Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie. Cât mai au pensionarii de așteptat până află ce majorări primesc de la stat

Recalcularea pensiilor din 2024 promite creșteri semnificative pentru unii pensionari, în special pentru cei care au stat mult în câmpul muncii și au cotizat ani buni.
Alina Costache
03 iul. 2024, 20:40
Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie. Cât mai au pensionarii de așteptat până află ce majorări primesc de la stat
Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie. Cât mai au pensionarii de așteptat până află ce majorări primesc de la stat

Din cei aproape cinci milioane de pensionari, peste trei milioane vor primi bani în plus din luna septembrie, potrivit promisiunilor guvernanților. În timp ce unii se vor trezi cu sume importante în plus, alții vor trebui să se mulțumească cu venituri neschimbate.

Citește și: Pensionarii care vor pierde mulţi bani la pensie. Scandal imens: motivul pentru care nu vor avea parte de nicio recalculare

Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie

Pensiile recalculate ale românilor vor fi plătite începând cu 2 septembrie pentru cei care primesc pensia prin poștă și între 12-14 septembrie pentru cei care primesc pensia pe card​. Curând vor ajunge la pensionari și deciziile care arată cu cât s-au majorat veniturile vârstnicilor. Din păcate, procesul de distribuire a documentelor va fi unul anevoios, mai ales că acestea trebuie să ajungă în toate colțurile țării, indiferent cât de îndepărtate sunt.

Decizia de recalculare a pensiei va fi trimisă în plic, prin Poșta Română, fiecărui pensionar, cu confirmare de primire, după cum a precizat Daniel Baciu, potrivit digi24.ro. Șeful casei de pensii a precizt că este vorba despre aproximativ cinci milioane de plicuri, iar pensionarii trebuie să fie acasă în momentul în care factorul poștal ajunge cu decizia. În cazul în care un pensionar nu este acasă când vine poștașul, plicul va rămâne câteva zile la poșta la care este arondat vârstnicul, iar dacă acesta tot nu merge să-l ridice, va putea fi preluat de la sediul casei județene de pensii.

„Reforma sistemului public de pensii mai face un pas şi trece în faza de organizare logistică, astfel încât toţi pensionarii să beneficieze, în termenul asumat, de prevederile Legii nr. 360/2023. În acest sens, Guvernul României a aprobat, în şedinţa de vineri, 28 iunie 2024, ca Poşta Română să fie instituţia care să ofere servicii integrate de pregătire şi expediere a plicurilor care conţin deciziile privind recalcularea pensiilor din sistemul public”, precizează Ministerul Muncii.

Noua formulă de calcul a pensiilor se va baza pe punctul de referință, care este valoarea punctului de pensie împărțită la 25. Pensia se va calcula prin înmulțirea acestui punct de referință cu numărul total de puncte acumulat de fiecare pensionar. Numărul de puncte de pensie va include puncte contributive, necontributive și puncte de stabilitate​​.

Punctele de stabilitate contribuie la o pensie mai mare și îi ajută pe cei care au fost activi multi ani pe piața muncii. Formula de calcul are două elemente: un VPR care reprezintă o valoare a punctului de referință și un număr total de puncte.

  • Pensie = VPR x Număr total de puncte.
  • VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie împărțit la 25
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive
  • Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani).

Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României. La calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributive de 25 de ani:

  • 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv
  • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40 și peste

Punctele se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie și sunt o metodă de a stimula rămânerea în muncă.

  • Exemplu: pensionar cu 38 de ani vechime în muncă și o pensie de 3,800 de lei.
  • Puncte contributivitate: 68
  • Puncte de stabilitate: 2,5 (peste 5 ani până în 30 de ani), 3,75 (5 ani până în 35 de ani), 3 puncte (trei ani peste 35 de ani stagiu cotizare).
  • Total puncte: 77,25
  • Noua pensie: 6.250 lei.

Punctele de stabilitate fac diferența în acest caz și aduc majorări. În noua lege a pensiilor se încurajează rămânerea voluntară pe piața muncii până la 70 de ani. Cu cât sunt mai mulți ani peste stagiul de cotizare, cu atât pensia va fi mai mare.

Punctele de stabilitate introduse prin noua lege a pensiilor vor oferi un bonus semnificativ pentru cei care au contribuit în sistem mai mult de 40 de ani, încurajând prelungirea vieții active a viitorilor pensionari​. Impactul bugetar pentru aplicarea noii legi a pensiilor este de 10 miliarde de lei, pentru recalcularea care se va aplica de la data de 1 septembrie 2024. Următoarea creștere a tuturor pensiilor va avea loc la 1 ianuarie 2025, când va avea loc indexarea cu rata inflației. Dacă la 1 ianuarie 2024, pensiile au fost majorate cu 23,6%, la 1 ianuarie 2025, vor fi majorate cu 10,4%, cât a fost inflația în 2023.

În fiecare an, la 1 ianuarie, pensiile în România sunt indexate cu rata inflației. Indexarea pensiilor cu rata inflației este prevăzută de legislația națională și face parte din măsurile de protecție socială pentru a asigura că veniturile pensionarilor nu sunt erodate de inflație. Pentru a determina procentul de indexare a pensiilor, autoritățile iau în considerare rata inflației din anul precedent, calculată de Institutul Național de Statistică.

Citește și: PENSII 2024. Casa de Pensii cere 3 documente pentru o pensie mare la recalculare. Trebuie depuse de urgenţă!

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Minerva vine cu vești fantastice pentru zodii. Trei nativi termină săptămâna în forță
Capital.ro
Telefoanele mobile sunt interzise. S-a dat ordinul. Cei care le folosesc riscă închisoare
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
Românii care stau la curte pot primi amenzi de până la 100.000 de lei
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Legea se schimbă în toată România. Trebuie să ai vârsta minimă de 21 de ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Polonia intensifică pregătirea paramilitară în școli și companii de stat
MediaFlux
TRĂDARE în INSULA IUBIRII! S-a VĂZUT TOT la TV!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!