Ortodoxe: Adormirea Maicii Domnului
Greco-catolice: ADORMIREA MAICII DOMNULUI
Romano-catolice: † ADORMIREA MAICII DOMNULUI; Ss. Tarciziu, m.; Iacint, pr.; Stanislau Kostka, călug.
Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger că, în curând, se va muta din această viață: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viață cea nemuritoare“.
După ce Fecioara Maria le-a cerut iertare tuturor, a plecat la ceruri. Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi sufletul ei cel sfânt. Atunci s-au petrecut multe minuni: orbii au început să vadă, surzii să audă, ologii să meargă și toţi bolnavii s-au vindecat.
Trupul a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în chip tainic spre lăcașurile cerești. Tradiția mărturisește ca Toma sosește la Ierusalim în a treia zi după înmormântarea Maicii Domnului. Dorind să cinstească trupul ei, Apostolii au deschis mormântul. Acesta era, însă, era gol. Trupul Fecioarei Maria a fost ridicat la ceruri de Fiul ei.
Preasfântă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare, depărtează de la noi, păcătoşii şi nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, nerecunoştinţa, lenevirea şi toate gândurile cele rele şi viclene, urâte şi defăimătoare. Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase şi de la sufletele noastre cele întinate şi de la mintea noastră cea întunecată.
Stinge văpaia patimilor noastre şi ne ajută, că neputincioşi suntem. Fereşte-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene şi de toate faptele cele rele, din noapte şi din zi, şi ne izbăveşte de ele. Că preabinecuvântat şi preamărit este numele tău cel sfânt, în cer şi pe pământ, în vecii vecilor. Amin.