Ortodoxe: Cuviosul Auxentie
Greco-catolice: Sf. cuv. Auxențiu; [Sf. Chiril și Metodiu – patronii Europei]
Romano-catolice: Ss. Ciril, călug. , şi Metodiu, ep., patroni ai Europei; Valentin
Cuviosul Auxentie a fost nobil la curtea împăratului bizantin Teodosie cel Mic. Acesta decide să devin călugăr, dar nu merge la mănăstire, ci alege să se retragă într-o chilie de pe munte, lângă Calcedon.
Ca să se apropie de Dumnezeu, alege să se izoleze și se supune la mari nevoințe. Nişte păstori i-au descoperit, însă, ascunzişul şi le-au povestit locuitorilor din satele învecinate despre viața exemplară a sfântului. Prin urmare, oameni copleșiți de probleme trupești sau sufletești au început să-l caute.
Sfântul Auxentie a vindecat mulți orbi, leproși, ologi și demonizați, potrivit crestinortodox.ro Nu a vrut, însă, ca oamenii să-i atribuie minunile pe care le lucra Dumnezeu prin el, de aceea le cerea tuturor celor care îi însoțeau pe bolnavi fie să se roage lui Dumnezeu împreună cu el, fie se ruga deasupra bolnavului rostind cuvintele „Te vindecă pe ține Domnul și Dumnezeul nostru lisus Hristos”.
Sfântul Auxentie s-a mutat la Domnul în anul 470.
Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Auxentie. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri. Amin!
Citeste si Constantin Dulcan, despre regula celor 7 ore de somn şi rugăciunea rostită de 7 ori pe zi