Ortodoxe: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica
Greco-catolice: DUMINICA 4 DIN POST (a Sf. cuv. Ioan Scărarul). Sf. ep. m. Antipa al Pergamului
Romano-catolice: † DUMINICA a 2-a a Paştelui; Ss. Stanislau, ep. m.; Gemma Galgani, fc.
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în București, pe 7 octombrie 1787, potrivit crestinortodox.ro. La vârsta de 20 de ani ajunge la mănăstirea Cernica. La cererea duhovnicului său, tânărul Constantin devine monahul Calinic. La mănăstirea Cernica a fost ieromonah, preot și stareț timp de 31 de ani. Refuzând să fie mitropolit al Ungrovlahiei, a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Râmnicului. Acesta episcopie funcționa la Craiova și fusese mutată în urmă incendiului din 1847. Reclădind catedrala episcopală de la Râmnicu-Vâlcea, s-a mutat aici în 1857, unde a păstorit până în 1868.
Printre înfăptuirile sale de seama se numără și Mănăstirea Frasinei, lăcaşul de cult unde nu au acces femeile. Potrivit Tradiției, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frasinei o bornă: „Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor„.
Sfântul Calinic a înființat o tipografie în anul 1861, la Râmnic. La acesta tipografie a tipărit cărți de cult și multe dintre lucrările sale. A fost îngropat la Mănăstirea Cernica, în tinda Bisericii „Sfântul Gheorghe“. Moaștele Sfântului Calinic se află la mănăstirea Cernica.
De Dumnezeu purtătorule, părintele nostru Calinic, povăţuitorule al călugărilor, podoaba cuvioşilor şi lauda arhiereilor, ajutătorule al celor din nevoi şi făcătorule de minuni!
Cu nevoinţele tale chip de sfinţenie te-ai arătat, iar acum cu îngerii în ceruri te veseleşti; cu care roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască nouă vindecare grabnică și mântuire.
Citeste si ÎPS Calinic le INTERZICE preoţilor din Suceava să mai ceară bani pentru serviciile religioase
Cu întărire Dumnezeiască împărtăşit fiind, părinte, goneşte întunericul sufletului meu, ca să laud după cuviinţă lupta ta cea bună împotriva nevăzuţilor vrăjmaşi, a patimilor trupului şi a lumeştilor deşertăciuni.
Primeşte, preasfinte, cântarea şi rugăciunea noastră, a celor nevrednici și aflați la vremuri de mari încercări şi caută din înălţimea cerului spre cei ce cu credinţă şi cu dragoste cinstesc sfântă pomenirea ta. Amin!