Ortodoxe: Sfântul Leontie de la Rădăuţi; Sfinţii Cosma şi Damian, doctorii fără de arginţi
Greco-catolice: Sfinţii mucenici Cosma și Damian, doctori fără plată
Romano-catolice: Sfântul Aron, fratele lui Moise
Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți s-a născut la începutul secolului al XIV-lea. Acesta s-a călugărit de tânăr, la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți, potrivit crestinortodox.ro. După o vreme se retrage în sihăstrie, unde construieşte un schit. În acea vreme, Sfântul Leontie mânca o dată pe zi, la asfințitul soarelui, dormea trei-patru ore pe noapte, iar de la miezul nopții până dimineață priveghea în biserică.
Nevoinţele sale l-au făcut bine plăcut în ochii lui Dumnezeu, care i-a dat darul facerii de minuni.
A fost înmormântat în biserica de lemn a schitului, iar mai târziu, datorită cinstirii sfintelor sale moaște de credincioși, acestea au fost mutate în Catedrala din Rădăuți. Prin anul 1639, un grup de tâlhari a jefuit orașul Rădăuți. Monahii, aflând de venirea acestora, au ascuns moaștele Sfântului chiar sub locul unde erau depuse, în naos, în față tabloului votiv al ctitorilor mănăstirii. Moaștele sale au fost descoperite în timpul unor cercetări arheologice. În anul 1991, sfintele rămăşiţe pământeşti ale Sfântului Leontie au fost așezate într-o raclă spre a fi cinstite de credincioși.
Sfinte preacuvioase părinte Ierarhe Leontie, primeşte smerita noastră rugăciune, precum Mântuitorul a primit cei doi bani ai văduvei, şi cere pentru noi dar şi putere, ca toate poftele trupeşti călcând, să vieţuim în bună cinstire şi curăţie, agonisind iertare de păcate şi trecere fără primejdie în ceasul morţii, şi când vom trece noi întru nădejdea Învierii spre viaţa de veci, pururea să ne desfătăm de preafericita faţa a lui Dumnezeu Celui în Treime închinat şi slăvit, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!
Sfinţii Mucenici doctori fără de arginţi Cosma şi Damian s-au născut în cetatea Romei şi au trăit în zilele împăratului Carin (283-285), fiind fraţi după trup. Erau doctori şi vindecau fără să le ceară bani celor bolnavi. Ei au fost judecaţi de prigonitori pentru credinţa lor în Hristos. Eliberaţi la scurt timp, au fost omorâţi cu pietre de dascălul păgân care îi învăţase medicina şi care nu le putea răbda slava pe care o aveau aceştia de la oameni pentru bunătatea lor.
Moaștele Sfinților Cosma și Damian se păstrează într-o cripta aflată sub podeaua bisericii care poartă hramul celor doi sfinţi, aflată în Roma. Acestea sunt cinstite de mulțimea creștinilor, mulți dintre bolnavi găsindu-se aici vindecarea.
Slăviţilor făcători de minuni şi Doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian! Iubindu-L pe Hristos Dumnezeu din tinereţile voastre, nu numai meşteşugul doctorilor aţi învăţat, ci mai ales har neîmpuţinat al tămăduirii tuturor bolilor aţi primit de la Dumnezeu.
Pentru aceasta, şi pe noi, care cădem înaintea cinstitei icoanei voastre, degrab auziţi-ne. Pe copiii care cer ajutorul vostru la învăţătură povăţuiţi-i cu rugăciunile voastre, ca, râvnind vieţuirii voastre, să afle nu numai cele pământeşti, ci mai ales să sporească în cucernicie şi în credinţa cea dreaptă.
Celor ce zac de boală şi s-au deznădăjduit de ajutorul omenesc, dar aleargă la voi cu credinţă fierbinte şi rugăciune osârdnică, tămăduire dăruiţi-le cu cercetarea voastră cea milostivă şi de minuni făcătoare; aşijderea şi pe cei ce din pricina bolilor grele au căzut în trândăvire, în puţinătate de suflet şi în cârtire, cu harul cel dat vouă de Dumnezeu întăriţi-i în răbdare şi îndrumaţi-i ca să priceapă sfânta şi desăvârşita voie a lui Dumnezeu în ce ne priveşte şi să se facă părtaşi ai harului mântuitor al lui Dumnezeu.
Pe toţi cei ce aleargă la voi cu osârdie ocrotiţi-i de bolile cele crunte, şi apăraţi-i de moartea năprasnică, şi cu puternica voastră mijlocire înaintea lui Dumnezeu păziţi-i neclintiţi în dreapta credinţă şi ajutaţi-i în sporirea duhovnicească, ca împreună cu voi să se învrednicească în veacul ce va să vină a lăuda şi a slăvi numele cel preasfânt şi de mare cuviinţă al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.