Ortodoxe: Sfântul Mucenic Isidor din Hios
Greco-catolice: Sfântul Mucenic Isidor din Hios
Romano-catolice: Sfântul Apostol Matia
Sfântul Isidor s-a născut în Alexandria şi a fost era marinar în flota de război a împăratului Deciu (249-251). Sfântul Isidor trăia în rugăciune, post și înfrânare. După un timp, a venit poruncă de la împărat ca orice soldat creştin să se închine idolilor. Isidor a fost pârât că este creștin și a fost chemat la judecată în fața tribunului Numerian.
Isidor a refuzat, însă, să aducă jertfă idolilor și, drept pedeapsă, i s-a tăiat limba. În chip miraculos, chiar şi fără limbă, sfântul a continuat să-L mărturisească pe Hristos. Isidor a fost condamnat la moarte prin tăierea capului.
Trupul mucenicului Isidor a fost luat pe ascuns de prietenul său Antonie și îngropat la marginea orașului. Credincioasa Mironia, o creștină bogată din Efes, l-a mutat într-un loc deosebit. După încetarea persecuției împăratului Deciu, aceasta a construit o biserică chiar peste moaștele mucenicului, în amintirea și în numele lui.
Citeşte şi CALENDAR ORTODOX MAI 2020. Sărbători religioase în MAI 2020
Tradiția din insula Hios ne spune că îngrozitoarea tortură și decapitarea s-au petrecut într-o livadă de arbori de mastic. Asistând la moartea martirică a Sfântului Isidor, acești arbori de mastic „s-au întristat” mult și au început să „plângă cu lacrimi” din cunoscuta rășină de mastic. De atunci, evlavioșii locuitori ai insulei Hios l-au recunoscut ca patron spiritual al lor pe Sfântul Mucenic Isidor și au început să considere copacul de mastic și rășina acestuia drept daruri de mult preț ale insulei lor.
Tot astăzi este prăznuit şi Sfântul Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului (sec. VIII). Moaștele sale, izvorâtoare de mir au fost aduse la Constantinopol în timpul împăratului Nichifor (802-811), când arabii atacau insula. Datorită numeroaselor minuni care se săvârșeau lângă racla cu cinstitele sale moaște, s-a construit o biserică în numele Sfântului Mucenic TerapontBottom of Form.
Cel ce S-a smerit şi S-a sărăcit pentru bogăţia milostivirii şi a răbdat de bunăvoie Crucea şi moartea, ca un bun pentru noi, văzându-te pe tine, Isidore, de trei ori fericite, că ai răbdat vitejeşte moarte pentru Dânsul, te-a făcut împreună moştenitor împărăţiei Lui.
Izvoarele sângiurilor tale după lege vărsându-se pe pământ, Isidore, au roşit ţie haină în ceruri, ţesută frumos cu harul; cu care acum fiind îmbrăcat stai înaintea lui Hristos preafericite, în cămările de Mire cele cereşti, purtătorule de cunună mucenice mărite.
Ca unul ce ai îndrăzneală către Hristos, nu înceta a te ruga Isidore, să mântuiască de supărări, de valuri şi de nevoi şi de patimi pe cei ce săvârşesc după vrednicie sfinţită pomenirea ta; şi cerând mântuire sufletelor, învredniceşte-i moştenirii, de trei ori fericite.