Calendar ortodox 12 aprilie 2025. Sfântul Mucenic Sava de la Buzău s-a născut în anul 334 într-un sat din Buzău. El și părintele lui duhovnicesc, preotul Sansala converteau la creștinism pe daco-romanii care trăiau pe aceste meleaguri dar și pe goții și barbarii închinători la idoli care treceau și sălășuiau prin zonă mai multă sau mai puțină vreme.
Perioada Postului Mare este privită în mod special de către credincioși și de către biserică. Drept dovadă stau toate pomenirile care au loc în Postul Paștelui în fiecare săptămână. Fiecare duminică are o denumire, iar sâmbetele sunt dedicate pomenirii morților.
În Postul Mare toate slujbele săvârșite sunt aparte, mai sobre și îndemnând la căință. În timpul postului, Sf. Liturghie se săvârșește numai sâmbăta, când sunt pomenirile adormiților, duminica și de Bunavestire, pe 25 martie. În celelalte zile ale săptămânii se face doar Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.
Există și obiceiul de a se da sărindare în Postul Paștelui, adică pomelnice pentru cei morți, dar și pentru cei în viață, timp de 40 de zile.
Din punct de vedere liturgic, sâmbetele din Postul Mare în care se face pomenire generală a morților sunt sâmbetele a doua, a treia și a patra. În practică însă, parastase în Postul Paștelui se fac de fapt în fiecare sâmbătă, cu excepția ultimeia (Sâmbăta Mare).
Alături de parastasele obligatorii de după înmormântare, sâmbetele de pomenire a celor adormiți au fost stabilite pentru a întări legătura cu cei trecuți la cele veșnice. În sâmbetele morților, creștinii vin la biserică cu diverse bunuri de binecuvântat și de împărțit de pomană, se roagă și aprind lumânări. Prin parastasele Postului Mare fiecare om se alătură celor adormiți și se roagă împreună cu aceștia în fața lui Dumnezeu.
Sâmbetele din Postul Paștelui în care se fac pomeniri încep cu Sâmbăta Sfântului Teodor și se sfârșesc cu Sâmbăta lui Lazăr (Moșii de Florii). După Sâmbăta lui Lazăr, începând cu Floriile și până la Duminica Tomii nu se fac parastase.
În această zi, numită popular și „Sâmbăta lui Lazăr”, se coc și se împart tot felul de plăcinte și pâinici.
Ortodoxe
Sf. Mc. Sava de la Buzău
Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion
Greco-catolice
Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău
Romano-catolice
Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m.
Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este pomenit de Biserică în ziua de 12 aprilie.
Sfântul Sava s-a născut într-un sat din zona Buzăului. În timpul sărbătorilor Sfintelor Paşti, ostaşii regelui got Athanaric, care a dezlănţuit o masivă campanie de persecuţii împotriva creştinilor, au intrat în satul lui Sava şi l-au luat captiv pe acesta împreună cu preotul satului, Sansala.
Năvălitorii au încearcat să-i convingă pe aceşti doi bărbaţi credincioşi să se lepede de Hristos şi să se închine idolilor. Sfântul Sava s-a dovedit dârz şi neînduplecat în mărturisirea credinţei creştine, fiind în cele din urmă osândit la moarte prin înecare în râul Musia (râul Buzău astăzi).
Sfântul Mucenic Sava a fost aruncat în râu şi a murit la vârsta 38 de ani, mărturisindu-l pe Hristos. Martiriul său a avut loc la 12 aprilie 372. Moaştele Sfântului Sava au fost luate de creştini şi de preotul Sansala şi ascunse.
După o vreme, Sfântul Vasile cel Mare i-a scris guvernatorului provinciei Sciţia, pe care îl ruga să trimită în Capadocia moaşte de sfinţi. Au fost trimise atunci moaştele Sfântului Mucenic Sava, însoţite şi de o scrisoare a episcopului Tomisului, Sfântul Bretanion, în care era descris martiriul sfântului.
Sfântul Mucenic Sava de la Buzău a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la 20 iunie 1992.
* Sfântul Ierarh Vasile Mărturisitorul a fost episcop în Parion, oraş din Misia mică, regiune aflată în nord-estul Asiei Mici.
A fost ales ierarh pentru faptele sale bune şi pentru viaţa cea plăcută lui Dumnezeu.
Sfântul Ierarh Vasile a mărturisit dreapta credinţă în vremea tulburărilor iscate de curentul iconoclast, iar pentru acest lucru şi-a dus viaţa în mari necazuri, primejdii şi strâmtorări, „mutându-se din loc în loc, dar păzind neschimbate părinteştile dogme, iubind dreapta credinţă, iar adunările celor răucredincioşi urându-le. Şi plăcând lui Dumnezeu în toate, a adormit cu pace întru Domnul”.
La 12 aprilie în calendarul ortodox 2025 mai sunt pomeniți: