Ortodoxe: Sfântul Nicodim Aghioritul
Greco-catolice: Sf. ap. Aquila, din cei 70; Sf. aep. Iosif Mărturisitorul
Romano-catolice: Sf. Camil de Lellis, pr.
Sfântul Nicodim Aghioritul s-a născut în anul 1749 în orașul Naxos, situat în sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee, potrivit crestinortodox.ro. La vârsta de 16 ani este trimis la Smirna, pentru a deprinde învățătura dascălului Ierotei. Aici a învățat latină și franceză, devenind un bun cunoscător al Sfinților Părinți, al aghiografiei și sfintelor canoane.
La 26 de ani, după câteva vizite în Sfântul Munte, decide să intre în monahism, la Mănăstirea Dionisiu. După doi ani de ascultare, este tuns rasofor și primește numele de Nicodim. Ia hotărârea să se dedice întrutotul rugăciunii, așa că părăsește Mănăstirea Dionisiu și se retrage într-o chilie aproape de Haries. Dorește să intre în obștea Cuviosului Paisie Velicikovski, însă, din cauza unei furtuni, nu reușește să ajungă în Moldova. Ia această întâmplare ca pe un semn că Dumnezeu avea alt plan cu el și merge să viețuiască într-o chilie din Capsala, din zona pustnicească între Karies și Mănăstirea Pantocrator, unde va copia multe manuscrise. Apoi se retrage într-o insulă aproape pustie lângă Eubeea.
Aici, la cererea vărului său, Episcopul Ierotei din Euripos, Sfântul Nicodim a scris „Manualul sfaturilor bune„, sau „Paza celor cinci simțiri„. El învață cum se poate dezrobi mintea de înlănțuirea plăcerilor simțurilor. Revine în Sfântul Munte și i se încredințează traducerea și editarea operelor complete ale Sfântului Simeon Noul Teolog. A redactat și un „Îndreptar de spovedanie” care este folosit regulat în Biserica Greacă de azi. Ieromonahul Agapie din Peloponez i-a propus Sfântului Nicodim să traducă o antologie a Sfintelor Canoane. După doi ani de muncă a terminat această operă, pe care a numit-o „Pidalion”.
A trecut la cele veșnice pe 14 iulie, 1809.
O, Dumnezeul meu, când se va înarma inima mea cu arma răbdării? Când voi trece prin ispită fără a-mi tulbura inima, ca să dau bucurie Dumnezeului meu? O, iubitele mele suferinți ce mă faceţi asemenea Domnului meu Iisus, Cel ce a pătimit pentru mine! O, Iisuse, singura viaţă a sufletului meu! Ajunge-voi oare a odihni între mii de suferinţe pentru mărirea Ta? Voi fi fericit, dacă în mijlocul focului necazurilor mă voi aprinde de dorinţa de a suferi chinuri mai mari!