Ortodoxe
Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon şi Apolonie
Greco-catolice
Sf. m. Tirs, Leuchie, Calinic, Filimon, Apolloniu şi Arian; Sf. Ioan al Crucii
Romano-catolice
Sf. Ioan al Crucii, pr. înv.
Sfinţii Mucenici Tirs, Calinic, Filimon şi Apolonie, pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 14 decembrie, erau originari din Bitinia, provincie romană aflată în partea de nord-vest a Asiei Mici.
Au trăit în timpul împăratului roman Deciu (249-251).
Sfântul Tirs a mărturisit credinţa în Hristos în faţa guvernatorului Nicomidiei, deşi nu era încă botezat, fiind doar catehumen, adică unul dintre cei care erau pregătiţi pentru botez prin învăţarea adevărurilor de credinţă. Ajuns în faţa demnitarului, care era un înverşunat prigonitor al creştinilor, l-a întrebat dacă i se poate adresa liber sau trebuie să se supună poruncilor sale, fără a scoate vreo vorbă.
Guvernatorul i-a răspuns liniştit că este voie, cu atât mai mult dacă voieşte să vorbească spre folosul obştii. Sfântul Tirs i-a spus atunci că ce poate omul să vorbească cu mai mult folos decât despre ce foloseşte sufletului. Căci prigonitorul de creştini a fost văzut aducând multora necazuri, durere şi pagubă de mântuire, atrăgându-i într-un mod ticălos spre rătăcirea păgână.
Cu îndrăzneală vorbind, Sfântul Tirs l-a întrebat pentru care motiv, lăsând pe Ziditorul cerului şi al pământului şi a tot neamul omenesc, luptă pentru închinarea la idoli, toată grija demnitarului fiind ca să-i oblige pe oameni să se închine acestora.
În urma celor spuse, Sfântul Tirs a fost acuzat că este bolnav de creştinătate şi a fost chemat să se supună poruncii împărăteşti şi să jertfească zeilor, iar de nu, la cuvintele sale cele nepotrivite, va afla răspuns prin chinurile care îl aşteaptă.
A fost închis şi supus la torturi, dar pentru că în chip minunat a trecut prin încercări care nu pot fi îndurate în chip firesc, l-a adus la credinţa creştină pe un slujitor al unui templu roman, cu numele Calinic, om înţelept şi de neam, care era cinstit ca un zeu de către elini.
Acesta, văzând minunile făcute prin Sfântul Mucenic Tirs, a început să cunoască neputinţa zeilor săi şi primind în inimă căldura dreptei credinţe, spunea în sine: „Dumnezeule cel mărturisit de Tirs, care faci minuni preaslăvite şi minunate, Tu şi pe mine mă primeşte ca pe un ostaş de curând ales şi mă întăreşte şi pe mine împotriva celor ce vrăjmăşesc adevărul Tău” (Vieţile Sfinţilor).
Au fost ucişi amândoi, Sfântul Calinic fiind decapitat, iar Sfântul Tirs a fost condamnat să fie tăiat cu un fierăstrău, dar înainte ca această din urmă tortură să fie aplicată şi-a dat sufletul său în pace, nevătămat. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).
Oamenii, sfătuiţi să meargă la biserică şi să renunţe la poftele trupeşti
În această perioadă, spun preoţii, credincioşii trebuie să se abţină de la multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce. Ei trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă des la biserică şi să se împace cu persoanele certate. Nu în ultimul rând, oamenilor le sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că acestea dau naştere păcatului. Poftele trupeşti pot fi biruite doar prin post şi rugăciune.