Ortodoxe: † Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sfântul Pahomie cel Mare;
Greco-catolice: Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare; Sfântul Arhiepiscop Ahile al Larissei, Taumaturgul.
Romano-catolice: Sf. Isidor Plugarul
Sfântul Iacob s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie credincioasă din Bucovina. La numai 12 ani, intră în viaţa monahală. Formarea sa duhovnicească este legată de obştea Mănăstirii Putna și a Sihăstriei Putnei, dar şi de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al cărui ucenic a fost.
În toamna anului 2014, unul dintre călugării Mănăstirii Putna, în vârstă de 20 de ani, a dezvoltat o complicație venoasă la piciorul drept, care a cauzat un ulcer trofic avansat, boală rară pentru asemenea vârstă, scrie doxologia.ro. Acest diagnostic a necesitat intervenție chirurgicală imediată. Însă complicațiile post‑chirurgicale nu au întârziat să apară, lucrurile degenerând într‑o semipareză a piciorului drept. După îndelungi exerciții de recuperare, piciorul și‑a recăpătat mobilitatea, dar ulcerul nu a dispărut.
Citeşte şi Rugăciuni puternice. Ce rugăciuni să spui când ai nevoie de un miracol. Cum se spun rugăciunile
După aproximativ jumătate de an, monahul a fost supus unei a doua intervenţii chirurgical. Ulcerul trofic, aflat într‑o stare avansată, a fost stabilizat, însă existența lui periclita și mai mult starea de sănătate a pacientului, prin distrugerea țesuturilor epidermice din zona gambei.
Odată cu scoaterea la lumină a moaștelor Sfântului Iacob Putneanul, piciorul bolnav a fost atins de sfintele moaște, făcându‑se rugăciune înaintea ctitorului putnean. După doar câteva zile, ulcerul s‑a vindecat singur, fără alt tratament medical, după o perioadă de un și jumătate de existență continuă.
O, Sfinte Ierarhe Iacob, cu inimi înfrânte, cu cugete smerite, înaintea ta venim şi te rugăm să mijloceşti pentru sufletele noastre. În viața ta pilda răbdării necazurilor şi a apărării dreptăţii, pilda slujirii şi a curăţiei le aflăm deplin. Cu smerenie şi credinţă, cu dragoste de aproapele şi cu fierbinte râvnă pentru Dumnezeu, ți-ai chivernisit viaţa de aici, câştigând şi pe cea veşnică, în care, împreună cu Maica Domnului și cu toți Sfinţii te bucuri acum.
Caută şi spre noi, nevrednicii, care din mijlocul neputinţelor şi al neştiinţei, din adâncul păcatului şi din nerodirea vieţii îţi strigăm: Precum viaţa ţi-ai pus-o pentru turma ta, şi acum mijloceşte pentru noi! Conducătorilor dă-le înţelepciune, păstorilor de suflete iubire jertfelnică, familiilor multă credinţă, copiilor dragoste de Dumnezeu şi de învăţăturile cele sfinte, tinerilor cumpătare şi curăţie, bătrânilor răbdare şi tuturor celor singuri şi deznădăjduiţi, celor tulburaţi de răutățile lumii, celor ce se luptă cu valurile ispitelor, dă-le putere cerească şi mângâiere sufletelor!
Precum în vremea vieţii tale ai ajutat pe cei săraci, şi acum ajută-ne cu puterea ta pe noi, cei săraci de virtuţi şi fapte bune! Precum atunci milostivirea ta ai revărsat-o peste popor, şi acum cere milă de la Domnul nostru Iisus Hristos, pentru rugăciunile Preasfintei Sale Maici şi pururea Fecioarei Maria și ale tuturor Sfinţilor, ca împreună să fim miluiţi şi să cântăm în Împărăţia Cerurilor: Slavă Ţie, Treime Sfântă, Dumnezeul nostru, slavă Ție în vecii vecilor!
Sfântul Pahomie s-a născut în Tebaida de Jos (Egipt) și a trăit în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337), scrie crestinortodox.ro. A fost soldat în armata împăratului Constantin, în faimoasa bătălie împotriva lui Maxenţiu. În vremea aceea era păgân. Primește Botezul și se retrage în pustia Tebaidei, alături de pustnicul Palamon. După zece ani de nevoințe, Sfântul Pahomie ajunge în Tabenisi, unde i se arată un înger care îi dăruieşte o tăbliță pe care se află înscrisă pravilă unei mănăstiri cu viață de obște. Acest înger i-a poruncit să întemeieze o astfel de mănăstire chiar în Tabenisi. Ceea ce Sfântul Pahomie va şi face.
Citeşte şi Rugăciuni pentru copii şi familie, folositoare sufletului
Pentru că numărul monahilor din mănăstire creşte, Pahomie este nevoit să mai întemeieze alte șase mănăstiri. Numărul ucenicilor lui a ajuns, astfel, la aproape șapte mii. Sfântul Pahomie este considerat întemeietorul vieții mănăstirești de obște. De asemenea, și metaniile (plecăciune până la pământ sau îngenunchere și ridicare însoțită de semnul Sfintei Cruci și de o rugăciune) sunt atribuite Sfântului Pahomie cel Mare.
A trecut la cele veșnice la vârsta de 55 de ani şi a fost îngropat în mănăstirea ctitorită de el.
Prefericite şi Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm ţie: du rugăciunea către milostivul şi iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salţi în bucurie cu Sfinţii şi cu puterile cele fără de materie înaintea Lui. Roagă milostivirea lui Dumnezeu să nu ne osândească pentru fărădelegile noastre, ci să facă cu noi după mare mila Lui.