Calendar ortodox 12 martie 2024. Sfântul Teofan Mărturisitorul este sărbătorit marți, pe 12 martie 2024 în Calendarul ortodox. Acest sfânt s-a născut de Bobotează. El a avut părinți creștini, pe Isaac și Teodotia. Tatăl lui a murit pe când el avea doar 3 ani.
Pe când avea 12 ani, Sfântul Teofan s-a logodit cu fiica unui senator, iar nunta a avut loc atunci când vârsta le permitea să se căsătorească.
După ce a murit socrul lui, Sfântul Teofan a împărțit averea săracilor și a intrat în monahism împreună cu soția sa. Soția lui s-a călugărit la Mănăstirea Princhipos și a fost botezată cu numele „Irina”. El s-a călugărit la Mănăstirea Polihroniu din ținutul Sigrana. Sfântul Teofan a refuzat mai mult timp să conducă mănăstirea, dar apoi a ajuns în insula Calonim, acolo unde a ales să ridice el însuși o mănăstire.
Calendar ortodox 12 martie 2024. Sfântul Teofan a fost adus la Constantinopol și a fost aruncat în temniță atunci când erezia iconoclastă a izbucnit. El a zăcut întemnițat timp de doi ani, iar apoi împăratul Leon Armeanul l-a exilat în insula Samotrace. După ce a ajuns în acest loc, Sfântul Teofan nu a mai trăit mult. A mai trăit doar 23 de zile, iar apoi a plecat la cele sfinte, conform crestinortodox.ro
Sărbători religioase 12 martie 2024
Ortodoxe
Sf. Cuv. Teofan Mărturisitorul; Sf. Ier. Grigorie Dialogul, episcopul Romei; Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog
Duminica a 2-a din Post
Greco-catolice
Duminica 2 din Post. Sf. cuv. Teofan; Sf. papă Grigore Dialogul
Romano-catolice
Duminica a 3-a din Post
Ss. Inocenţiu I, pp.; Alois Orione, pr.; Maximilian, m.
Calendar ortodox 12 martie 2024. Sfântul Simeon Noul Teolog este și el celebrat pe 12 martie 2024, conform Calendarului ortodox. El s-a născut în anul 949 în cetatea Galate din Paflagonia din Asia Mică. El a crescut la Constantinopol până la vârsta de 11 ani și a fost pregătit de tatăl său pentru a profesa ca avocat.
La vârsta de doar 14 ani l-a întâlnit pe Cuviosul Simeon Evlaviosul la Mănăstirea Studion, iar pe când a avut 27 de ani a îmbrățișat credința deplină în Hristos și a fost călugărit la Mănăstirea Sfântul Mamant din Constantinopol. Apoi, după puțin timp, a fost hirotonit preot.
În tradiția populară există credința că marțea există trei ceasuri rele, spre seară, patronate de Marte, care punea la grea încercare pe cei care nu știau să își apere bunurile, banii și casa sau familia
Cu timpul, marțea a căpătat conotații negative, și țăranii nu semănau niciodată în această zi, că să nu își strice recoltele. Era și o vorbă: ‘marțea nu-i de spor, nici de ajutor!’
Totodată, în zilele de marți ne putem ocupa de lucrurile care necesită curaj și care presupun anumite riscuri, deoarece energia lui Marte ne vă ajută să trecem peste greutăți.
Pe de altă parte, ceea ce se discută lunea, este bine să fie parafat marțea, astfel încât afacerea să meargă bine toată săptămâna.
Era și o vorbă: ”marțea nu-i de spor, nici de ajutor!” Ba chiar era personificată în bărbat această zi și i se spunea Marțolea, un om rău, care nu făcea decât stricăciuni.