Ortodoxe: Sfântul Pavel Tebeul
Greco-catolice: Sf. cuv. Pavel din Teba; Sf. cuv. Ioan Colibașul
Romano-catolice: Ss. Arnold Janssen, pr.; Arsenie, pustnic
Sfântul Pavel Tebeul, considerat primul pustinic al ortodoxiei, a trăit în secolul al III-lea, scrie crestinortodox.ro. Dumnezeu îi descoperă Sfântului Antonie, după cinci ani petrecuţi în rugăciune în pustie, că în acest loc se află o persoană mai desăvârșită decât el.
Din dialogul cu Pavel aflăm că ajunge în pustie pentru a scăpa de mânia cumnatului său. Acesta voia să-l denunțe împăratului Deciu că este creștin, ar fi fost ucis şi, astfel, cumnatul ar fi moştenit toată averea familiei.
Timp de 70 de ani, Sfântul Pavel Tebeul a primit, în pustie, jumătate de pâine adusă de un corb. În ziua întâlnirii sale cu Antonie, corbul îi aduce o pâine întreagă. Luând sfinții acea pâine, se invitau unul pe altul ca s-o binecuvânteze și s-o rupă. Fericitul Pavel a apucat pâinea de o parte, iar cealaltă parte a pus-o în mâinile părintelui Antonie și îndată pâinea s-a frânt singură de la mijloc și fiecare și-a luat câte o bucată.
Sfântul Pavel Tebeul a trecut la cele veşnice la vârsta de 115 ani. Atunci, Sfântul Antonie s-a întors la mănăstirea sa, luând cu sine haina Sfântului Pavel care era împletită cu frunze de finic. Atât de mult cinstea acea haina, încât numai de două ori pe an se îmbrăca cu ea: la praznicul Sfintelor Paști și în ziua Cincizecimii.
Moaștele Sfântului Pavel Tebeul au fost aduse într-o mănăstire din Constantinopol, apoi, în anul 1240, acestea au fost mutate într-o biserică din Veneția. Astăzi, capul Sfântului Pavel Tebeul se află la Roma.
Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Pavel. Și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cerești daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui ce ți-a dat ție putere, slavă Celui ce te-a încununat pe tine, slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.