În România, în 2025 va fi o vară extrem de caldă. Potrivit meteorologilor Weather, un fenomen meteo va lovi întreaga țară, temperaturile fiind extreme. Mai exact, teritoriul țării noastre va fi afectat începând cu luna iulie, potrivit prognozelor transmise de meteorologii Weather.com.
Din cauza unui blocaj atmosferic cu care se va confrunta România, vor fi temperaturi extrem de ridicate, precum și valuri prelungite de caniculă. Mai mult, țara noastră se va confrunta cu un deficit considerabil de precipitații, lucru care va favoriza instalarea unei secete severe. Conform specialiștilor, există o probabilitate de 70% până la 100% ca această vară să devină una dintre cele mai călduroase din ultimele decenii.
Citește și: Ploi în mare parte din țară în Săptămâna Mare. ANM a emis avertizare cod galben
Astfel, temperaturile vor depăși 40 de grade Celsius, recordurile anterioare de caniculă putând fi egalate. O vară moderată are aproximativ 40 de zile cu temperaturi extreme, în mod normal. Totuși, atunci când sunt sezoane foarte călduroase, numărul se poate dubla și poate depăși 80 de zile. Lipsa precipitațiilor poate duce la secetă severă, întrucât sistemul atmosferic stabil va împiedica formarea norilor de ploaie, iar rezervele de apă vor fi reduse semnificativ. Solurile vor ajunge să fie tot mai uscate, iar agricultura și resursele de apă potabilă vor fi și ele afectate. În acest context, experții au venit cu o serie de recomandări care ar putea reduce impactul pe care îl va avea acest val de căldură.
Așadar, specialiștii recomandă economisirea apei, dar și protejarea culturilor. În același timp, activitățile în aer liber ar trebui ajutate astfel încât să nu fie practicate în cele mai fierbinți ore din zi. Mai mult, este necesar ca autoritățile să stabilească strategii eficiente de gestionare a crizei. În acest mod, populația vulnerabilă va fi protejată de temperaturile extrem de ridicate.
2024 a fost un an digicil pentru fermierii din țară. În sectorul vegetal s-au înregistrat pierderi de peste 2.5 miliarde de euro. Asta, din cauza fenomenelor meteorologice extreme. Statul a alocat aproape două miliarde de euro prin diferite scheme de ajutor și despăgubiri, pentru a-i ajuta pe cei afectați. Din întreaga sumă, un miliard de euro a fost acordat direct fermierilor, fiind cea mai mare sumă acordată până acum în România.
Citește și: Gata cu iarna! Vremea se schimbă radical în România, temperaturi de 25 de grade anunțate de ANM