Căldură mare, mon cher. Cum să ne menţinem forma optimă la 40 de grade Celsius

Când termometrul sare de 35 de grade, începe calvarul. Cum să ne descurcăm cât mai bine în zilele toride, când suntem nevoiţi să ne continuăm activităţile zilnice, la serviciu. Specialiştii recomandă câteva gesturi simple, cu beneficii mari pentru forma fizică pe timp de caniculă.
Romania TV
25 iul. 2012, 17:07
Căldură mare, mon cher. Cum să ne menţinem forma optimă la 40 de grade Celsius

1. Două duşuri pe zi
Duşul de dimineaţă este deja un obicei bine înrădăcinat pentru cele mai multe persoane. Pe timp de vară, trebuie să devină obligatoriu şi duşul de seară. În afară de igiena pe care o asigură spălatul, cea mai importantă este temperatura apei de spălat, care nu trebuie să fie mare, ci medie, în jur de 20 de grade Celsius. Se recomandă spălarea corpului cu un săpun sau gel de duş revigorant, tonic, eventual cu parfum citric, „verde” sau mentolat. Pentru cei aflaţi în concediu, la mare, o scufundare în piscină sau în apa mării răcoreşte foarte bine corpul. Atenţie însă, nu vă aruncaţi brusc în apa rece când corpul este încins de Soare, pentru că trecerea bruscă la o altă temperatură este extrem de riscantă pentru organism, iar în unele cazuri, poate fi fatală.

2. Un bun deodorant

Fie lichid, fie gel sau solid, un deodorant eficient împotriva mirosului neplăcut al transpiraţiei trebuie să fie astfel ales încât să nu conţină deloc (0%) clorhidrat de aluminiu, alcool sau parabeni. Puteţi folosi un deodorant cu sau fără parfum, după preferinţe, dar dacă este parfumat, să nu aibă un miros dulce sau sec, pentru că devine obositor, ci cât mai proaspăt. Deodorantul se aplică dimineaţa, pe pielea curată, epilată şi uscată. Dacă este necesar, se aplică şi în cursul zilei, după ce se şterge subţioara cu un şerveţel uscat, pentru îndepărtarea transpiraţiei. 

3. Haine din ţesături naturale

Evitaţi pe cât posibil îmbrăcămintea din ţesături sintetice pentru că acestea favorizează procesul de transpiraţie. În plus, ţesăturile sintetice îmbibate cu transpiraţia provoacă un miros urât, greu, chiar dacă aţi folosit un deodorant bun şi parfumat. Purtaţi haine lejere pe corp, din bumbac fin, in sau voal natural, dar nu din mătase, pentru că aceasta încălzeşte şi favorizează sudaţia.

4. Uscaţi-vă părul în aer liber

Renunţaţi la uscătorul de păr cu aer cald. Nu numai că nu o să vă mai „încingeţi”, dar vă protejaţi şi firul de păr de acţiunea aerului fierbinte. De asemeena, pe timp de caniculă, dacă aveţi părul lung, strângeţi-l într-o coadă sau un coc prins cu cleştele, ca să mai diminuaţi din senzaţia de căldură şi să aveţi mai puţin spatele transpirat. 

5. Nu uitaţi de evantai!

Un evantai pliabil purtat în geantă sau un miniventilator de faţă, cu baterie devin obiecte strict necesare mai ales în vehiculele aglomerate, în care nu funcţionează aerul condiţionat şi este foarte cald, în special dacă mai bate şi soarele.

6. Evitaţi băuturile foarte reci sau pe cele fierbinţi

Chiar dacă o băutură răcoritoare cu gheaţă pare ispititoare pe caniculă, aceasta nu răcoreşte decât pe moment. Şi nici metoda cu ceaiul fierbinte băut vara, pe căldură, nu funcţionează. Trebuie ştiut faptul că atât băuturile foarte reci, cât şi cele fierbinţi provoacă schimbări bruşte de temperatură a corpului, derutând organismul care caută să se autoregleze exact prin transpiraţie. Băuturile cu gheaţă se beau după câteva minute după ce ne-am aşezat mai la umbră sau răcoare, iar ceaiurile se beau călduţe, nu fierbinţi. De asemenea, berea rece consumată pe plajă face organismul să transpire aproape non-stop.

7. Pulverizatorul de apă şi cremele cosmetice

Efectele neplăcute ale caniculei asupra organismului pot fi evitate şi cu un pulverizator de apă, care se umple şi se ţine la frigider, pentru ca apa să fie cât mai rece. Se pulverizează de câte ori aveţi nevoie. De asemenea, se recomandă să fie păstrate în frigider şi cremele de faţă şi cele de corp. Nu numai că îşi păstrează prospeţimea, dar au şi un efect descongestionant pentru piele.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
A fost aflat unul dintre secretele Lidl. Unde se fac produsele de la brutăria Lidl și ce conțin, de fapt. Retailerul german vinde zilnic zeci de mii de asemenea produse în România
Capital.ro
Adio, maestre! S-a mai stins unul din marii noștri actori. A părăsit scena vieții după 40 de ani de aplauze
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Românii, probleme în Schengen. Se schimbă regulile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Armata franceză cartografiază România pe fondul tensiunilor cu Rusia! Zona sensibilă pe unde rușii ar putea invada FOTO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație