Calendar ortodox 15 mai 2022. În această zi, este bine să rosteşti rugăciunea pentru iertarea păcatelor şi vindecare trupească şi sufletească.
Ortodoxe: Sfântul Pahomie cel Mare
Greco-catolice: Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul
Romano-catolice: Sf. Isidor Plugarul
Sfântul Pahomie s-a născut în Tebaida de Jos (Egipt) și a trăit în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337), potrivit crestinortodox.ro. Pe vremea când era păgân, a luptat în armata împăratului Constantin împotriva lui Maxenţiu.
Primește Botezul și se retrage în pustia Tebaidei. După zece ani de nevoințe, ajunge în Tabenisi, unde un înger i se înfăţişează şi îi înmânează o tăbliță pe care se află înscrisă pravila unei mănăstiri cu viață de obște. Acest înger i-a poruncit să întemeieze o astfel de mănăstire chiar în Tabenisi.
Pahomie îi urmează sfatul, dar numărul monahilor sporește, astfel încât Pahomie este nevoit să mai întemeieze alte șase mănăstiri. Numărul ucenicilor lui a ajuns aproape la șapte mii. Sfântul Pahomie este considerat întemeietorul vieții mănăstirești de obște.
Cuviosul Pahomie, prin darul Sfântului Duh care petrecea în el, făcea multe vindecări și avea, de asemenea, puterea de a izgoni demonii din cei posedați. Dacă se ruga lui Dumnezeu pentru ceva și nu i se împlinea dorința, nu se mânia, nici nu se tulbura, ci spunea doar atât: Părinte, fie voia Ta!
A trecut la cele veșnice în în al 55-lea an al vieții sale. A fost îngropat în mănăstirea ctitorită de el.
Prefericite şi Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm ţie: du rugăciunea către milostivul şi iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salţi în bucurie cu Sfinţii şi cu puterile cele fără de materie înaintea Lui.
Roagă milostivirea lui Dumnezeu să nu ne osândească pentru fărădelegile noastre, ci să facă cu noi după mare mila Lui. Cere pentru noi viaţă paşnică, sănătate trupească şi sufletească, roduri îmbelşugate pământului, întru toate belşug şi binefacere, iar noi să-i întoarcem toate bunătăţile cele dăruite nouă, spre mărirea Lui şi binecuvântarea şi ajutorul Lui.
Întăreşte-ne, Doamne, pe calea care duce la locaşurile celor Sfinţi, unde este glasul neîncetat al lăudătorilor care văd pururi frumuseţea cea nespusă a feţei Tale, Sfânta Biserica Ta o fereşte de dezbinări, pe credincioşi întăreşte-i, rătăciţii întoarce-i pe calea credinţei, pe toţi ne mântuieşte spre slava lui Dumnezeu după mare mila Ta.
Iar noi cu mulţumire ne vom închina Preasfintei Treimi în trei feţe: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!