Ortodoxe: Sfânta Cuvioasă Parascheva
Greco-catolice: Sf. m. Nazarie, Ghervasie, Protasie și Celsie; Sf. cuv. ep. Cosma al Maiumei
Romano-catolice: Sf. Calist I, pp. m.
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol, scrie crestinortodox.ro. La vârsta de 10 ani, Cuvioasa a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). În acel moment, a decis să-și dăruiască hainele săracilor.
După o vreme, se retrage în pustie. După ce a văzut Ierusalimul, s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului.
Într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus în vis să se reîntoarcă în locurile părintești, unde ar fi urmat să-şi aştepte sfârşitul. Din Constantinopol s-a îndreptat spre Epivat, iar aici, împăcată cu sine, cu oamenii și cu Dumnezeu, și-a dat sufletul.
A fost îngropată că o străină. Se spune că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au aruncat la țărm, iar un sihastru care trăia acolo a rugat niște creștini să-l îngroape creştineşte. Săpându-i groapa, aceştia au descoperit trupul Preacuvioasei neputrezit și plin de mireasmă. Au pus alături de ea și trupul corăbierului.
În noaptea următoare, unuia din creștinii care săpaseră groapă i s-a arătat în vis Cuvioasa Parascheva, care l-a mustrat că nu i-a scos din groapă. Aşa că bărbatul a luat trupul Cuvioasei din mormânt și l-a așezat în biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia. Bolnavii care se rugau lângi sfintele sale moaşte aveau parte de vindecări miraculoase.
Mai târziu, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în Bulgaria, la Târnovo. După câţiva ani, când Bulgaria cade sub ocupația turcilor, iar bisericile sunt transformate în moschei, moaştele Sfintei sunt mutate la Vidin. În anul 1398, moaștele Sfintei Parascheva ajung la Belgrad.
În 1521, sultanul Suleiman Magnificul cucerește Belgradul. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt duse la Constantinopol. Au fost răscumpărate de la turci de Patriarhia Ecumenică. Domnitorul Vasile Lupu, ctitorind la Iași biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, a făcut demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol ca moaștele Sfintei Parascheva să fie strămutate la Iași.
Racla ajunge în Moldova pe 14 octombrie 1641 şi este aşezată în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi“. În anul 1887, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în Catedrala mitropolitană din Iași.
Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.
Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.
Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.
Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!