Ortodoxe: Sfântul Antipa de la Calapodeşti
Greco-catolice: Sf. Grigore de Nissa; Sf. cuv. pr. Marcian; Sf. ep. Domețian
Romano-catolice: Ss. Agaton, pp.; Grigore de Nyssa, ep.; Paul, primul pustnic
Cuviosul Antipa s-a născut în anul 1816, în satul Calapodeşti, din județul Bacău, potrivit crestinortodox.ro. La 20 de ani, tânărul decide să ia calea mănăstirii și devine călugăr la Mănăstirea Calapodeşti. După doi ani, pleacă la Muntele Athos și se stabileşte la schitul românesc Lacu, unde se nevoieşte timp de 15 ani. Pleacă, apoi, la Mănăstirea Esfigmen, unde rămâne patru ani, timp în care primeşte numele de călugăr Antipa și este hirotonit diacon.
În anul 1860, se reîntoarce în Moldova și vieţuieşte în diverse mănăstiri din apropierea Iașiului. În anul 1865, pleacă la Mănăstirea Varlaam, situată pe o insula din Lacul Ladoga, unde rămâne timp de 17 ani. Pentru că sfaturile sale duhovniceşti sunt foarte preţuite, este hirotonit preot.
În timpul unei rugăciuni, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului s-a ridicat cu zgomot în aer şi i s-a aşezat pe piept. Atunci, Sf Antipa a ştiut că i se apropie sfârşitul. În timp ce ucenicul său îi citea Acatistul Maicii Domnului, Sfântul a trecut la cele veşnice la vârsta de 66 de ani, la 10 ianuarie 1882. Îşi doarme somnul de veci în gropniţa Mănăstirii Varlaam.
Părticele din sfintele sale moaşte se află la Mănăstirea Christiana din București, la Biserica Rusă din București, la Mănăstirea Suruceni, din Basarabia, unde se afla „brațul drept” al acestuia, la Mănăstirea Valaam, din Rusia, în Bisericuța Sfinților Serghie și Herman.
Povăţuitor preaînţelept al călugărilor şi înger pământesc te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Părinte Antipa, înfrânându-ţi trupul cu nepătimirea şi luminând inimile credincioşilor cu strălucirea virtuţilor tale. Pentru aceasta te-ai făcut locaş preacinstit al Sfântului Duh şi în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale de la Dumnezeu, pe Care roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.
Peste pământ arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfântul Munte în Athosul de la miazănoapte, Valaam. O, Sfinte Părinte Antipa, mult lăudatule, asemenea mult minunaţilor bătrâni ai Moldovei te-ai făcut; şi acum, locuind în slava cerescului Valaam, roagă-L pe Hristos Dumnezeul nostru să ne povăţuiască pe calea îngerească.