Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie. Cât mai au pensionarii de așteptat până află ce majorări primesc de la stat

Recalcularea pensiilor din 2024 promite creșteri semnificative pentru unii pensionari, în special pentru cei care au stat mult în câmpul muncii și au cotizat ani buni.
Alina Costache
03 iul. 2024, 20:40
Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie. Cât mai au pensionarii de așteptat până află ce majorări primesc de la stat
Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie. Cât mai au pensionarii de așteptat până află ce majorări primesc de la stat

Din cei aproape cinci milioane de pensionari, peste trei milioane vor primi bani în plus din luna septembrie, potrivit promisiunilor guvernanților. În timp ce unii se vor trezi cu sume importante în plus, alții vor trebui să se mulțumească cu venituri neschimbate.

Citește și: Pensionarii care vor pierde mulţi bani la pensie. Scandal imens: motivul pentru care nu vor avea parte de nicio recalculare

Calculul ce arată ce pensii cresc din septembrie

Pensiile recalculate ale românilor vor fi plătite începând cu 2 septembrie pentru cei care primesc pensia prin poștă și între 12-14 septembrie pentru cei care primesc pensia pe card​. Curând vor ajunge la pensionari și deciziile care arată cu cât s-au majorat veniturile vârstnicilor. Din păcate, procesul de distribuire a documentelor va fi unul anevoios, mai ales că acestea trebuie să ajungă în toate colțurile țării, indiferent cât de îndepărtate sunt.

Decizia de recalculare a pensiei va fi trimisă în plic, prin Poșta Română, fiecărui pensionar, cu confirmare de primire, după cum a precizat Daniel Baciu, potrivit digi24.ro. Șeful casei de pensii a precizt că este vorba despre aproximativ cinci milioane de plicuri, iar pensionarii trebuie să fie acasă în momentul în care factorul poștal ajunge cu decizia. În cazul în care un pensionar nu este acasă când vine poștașul, plicul va rămâne câteva zile la poșta la care este arondat vârstnicul, iar dacă acesta tot nu merge să-l ridice, va putea fi preluat de la sediul casei județene de pensii.

„Reforma sistemului public de pensii mai face un pas şi trece în faza de organizare logistică, astfel încât toţi pensionarii să beneficieze, în termenul asumat, de prevederile Legii nr. 360/2023. În acest sens, Guvernul României a aprobat, în şedinţa de vineri, 28 iunie 2024, ca Poşta Română să fie instituţia care să ofere servicii integrate de pregătire şi expediere a plicurilor care conţin deciziile privind recalcularea pensiilor din sistemul public”, precizează Ministerul Muncii.

Noua formulă de calcul a pensiilor se va baza pe punctul de referință, care este valoarea punctului de pensie împărțită la 25. Pensia se va calcula prin înmulțirea acestui punct de referință cu numărul total de puncte acumulat de fiecare pensionar. Numărul de puncte de pensie va include puncte contributive, necontributive și puncte de stabilitate​​.

Punctele de stabilitate contribuie la o pensie mai mare și îi ajută pe cei care au fost activi multi ani pe piața muncii. Formula de calcul are două elemente: un VPR care reprezintă o valoare a punctului de referință și un număr total de puncte.

  • Pensie = VPR x Număr total de puncte.
  • VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie împărțit la 25
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive
  • Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani).

Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României. La calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributive de 25 de ani:

  • 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv
  • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40 și peste

Punctele se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie și sunt o metodă de a stimula rămânerea în muncă.

  • Exemplu: pensionar cu 38 de ani vechime în muncă și o pensie de 3,800 de lei.
  • Puncte contributivitate: 68
  • Puncte de stabilitate: 2,5 (peste 5 ani până în 30 de ani), 3,75 (5 ani până în 35 de ani), 3 puncte (trei ani peste 35 de ani stagiu cotizare).
  • Total puncte: 77,25
  • Noua pensie: 6.250 lei.

Punctele de stabilitate fac diferența în acest caz și aduc majorări. În noua lege a pensiilor se încurajează rămânerea voluntară pe piața muncii până la 70 de ani. Cu cât sunt mai mulți ani peste stagiul de cotizare, cu atât pensia va fi mai mare.

Punctele de stabilitate introduse prin noua lege a pensiilor vor oferi un bonus semnificativ pentru cei care au contribuit în sistem mai mult de 40 de ani, încurajând prelungirea vieții active a viitorilor pensionari​. Impactul bugetar pentru aplicarea noii legi a pensiilor este de 10 miliarde de lei, pentru recalcularea care se va aplica de la data de 1 septembrie 2024. Următoarea creștere a tuturor pensiilor va avea loc la 1 ianuarie 2025, când va avea loc indexarea cu rata inflației. Dacă la 1 ianuarie 2024, pensiile au fost majorate cu 23,6%, la 1 ianuarie 2025, vor fi majorate cu 10,4%, cât a fost inflația în 2023.

În fiecare an, la 1 ianuarie, pensiile în România sunt indexate cu rata inflației. Indexarea pensiilor cu rata inflației este prevăzută de legislația națională și face parte din măsurile de protecție socială pentru a asigura că veniturile pensionarilor nu sunt erodate de inflație. Pentru a determina procentul de indexare a pensiilor, autoritățile iau în considerare rata inflației din anul precedent, calculată de Institutul Național de Statistică.

Citește și: PENSII 2024. Casa de Pensii cere 3 documente pentru o pensie mare la recalculare. Trebuie depuse de urgenţă!

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri trebuie să declare tot la Primărie. E lege. Amendă 1.500 de lei dacă nu faci asta
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cele mai descurcărețe zodii: Maeștrii supraviețuirii în orice situație
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Ancuța lui Alex Bodi 'l-a băgat' la închisoare pe Orlando! Telenovela continuă: cum și-a jonglat iubițeii sexy-brunețica şi 'patronașul' a tunat-o din cap până-n picioare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari! Regulă nouă pentru șoferii care au peste 65 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul