Ortodoxe: Sfântul Ioan Gură de Aur
Greco-catolice: Sf. aep. Ioan Gură de Aur al Constantinopolului
Romano-catolice: Sf. Augustina (Livia), călug.
Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia, în perioada cuprinsă între anii 344 și 354. A fost botezat la vârsta de 20 de ani. După moartea patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh.
Ca patriarh, Ioan Gură de Aur a reformat cetatea și clerul, care se aflau într-o mare stare de decădere. De asemenea, a introdus traiul modest, renunțând inclusiv la luxul reședinței episcopale.
Unul dintre cei mai aprigi dușamni ai săi a fost Teofil de Alexandria, iar conflictul dintre ei a început după ce când Ioan Gură de Aur i-a primit la el pe Frații Lungi, care fuseseră alungați din Egipt de patriarhul Teofil. Frații Lungi îi adresaseră lui Ioan o plângere împotriva lui Teofil, dar acesta a ignorat-o.
Împărăteasa Eudoxia îl convoacă pe Ioan într-un sinod pentru a-i da șansa să se dezvinovățească de acuzele aduse, însă Ioan nu se prezintă la sinod. Drept pedeapsă, este exilat în Bitinia, dar ulterior este rechemat în scaun. După revenire, Sfântul Ioan critică din nou dezmățul din jurul unei statui de argint ce o înfățișa pe Eudoxia.
De data asta, împărăteasa dă poruncă să fie alungat din scaun și surghiunit. Nu rezistă, însă, călătoriei și trece la cele veșnice pe 14 septembrie 407, la Comana în Pont, scrie crestinortodox.ro
Moaștele sale au fost aduse la Constantinopol și așezate în Biserica Sfinților Apostoli în 438. În anul 1204, în timpul Cruciadei a IV-a, moaștele Sfântului Ioan au fost depuse în catedrala Sfântul Petru din Roma. După 800 de ani, Biserica Romano Catolică a înapoiat moaștele Bisericii Ortodoxe.
În anul 1997, Biserica Ortodoxă Română a primit o părticică din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, care se află în prezent la Catedrala Mântuirii Neamului.
O, luminătorule a toată lumea, preabunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor necăjiți, sărguiește degrab a ne ajuta; izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică.
Citeste si Cea mai puternică rugaciune pentru sănătate. Ce să spui când eşti în suferinţă!
Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dăruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înălțimea gândului smerit, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire. Amin.