Ortodoxe: Sfânta Cuvioasă Nina
Greco-catolice: Sf. cuv. m. din Sinai și Rait
Romano-catolice: Ss. Felix de Nola, pr. m.; Ioan-Anton Farina, ep.
Sfânta Nina s-a născut în jurul anului 290, în Capadocia, potrivit crestinortodox.ro. Era rudă cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Când a împlinit 12 ani, tatăl ei a decis să plece în pustietate, iar mama ei a luat hotărîrea să-şi dedice viaţa oamenilor sărmani şi celor suferinzi, astfel încât Nina este dată în grija stareței Niofora.
Cu binecuvântarea episcopului Iuvenalie, pleacă din Ierusalim către Armenia. În anul 315 ajunge în Mtskheta, locul în care, potrivit celor mărturisite de stareța Niofora, s-ar afla „Cămașa lui Hristos“. Nina a început să se roage Fecioarei Născătoare de Dumnezeu să o învrednicească să se închine sfântului veșmânt. În urma acestor rugăciuni, Maica Domnului i s-a arătat în vis, i-a pus în mână o cruce pentru a o apăra de vrășmași și i-a poruncit să meargă în Georgia să predice Evanghelia și să găsească sfânta cămașă. Când s-a trezit, Sfânta Nina a văzut că ținea în mână, cu adevărat, acea cruce. Cu ajutorul acestei Sfinte Cruci, Sfânta Nina a predicat Evanghelia.
Această cruce se află în prezent în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Sion.
Sfânta Nina a trecut la cele veșnice pe data de 14 ianuarie 338 şi îşi doarme somnul de veci la Mănăstirea Bodbe din Kakheti.
Sfânta Nina a săvârșit numeroase minuni: a convertit la creștinism pe conducătorul sinagogii din Abiatar, a scos demonii din soția împăratului Miran, i-a redat vederea împăratului Mirian. Cea din urmă minune îl face pe împăratul Mirian să renunțe la a se mai închina la idoli.
O, atotlăudată și preaminunată Nina, cea întocmai cu Apostolii, mare podoabă a Bisericii dreptmăritoare și laudă cinstită a poporului ivirean, cea care întreaga țară georgiană cu învățătura dumnezeiască a Evangheliei ai luminat; cu faptele apostolești ai învins vrăjmașul mântuirii noastre, cu munca și rugăciunile ai sădit aici grădina lui Hristos, care a dat roade multe.
Prăznuind sfântă amintirea ta, ne înfățișăm cinstitului tău chip și cu evlavie sărutăm atotlăudatul dar dat ție de Maica Domnului – Crucea de minuni făcătoare, pe care ai înfășurat-o cu părul tău prețios, și te rugăm cu umilință ca pe o veșnică ocrotitoare a noastră: de toate relele și scârbele păzește-ne, pe dușmanii Bisericii Sfinte a lui Hristos și pe potrivnicii evlaviei înțelepțe ște-i, turma ta ocrotește-o și roagă-L pe Atotbunul Dumnezeu și Mântuitorul nostru, în fața Căruia te afli, pace țării noastre să dăruiască, oamenilor viață îndelungată și spor în tot lucrul bun și mijlocește pentru noi să ne primească în Împărăția Sa cerească, unde toți sfinții laudă Preasfânt numele Lui, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.