Ortodoxe: Sfântul Mucenic Isidor
Greco-catolice: Sf. m. Isidor din Chios
Romano-catolice: SF. MATIA, ap
Sfântul Isidor s-a născut în Alexandria și a fost conducător în armata împăratului Deciu (249-251), scrie crestinortodox.ro. Un ostaş îl pârăşte comandantului armatei că este creștin. În urma denunţului, lui Isidor i s-a cerut să renunțe la credința creștină și să jertfească idolilor. Pentru că refuză cu îndârjire, i se taie limba. Dar chiar şi fără limbă, Isidor Îl mărturisea pe Hristos.
A fost condamnat la moarte în anul 251 prin tăierea capului, apoi trupul lui a fost aruncat într-o fântână. Ulterior, trupul lui a fost recuperat de către un prieten de-ai lui și îngropat cu mare cinste.
La mormântul său au avut loc nenumărate tămăduiri. Câteva sute de ani mai târziu, Sfântul Grigorie de Tours atestă faptul că la mormântul Sfântului Isidor se putea admira o biserică foarte frumoasă, inclusiv puțul în care trupul Sfântului fusese aruncat.
Mucenicul Tău, Doamne, Isidor, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru.; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Sfinte Mucenice Isidor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu rugăciunile tale, mucenice al lui Hristos, Isidore, dă-mi mie lumină din cer şi har ca să laud pomenirea ta cea cinstită, fericite.
Citeste si Învățăturile Părintelui pustnic Cleopa. Ce trebuie să faci atunci când mergi la Biserică
Sfinte Mucenice Isidor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu totul ţi-a fost către Dumnezeu inima şi sufletul, mucenice Isidore, căci ai avut şi viaţă preacurată, nevoindu-te ca un mucenic.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Îndreptându-ţi sufletul după lege, fericite Isidore, ca o avuţie nerăpită ai ţinut credinţa cea mântuitoare nestrămutată, preafericite.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cu adevărat născând pe Dumnezeu cel din fire, chiar te numeşti Născătoare de Dumnezeu, purtând cu adevărat şi numire de potriva dumnezeieştii naşteri, Preacurată. Amin.