Calendar ortodox 12 aprilie 2024. Biserica îl cinstește vineri, 12 aprilie, pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, născut în anul 334 într-un sat din zona Buzăului. Tradiția spune că în primăvara anului 372, a treia zi de Paște, ostașii lui Athanaric i-au prins pe preotul Sansala pe fericitul Sava, i-au legal și i-au bătut. Soldații au vrut să îi covingă pe cei doi să se închine idolilor și să mănânce cele jertfite lor. Sfântul Sava a fost condamnat la moarte prin înecare și a murit la vârsta de 38 de ani.
Moaștele sale au fost luate de creștini și de preotul Sansala și le-au ascuns. Ulterior, ele au fost „trecute din țara barbară în România”, adică din Imperiul Roman la episcopul Ascholius al Tesalonicului, de origine din Capadocia.
Sfântul Mucenic Sava de la Buzău a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la 20 iunie 1992.
Năvălitorii au încearcat să-i convingă pe aceşti doi bărbaţi credincioşi să se lepede de Hristos şi să se închine idolilor. Sfântul Sava s-a dovedit dârz şi neînduplecat în mărturisirea credinţei creştine, fiind în cele din urmă osândit la moarte prin înecare în râul Musia (Buzăul de azi).
După o vreme, Sfântul Vasile cel Mare i-a scris guvernatorului provinciei Sciţia, pe care îl ruga să trimită în Capadocia moaşte de sfinţi. Au fost trimise atunci moaştele Sfântului Mucenic Sava, însoţite şi de o scrisoare a episcopului Tomisului, Sfântul Bretanion, în care era descris martiriul sfântului.
Tot în această zi sunt pomeniți și Sfântul Vasile, episcopul cetății Pariei din Asia Mică, Sfântul Neofit Zăvoratul, Cuvioasa Antuza, Sfinții Mucenici Dima și Protion, Cuvioșii Mucenici Mina, David și Ioan, Cuviosul Părintelui nostru Acachie cel Nou, Cuviosul Isaac Sirul și Sfântul lerarh Zenon Marturisitorul, episcopul Veronei, potrivit crestinortodox.ro.
Sfântul Ierarh Vasile Mărturisitorul a fost episcop în Parion, oraş din Misia mică, regiune aflată în nord-estul Asiei Mici, situată pe coasta sudică a Mării Marmara.
A fost ales ierarh pentru faptele sale bune şi pentru viaţa cea plăcută lui Dumnezeu. A mărturisit dreapta credinţă în vremea tulburărilor iscate de curentul iconoclast, iar pentru acest lucru şi-a dus viaţa în mari necazuri, primejdii şi strâmtorări.
Romano-catolice
Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m.