Calendar ortodox 1 ianuarie 2025. prima lună a anului este bogată în sărbători importante pentru creștinii ortodocși din România. Cele mai importante dintre acestea, marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox, sunt Sfântul Vasile cel Mare (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie), Sfântul Ioan Botezătorul (7 ianuarie) și Sfinții Trei Ierarhi (30 ianuarie).
Sfântul Vasile este considerat unul dintre cei mai mari teologi creştini, „păzitor de duhuri rele”, fiind cunoscut şi ca Ocrotitorul săracilor.
Aproape 600.000 de români poartă numele Sfântului Vasile şi îşi sărbătoresc onomastica astăzi.
Sfântul Vasile cel Mare a trăit în secolul al IV-lea şi a fost primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, o leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.
Sfântul Vasile cel Mare (330–379 d.Hr.) a fost cel care s-a făcut remarcat prin apărarea dogmei dumnezeirii Sfântului Duh și a luptat împotriva celor care o negau. Bazându-se pe Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, Sfântul Vasile a demonstrat că Duhul Sfânt este de aceeași ființă cu Tatăl și cu Fiul, a elaborat reguli monahale și a susținut importanța familiei și a căsătoriei.
În plus, Sfântul Vasile a întemeiat la marginea Cezareei un complex filantropic denumit Vasiliada, unde erau adăpostiți și hrăniți cei sărmani și abandonați. A trecut la Domnul la vârsta de 49 de ani. În Biserica Ortodoxă, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de zece ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în Joia și Sâmbăta Mare, în ajunul Crăciunului și Bobotezei și pe 1 ianuarie, ziua prăznuirii sale.
În ajunul Anului nou, în noaptea Sfântului Vasile, se spune că cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă. Atunci este momentul în care cu toții ar trebui să ne punem dorințele.
De sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare este un moment de bun augur pentru practicile magice. Tradiția mai spune că această zi, de 1 ianuarie, marchează începutul, nu doar al noului an, ci și al unui nou ciclu de viață.
În zona Moldovei, în Ajunul sărbătorii de Sfântul Vasile, credincioşii aşează 12 coji de ceapă în care pun apoi sare. În ziua de Sf. Vasile află astfel în care lună va ploua şi în care nu. Tot în zona Moldovei se spune că dacă noaptea de Sfântul Vasile este lină şi senină, anul va fi unul bun.
Fetele nemărităte îşi fac “punţi” din crenguţe de măr pe care atârnă un inel, busuioc, o batistă, o para argintată şi un şir de mărgele, apoi le ascund afară. Daca a doua zi găsesc punţile cu brumă pe ele se vor mărita cu om bogat, daca nu, vor lua un om sărac.
Tot în prima zi din an, fetele nemăritate se duc în grajd sau în coteţul porcului, lovesc animalele cu piciorul şi spun “anul acesta”, “anul viitor” sau “al doilea an”. Dacă porcul grohăie sau vita se mişcă la prima strigare, atunci fata se va mărita în următoarele luni, iar dacă se mişcă la următoarele strigări, atunci fata se va mărita peste un an sau doi.
În prima zi a anului copiii merg cu sorcova, iar cei care-i primesc vor avea parte de vigoare şi belşug.
Se zice că în prima zi a anului trebuie să-ţi intre în casă un bărbat. Daca bărbatul este bogat sau sărac, aşa îţi va fi anul.
Numele Vasile, foarte răspândit în toată lumea creştină, provine din grecescul basileios, care la rândul lui stă în legatură cu basileos, „rege”, „împărat”, „bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius.
La noi, astăzi, e curentă forma Vasile (la vechiul Vasilie pare să fi renunţat chiar şi conservatoarea limbă bisericească), cu prescurtarea populară Sile.
Feminine ca Vasila sau Vasilia se întâlnesc astăzi destul de rar, fiindu-le preferat mai graţiosul Vasilica.
Diminutivele mai frecvente sunt Vasilica şi Sică/Sica.
„În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor.
Părinte cuvioase, preoţie împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. Veniţi popoare să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a povăţuit pe poporul pe care l-a scos din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit. Sfinte Vasile, glăsuitorule de Dumnezeu vino în ajutorul celor ce vor să înceapă a cânta laudele tale. Ci tu, părinte, îngăduitor fiind, ca un părinte, ne dai har din belşug.
Săltarea cea pătimaşă a tiraniei trupului ai înfrânat cu dragostea de înţelepciune. Pentru aceasta locuieşti întru Împărăţiile cele nestricăcioase, Sfinte Părinte Vasile. Umblând pe calea cea aspră a faptelor bune, ai ajuns la Cerescul podiş, cel neted şi liniştit şi pildă tuturor te-ai arătat, Mare Ierarhe Vasile.
Patimile sufletului împreună cu ale trupului le-ai tăiat, Părinte Vasile, cu folos, cu sabia Duhului iar pe tine jertfă te-ai adus Stăpânului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin!”.