puțini bani lichizi cu care să poarte acest război”, au mai punctat analiștii.
În decembrie, după plafonare, prețul pe baril al petrolului rusesc era de aproximativ 50 de dolari, cu o treime mai mic față de aceeași perioadă a anului precedent. În 2022, prețul mediu pentru țițeiul din Rusia era de 76 de dolari pe baril.
Acum, situația este extrem de dificilă pentru Moscova. Țițeiul Ural a ajuns la început de 2023 la 38 de dolari pe baril.
„Ministerul Finanțelor a confirmat că totul despre prețul (n.r. – țițeiului) Ural nu este doar rău, ci foarte rău”, a declarat și economistul băncii Cetrocredit, Evgheni Suvorov, pentru Moscow Times.
„40 de dolari pe baril poate fi o adevărată catastrofă pentru buget și economie. Dacă devine clar că 45-50 de dolari este noul normal, Ministerul Finanțelor va trebui să treacă la un regim de austeritate anul acesta”, a completat specialistul.
#Russia is forced to sell its Urals #oil at a 50% discount, prices are falling as low as $37.8 per barrel. Diverting the first million barrels per day of oil away from the EU was doable – but diverting the second million barrels per day is much harder.https://t.co/2aUMKesFyy pic.twitter.com/edkLgn9myx
— Janis Kluge (@jakluge) January 9, 2023
SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie – G7 și Australia au introdus plafonarea pentru a elimina consecințele negative ale sancțiunilor impuse Rusiei. Totuși, la nivelul UE, încă există state care preferă o politică mai relaxată cu privire la Rusia.